Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Δεύτερη απόρριψη έκδοσης για δύο Τούρκους αξιωματικούς

Να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι δύο τελευταίοι από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς αποφάσισε, χτες, το Συμβούλιο Εφετών στην τρίτη συνεδρίαση για το ίδιο θέμα. Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Εφετών, Γ. Βούλγαρη, αποφάσισαν την απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοσή τους. Σημειωτέον, ο εισαγγελέας Εφετών στην πρότασή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Ζήτησε να απορριφτεί το αίτημα λέγοντας ότι είναι αόριστο και δεν προκύπτει ότι οι εν λόγω τέλεσαν αδικήματα.

Η απόφαση είναι ανάλογη με την πρώτη απόφαση, με την οποία το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε πως δεν πρέπει να εκδοθούν, για τους ίδιους λόγους, οι 3 πρώτοι Τούρκοι αξιωματικοί. Ετσι, έχουμε δύο αποφάσεις που έχουν ταχθεί υπέρ της άποψης να μην εκδοθούν συνολικά οι πέντε από τους οκτώ, ενώ για τρεις Τούρκους αξιωματικούς έχει αποφασιστεί να εκδοθούν. Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνιος Λιώγας, έχει ασκήσει έφεση, όπως έφεση έχουν ασκήσει και οι τρεις που έχασαν τη δίκη και ο Αρειος Πάγος αναμένεται να κρίνει αμετάκλητα για την τύχη τους.

Η Τουρκία ζητάει και τους 8

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε την Τετάρτη (σ.σ. δηλαδή πριν από την έκδοση της χτεσινής απόφασης) ότι πρέπει να εκδοθούν όλοι οι Τούρκοι στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί το περασμένο καλοκαίρι στην Αλεξανδρούπολη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «έχει σημασία» το γεγονός ότι τρεις από τους συλληφθέντες αποφασίστηκε να εκδοθούν στη χώρα του ενώ για άλλους τρεις αποφασίστηκε η μη έκδοση. «Γιατί έγινε αυτό; Πρέπει να δούμε την αιτία. Παρακολουθούμε στενά το ζήτημα. Προσδοκία μας είναι να εκδοθούν όλοι τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ