Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπό τα ΝΑΤΟικά κελεύσματα

Αναχωρεί σήμερα η πρώτη ελληνική δύναμη των 150 Ελλήνων στρατιωτών, ενώ ήδη από χτες στην ΠΓΔΜ βρίσκεται ολιγομελής ομάδα αξιωματικών

Από την τελετή αναχώρησης

Avaton

Από την τελετή αναχώρησης
Σήμερα, μετά και τις ευλογίες της εκκλησίας, αναχωρεί τελικά για την ΠΓΔΜ, το 525 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια. Χτες, στο στρατόπεδο «Λουκά Αλεστά» στο Πολύκαστρο Κιλκίς έγινε η τελετή αναχώρησης παρουσία ελαχίστων συγγενών των στρατιωτών που μετέχουν στην Ελληνική Δύναμη Σκοπίων (ΕΛΔΥΣ), του Διοικητή του Β` Σώματος Στρατού, του Μητροπολίτη Γουμένισσας, Αξιούπολης και Πολυκάστρου και του βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ κ. Κιλτίδη.

Νωρίς χτες το πρωί, αναχώρησε ολιγομελής ομάδα αξιωματικών και σήμερα το πρωί θα φύγει η πρώτη δύναμη περίπου 150 ανδρών. Μέχρι το τέλος της βδομάδας θα έχουν αναπτυχθεί σε στρατόπεδο της περιοχής Κρίβολακ της ΠΓΔΜ και οι 350 Ελληνες στρατιώτες. Η εγκατάστασή τους θα γίνει σε κτίριο στρατοπέδου του στρατού της ΠΓΔΜ.

Οι άνδρες που συμμετέχουν στην ΕΛΔΥΣ είναι στην πλειοψηφία τους μόνιμοι αξιωματικοί ή πενταετούς θητείας, και οι μισοί περίπου έχουν ήδη υπηρετήσει στα εκστρατευτικά σώματα σε Βοσνία, Αλβανία και Κόσσοβο. Ανάμεσα στους 350 της ΕΛΔΥΣ, συμμετέχουν και 15 φαντάροι που αυτή την περίοδο υπηρετούν τη θητεία τους.

Ο Μητροπολίτης Γουμένισσας, Αξιούπολης και Πολυκάστρου ευλόγησε στρατιώτες και άρματα που θα μετέχουν στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, ενώ λίγο αργότερα ο Διοικητής του Β` Σώματος Στρατού Αθανάσιος Γαληνός, ανακοίνωνε το ρόλο της ΕΛΔΥΣ, αναφέροντας πως πρόκειται για την «παθητική συγκέντρωση οπλισμού» και όλο περηφάνια σημείωνε πως το ελληνικό Σώμα είναι άριστα εκπαιδευμένο για το έργο του.

Η τελετή αναχώρησης ολοκληρώθηκε με παρέλαση και δεξίωση. Παρά, όμως, την προσπάθεια υποβάθμισης της επικινδυνότητας της επιχείρησης, που γίνεται όλο αυτό το διάστημα από κυβερνητικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες, ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίστηκαν οι γονείς των στρατιωτών που πήγαν χτες στην τελετή αναχώρησης. Οι περισσότεροι δεν κατανοούν το λόγο συμμετοχής της χώρας μας σ' αυτή, αλλά και στις προηγούμενες επιχειρήσεις και τώρα απλά ελπίζουν πως τα παιδιά τους δε θα κινδυνεύσουν, εφόσον το στρατόπεδο που θα εγκατασταθεί η ΕΛΔΥΣ βρίσκεται μακριά από τα μέτωπα του πολέμου και σχετικά κοντά στα ελληνικά σύνορα. Με θλίψη στα μάτια, ανέφεραν πως επιχείρησαν αλλά δεν κατάφεραν να τους μεταπείσουν. Και ως ισχυρό - αν όχι μοναδικό - κίνητρο που τα παιδιά τους αποφάσισαν να συμμετέχουν στην ΕΛΔΥΣ, ανέφεραν τις σημαντικά αυξημένες οικονομικές αποδοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ