Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαδοχικές συναντήσεις με την υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ

«Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να έχει παρουσία στα Βαλκάνια και πρέπει να συμβάλει στην επίλυση των διαφορών για την κατοχύρωση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή». Η λιτή αυτή δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, αμέσως μετά το τέλος του χτεσινού υπουργικού συμβουλίου, ήταν ενδεικτική για την πολιτική φιλοσοφία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και την αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στα Σκόπια.

Εξάλλου χτες, η υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Ιλ. Μίτρεβα είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών.

«Θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια νέων αλλαγών συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων και είμαστε υπέρ των πολυπολιτιστικών κοινωνιών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ο Γ. Παπανδρέου, παράλληλα στις δηλώσεις του, χαιρέτισε την πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη στα Σκόπια και ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που θα συμβάλλει τα μέγιστα στη διαδικασία που θα σταθεροποιήσει τη γείτονα χώρα». Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας διαβεβαίωσε την ομόλογό του ότι «οι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν κάθε διάθεση να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και βεβαίως την οικονομική τους συμμετοχή και περαιτέρω επένδυση στη χώρα της». Τέλος έκανε την εκτίμηση ότι «η πολύ καλή συνεργασία έχει επιτρέψει να συμβάλει και σε ένα διαφορετικό κλίμα στην αντιμετώπιση του μόνου διμερούς μας προβλήματος που είναι το θέμα του ονόματος».

Υπέρμαχος της αποστολής ελληνικού στρατιωτικού σώματος στην ΠΓΔΜ, διεκδικώντας μάλιστα και τον τίτλο του πρωτοπόρου, είναι και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής. Οπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλου, αμέσως μετά τη συνάντηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η ΝΔ έχει ξεκάθαρη πολιτική θέση. Συγκεκριμένα, ο Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε: «Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ως επικεφαλής της Πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια, είχε δηλώσει κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια ότι πρέπει η Διεθνής Κοινότητα να δραστηριοποιηθεί με την αποστολή δύναμης, έργο της οποίας θα είναι να βοηθήσει στην εμπέδωση ηρεμίας στην περιοχή. Η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει θετική απάντηση εδώ και πολλούς μήνες».

Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσανατολισμένη σε ένα τρίπτυχο αρχών: Πρώτον, το απαραβίαστο των συνόρων. Δεύτερον, το ότι δε γίνεται ανεκτή η χρήση βίας και τα αποτελέσματα της χρήσης βίας. Και, τρίτον, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος κι αυτός συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στις δηλώσεις του εξέφρασε αρχικά την αντίθεση του κόμματός του «προς κάθε ιδέα δημιουργίας προτεκτοράτων ή καντονιών, τα οποία θα εξυπηρετούν πολιτικούς στόχους, που σήμερα προωθούνται με μοχλό την ένοπλη δράση εξτρεμιστών». Στη συνέχεια προχώρησε στην πολιτική εκτίμηση ότι «τα Βαλκάνια έχουν μια κοινή στρατηγική προοπτική. Να είναι μέρος μιας ενωμένης Ευρώπης. Και στον 21ο αιώνα πρέπει οι χώρες οι βαλκανικές να πορευτούν με ειρήνη και συνεργασία και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει έναν αιώνα πίσω».

Παράλληλα, ο ίδιος πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση «να ζητήσει Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη στα Βαλκάνια», καθώς και να ζητήσει «έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα τη στρατηγική σταθερότητας και ασφάλειας στη ΝΑ Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ