Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ιδια πολιτική, μεγαλύτερη «αποφασιστικότητα»

«Να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα», ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, από τα στελέχη της κυβέρνησης κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μπορεί το θέμα της ημερήσιας διάταξης να ήταν ο «προγραμματισμός δράσης του υπουργείου Παιδείας για την τριετία 2001-2004», όμως ο Κ. Σημίτης στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και προσδιόρισε τις βασικές κατευθύνσεις για μια σειρά επίκαιρων θεμάτων. Πάντως, η επισήμανση του πρωθυπουργού για «αποφασιστικότητα» και «αποτελεσματικότητα» υποδηλώνει την απαρέγκλιτη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, έστω και αν αυτή θα επιτευχθεί «διά πυρός και σιδήρου»... Μια προειδοποίηση κυρίως προς τους εργαζόμενους για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν οι κινητοποιήσεις τους, αλλά και σε όσους, εντός του ΠΑΣΟΚ και ενόψει του συνεδρίου, μιλούν για «αλλαγή πολιτικής», χωρίς βεβαίως να την εννοούν.

Στη συνέχεια, ο Κ. Σημίτης σκιαγράφησε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Οπως προκύπτει από τις αναφορές του πρωθυπουργού στον προϋπολογισμό για το 2002, στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και στις «διαρθρωτικές αλλαγές», η πολιτική της κυβέρνησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από το τρίπτυχο: «Διατηρησιμότητα, σταθερότητα, ανταγωνιστικότητα». Εξάλλου, είπε χαρακτηριστικά ότι «οι εξαιρετικά καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας πρέπει να συνεχιστούν και να διατηρηθούν« και ότι η σταθερότητα «είναι το θεμέλιο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής μας». Αποκωδικοποιώντας τις παραπάνω επισημάνσεις προκύπτει ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με γνώμονα τις επιταγές του «Συμφώνου Σταθερότητας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο τη διατήρηση των κρίσιμων δεικτών (πληθωρισμός, ελλείμματα, εξωτερικό χρέος) στα επίπεδα που ορίζονται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Από το πλαίσιο αυτό προσδιορίζεται και το περιεχόμενο του «πακέτου παροχών» το οποίο θα παρουσιάσει ο Κ. Σημίτης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Με λίγα λόγια, θα δώσει «ψίχουλα» και θα επικαλεστεί το δυσμενές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και την αναγκαιότητα να παραμείνει η χώρα στη «λέσχη των ισχυρών».

Ηταν σαφής η πρόθεση του πρωθυπουργού με τη χτεσινή του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο να υποβαθμίσει το θέμα του συνεδρίου και να δώσει προτεραιότητα στην προώθηση του κυβερνητικού έργου. Κάλεσε, μάλιστα, τα στελέχη της κυβέρνησης να «αποφύγουν τον κίνδυνο της εσωστρέφειας και της ενασχόλησης με θέματα που δεν αφορούν την κοινωνία». Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι ο ίδιος ήταν που επιχείρησε να μετατρέψει την κοινωνία σε πεδίο επίλυσης των εσωκομματικών του προβλημάτων με την απόφαση για την επίσπευση του συνεδρίου για τον Οκτώβρη.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο Ασφαλιστικό και τόνισε την ανάγκη «για την προώθηση του διαλόγου στο πλαίσιο των ειλημμένων αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα περιμένει για την ολοκλήρωση των εργασιών της συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιήσει η ΓΣΕΕ το Σεπτέμβρη και αμέσως μετά θα «ανοίξει» και πάλι το θέμα. Προφανώς, υπολογίζει ότι θα έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της «πλειοψηφίας» στον «κοινωνικό διάλογο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Βουλή το νέο «πόθεν έσχες» (2003-10-28 00:00:00.0)
Δήλωσε «παρών»... (2002-02-28 00:00:00.0)
Η (ανύπαρκτη) «αποσταθεροποίηση» και το «όραμα» του... Ευρώ (2002-02-09 00:00:00.0)
Ο λαός να τραβήξει το δρόμο της συσπείρωσης και πάλης (2001-07-10 00:00:00.0)
Τους έστειλε ...γράμμα (1998-09-18 00:00:00.0)
... και προκλητικός (1998-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ