Παρασκευή 13 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε εξέλιξη οι διεργασίες αναμόρφωσης της «κεντροαριστεράς»

Στο φόντο των διεργασιών που «τρέχουν» για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η έντονη κινητικότητα για την ανασυγκρότηση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, ως εναλλακτική αστικής διαχείρισης πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, χτες η Φ. Γεννηματά υποδέχτηκε στο γραφείο της στη Βουλή τον Γ. Παπανδρέου για να επικυρώσουν τη συμπόρευση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) με το ΚΙΔΗΣΟ (Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών), ενδεχόμενο που «ψηνόταν» και από τις δύο πλευρές, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η πρόσκληση για τη χτεσινή συνάντηση συμπεριλαμβάνεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η Φ. Γεννηματά να εμφανίσει τη συνάντηση που προετοιμάζει αύριο Σάββατο στο «Κάραβελ», με όλους τους νυν και πρώην βουλευτές και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ως «επανεκκίνηση» για την «ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς».

Σε γραπτή κοινή δήλωση που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση η Φ. Γεννηματά και ο Γ. Παπανδρέου σημειώνουν μεταξύ των άλλων ότι η κίνηση αυτή κρίθηκε ...αναγκαία γιατί «η χώρα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίση» και «χρειάζεται, γι' αυτό, ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στην παραγωγή, στο κράτος, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα», καταθέτοντας εν ολίγοις τη δική τους διαχειριστική πρόταση ως πιο συμφέρουσα για το κεφάλαιο.

«Για να υπηρετηθεί η ανάγκη αυτή - προσθέτουν - απαιτείται (...) οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού να υπερβούν τη σημερινή αρνητική κατάσταση του πολυκερματισμού τους», διότι «μια συμπαγής, μέσα στην πολυμορφία της, και ισχυρή Κεντροαριστερά μπορεί να ωθήσει προς τις αναγκαίες προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα», δηλαδή τα μονοπώλια, ενώ μία τέτοια κίνηση, σημειώνεται με νόημα, μπορεί «να ωθήσει σε συνέργειες ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας».

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι «το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην προσπάθεια ενίσχυσης και ενοποίησης του χώρου, διατηρώντας τη δική του διακριτή φυσιογνωμία, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια».

Ο Γ. Παπανδρέου, συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, δεν απέκλεισε να συμμετάσχει στην αυριανή συνάντηση. Οσον αφορά τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος είχε αντιδράσει σε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΔΗΣΟ, αυτό που αναφερόταν χτες από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΚΙΔΗΣΟ στους διαδρόμους της Βουλής, ήταν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα «αφού δεν πρόκειται για συγχώνευση». Στο μεταξύ, στο πλαίσιο αυτών των διεργασιών έχει αρχίσει να συζητιέται και η επιστροφή του «ανεξάρτητου» σήμερα βουλευτή Λ. Γρηγοράκου στο ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ