Παρασκευή 13 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ο αγώνας για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό και τον πόλεμο

Εκδήλωση της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ

Με τραγούδια της μετανάστευσης και της προσφυγιάς ολοκληρώθηκε η εκδήλωση
Με τραγούδια της μετανάστευσης και της προσφυγιάς ολοκληρώθηκε η εκδήλωση
Ελληνες και μετανάστες εργάτες βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 8 Γενάρη στην «Αλκυονίδα», στην εκδήλωση της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και τις Θέσεις του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ανέδειξε ότι το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα έχει την ίδια μήτρα με όλα τα προβλήματα που βιώνουν οι ντόπιοι εργάτες στα εργοστάσια και τους άλλους τόπους δουλειάς, που δεν είναι άλλη από το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και την ένταση της εκμετάλλευσης.

Η ΤΟ Βιομηχανίας, άλλωστε, έχει σταθερά στον προσανατολισμό της τη βελτίωση της παρέμβασης στους μετανάστες εργάτες, που εργάζονται στα εργοστάσια της Αττικής, ως έναν ακόμα όρο για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Προετοιμάζοντας την εκδήλωση, μάλιστα, η Οργάνωση βρέθηκε σε χώρους που μένουν ή δουλεύουν μετανάστες βιομηχανικοί εργάτες, καλώντας τους να πάρουν μέρος, να ακούσουν τι λέει το ΚΚΕ και να μπουν στον αγώνα μαζί του.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Βιομηχανίας, ενώ ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια εμπνευσμένα από τη μετανάστευση, όπως «Της Ξενιτιάς», την «Προσφυγιά», «Εδώ στην ξένη χώρα».

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Μερεντίτη:


Το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό αφορά εκατομμύρια εργαζόμενους από διάφορες χώρες, που ο καπιταλισμός με τους πολέμους και τη φτώχεια τούς ανάγκασε να φύγουν από τη χώρα τους, που σήμερα βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε διάφορες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, κάτω από άθλιες συνθήκες. Αλλοι εγκλωβισμένοι σε διάφορα κέντρα, στην ουσία στρατόπεδα, άλλοι στοιβαγμένοι στα υπόγεια. Αλλους τους έχουν και δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και άλλους τους έχουν στην αναμονή, για να τους χρησιμοποιήσουν όταν χρειαστεί ως φτηνότερη εργατική δύναμη.

Το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες και μετανάστες, αφορά το ίδιο και τους ντόπιους εργάτες και εργάτριες.

Ο καπιταλισμός αξιοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες για να ρίχνει και τα μεροκάματα των ντόπιων, για να περιορίζει εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες, για να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στην ενότητα της εργατικής τάξης, για να δηλητηριάζει συνολικά την εργατική τάξη με το ρατσιστικό εθνικιστικό δηλητήριο.

Χρησιμοποιούν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό για να περνάνε σε κάθε χώρα πιο εύκολα τα διάφορα αντεργατικά μέτρα, όπως γίνεται για παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα. Προβάλλουν το δράμα των προσφύγων και μεταναστών, για να φοβίσουν, για να ξεχνάνε οι ντόπιοι τα δικά τους βάσανα, καλλιεργώντας την αντίληψη «καθίστε ήσυχα, να αισθάνεστε τυχεροί γιατί υπάρχουν και χειρότερα.

Ο Γ. Μερεντίτης
Ο Γ. Μερεντίτης
Προσπαθούν να φορτώσουν στους πρόσφυγες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι εργάτες, λέγοντας ότι φταίνε οι πρόσφυγες για την ανεργία, για την άσχημη κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία, στα σχολεία, για την εγκληματικότητα, τη φτώχεια, σπρώχνοντας έτσι τους ντόπιους εργάτες ενάντια στους πρόσφυγες και όχι ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, που είναι ο καπιταλισμός.

Τα διάφορα καπιταλιστικά κράτη και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις αξιοποιούν τους πρόσφυγες και μετανάστες για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα, για να αντιμετωπίσουν τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, όπως γίνεται ανάμεσα σε Τουρκία και EE, ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Τους αξιοποιούν για να ενισχύουν την παρουσία του NATO στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, κρύβοντας ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο του ανταγωνισμού EE, ΗΠΑ με τη Ρωσία και γενικότερα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που υπάρχουν σε Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Αυτή την πολιτική των πολέμων, της εκμετάλλευσης, στηρίζει η EE, το NATO, οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες, δυνάμεις όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα. Αυτή την πολιτική στηρίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων. Το δήθεν ενδιαφέρον τους για τους πρόσφυγες είναι υποκριτικό. Την ίδια πολιτική στηρίζει και η ΧΑ, σπέρνοντας το φασιστικό της δηλητήριο, με την ανοχή και των άλλων κομμάτων.

Πρόβλημα που αφορά συνολικά την εργατική πάλη

Το μόνο Κόμμα που έχει ριζικά διαφορετική στάση απέναντι στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι το ΚΚΕ. Εμείς λέμε ότι το πρόβλημα της προσφυγιάς, της μετανάστευσης είναι ταξικό, οφείλεται σε συγκεκριμένες αιτίες και αφορά συνολικά την εργατική τάξη.

Τους πρόσφυγες και μετανάστες τούς έδιωξαν από τις χώρες τους η EE, το NATO, οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, στη Γιουγκοσλαβία, στην Ουκρανία, στο Σουδάν, στη Σομαλία, στην Παλαιστίνη κ.α.

Τους έδιωξε η μεγάλη φτώχεια και η εξαθλίωση, που έχουν ρίξει τους εργαζόμενους οι ξένοι και ντόπιοι καπιταλιστές σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και διάφορες χώρες της Αφρικής.

Τους πολέμους τους έκαναν για να ελέγξουν τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο που υπάρχει σε αυτές τις χώρες, για να αποκτήσουν τον έλεγχο των δρόμων του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, για να μοιράσουν την περιοχή, για να πάνε να βγάλουν κέρδη οι πολυεθνικές τους.

Οι ιμπεριαλιστές, για να δικαιολογούν τους πολέμους που κάνουν, αξιοποιούν εθνικές και θρησκευτικές διαφορές που υπάρχουν, ενώ δημιουργούν διαφορές και εκεί που δεν υπάρχουν. Δημιουργούν οργανώσεις που τις χρησιμοποιούν, σπρώχνουν τους λαούς σε εμφυλίους και μετά επεμβαίνουν στρατιωτικά δήθεν για να τους σώσουν.

Ετσι γινόταν πάντα κι έτσι θα γίνεται στον καπιταλισμό με τους πρόσφυγες και μετανάστες. Τα ίδια συμφέροντα που τους διώχνουν από τις χώρες τους, τα ίδια τους εκμεταλλεύονται και στις χώρες που πάνε ως πρόσφυγες - μετανάστες.

Το ΚΚΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν συμφώνησε και δεν στήριξε κανέναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Πρωτοστατήσαμε στην οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Ουκρανία, στη Γιουγκοσλαβία και όπου αλλού έγινε, πρωτοστατήσαμε στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης.

Παλεύουμε για να σταματήσει κάθε συμμετοχή και στήριξη της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να φύγει το NATO από την περιοχή και γενικότερα. Να κλείσει η βάση της Σούδας και να σταματήσει κάθε διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές στους πολέμους από γη, αέρα και θάλασσα.

Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων, να μην υπάρξει καμία στρατιωτική βάση στο Αιγαίο.

Να πάρει πίσω η Ελλάδα την υπογραφή της από τις αποφάσεις της EE, που στρέφονται ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες, που στην ουσία καταργούν το άσυλο και εγκλωβίζουν χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα. Ζητάμε την κατάργηση όλων των αντιμεταναστευτικών νόμων της EE. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτών που έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς. Απλοποίηση των διαδικασιών ανανέωσης, αποσύνδεση από τη συγκέντρωση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων, κατάργηση των παραβόλων και των προστίμων.

Ταυτόχρονα, λέμε πως αυτά τα αιτήματα θα πρέπει να τα διεκδικήσουν με τον αγώνα τους Ελληνες και μετανάστες εργάτες. Δεν πρόκειται ούτε η κυβέρνηση, ούτε η EE να τους τα χαρίσει.

Να αντισταθούμε ενωμένοι, πρόσφυγες, μετανάστες και Ελληνες εργάτες, να μην τους αφήσουμε να πετύχουν το σκοπό τους, να στρέψουν τον έναν ενάντια στον άλλο. Να μην αφήσουμε να σπείρουν το ρατσιστικό, εθνικιστικό, θρησκευτικό δηλητήριο, να μην περάσει η ξενοφοβία. Οι καπιταλιστές των διάφορων χωρών που προσπαθούν να διαχωρίσουν τους εργάτες, συνεργάζονται μεταξύ τους για να τους εκμεταλλεύονται όλους πιο εύκολα. Τους εργοδότες δεν τους ενδιαφέρει αν ο σκλάβος τους είναι Ελληνας, Σύρος, Αφγανός, Αλβανός, Ρώσος, μαύρος ή λευκός, χριστιανός ή μουσουλμάνος. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να τους βγάζει πολλά κέρδη και ξέρει ότι όσο αυτοί θα τσακώνονται μεταξύ τους, τόσο αυτός θα βγάζει περισσότερα κέρδη. Και οι μετανάστες εργοδότες με τον ίδιο απάνθρωπο τρόπο εκμεταλλεύονται τους συμπατριώτες τους.

Να αντιπαλέψουμε τη ναζιστική - δολοφονική δράση της ΧΑ, που δεν στρέφεται μόνο ενάντια στους μετανάστες, αλλά γενικά ενάντια στους εργάτες. Γι' αυτό προμηθεύει τους εργοδότες με φτηνούς εργάτες, Ελληνες και μετανάστες. Η ΧΑ δεν συγκροτήθηκε για να χτυπάει μόνο τους μετανάστες, αλλά συνολικά όποιον εργάτη παλεύει για τα δικαιώματά του. Τους μετανάστες τους χρησιμοποίησε για να εκπαιδευτεί πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Ολοι μαζί, Ελληνες εργάτες, πρόσφυγες και μετανάστες, και αυτοί που είναι χρόνια στην Ελλάδα και αυτοί που τώρα ήρθαν, να μην επιτρέψουμε να φορτώσουν στους μετανάστες τα προβλήματα του καπιταλισμού, της ανεργίας, της φτώχειας, την άθλια κατάσταση που υπάρχει στην Υγεία, την Παιδεία, την εγκληματικότητα, την πορνεία κ.ά.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους Ελληνες και μετανάστες εργάτες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, μέσα από τα σωματεία τους, σε κάθε χώρο δουλειάς, μέσα από τους δικούς τους συλλόγους και κοινότητες, να πρωτοστατήσουν για να εκφραστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υλική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες που τώρα ήρθαν στην Ελλάδα.

Εμείς στο ερώτημα για το πώς μπορεί να σταματήσει η προσφυγιά απαντάμε καθαρά και λέμε πως αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες που το προκαλούν, που είναι ο καπιταλισμός και ο πόλεμος, που πάνε μαζί.

Οσο θα βρίσκονται στην εξουσία οι καπιταλιστές, τα πράγματα θα χειροτερεύουν συνεχώς για τους εργάτες, ντόπιους και μετανάστες. Θα μεγαλώνει η εκμετάλλευση, η πείνα, θα πολλαπλασιάζονται οι πολεμικές συγκρούσεις για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον ορυκτό πλούτο, τους δρόμους μεταφοράς, θα πολλαπλασιάζονται οι εμφύλιες διαμάχες, θα αξιοποιούνται οι εθνικές, θρησκευτικές διαφορές για να σφάζονται οι εργάτες μεταξύ τους, θα γίνονται στρατιωτικά πραξικοπήματα και επεμβάσεις, θα μεγαλώνουν η προσφυγιά και η μετανάστευση, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός, ο εθνικισμός.

Μόνη διέξοδος η εργατική εξουσία

Γι' αυτό ο αγώνας για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού είναι αγώνας ενάντια στον πόλεμο, στον καπιταλισμό. Πρέπει να οδηγεί στο να πάρουν οι εργάτες από τα χέρια των καπιταλιστών τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τα καράβια, τα μέσα μεταφοράς, τον ορυκτό πλούτο, τα πετρέλαια και να τα βάλουν να δουλέψουν σχεδιασμένα για την εξυπηρέτηση των δικών τους αναγκών, και όχι όπως είναι τώρα, που δουλεύουν για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Πρέπει να στοχεύει στην ανατροπή του καπιταλισμού, στο σοσιαλισμό, όπου εκεί όλοι οι εργαζόμενοι άσχετα από εθνικότητα και χρώμα θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό, θα έχουν ελεύθερο χρόνο ξεκούρασης, θα ψυχαγωγούνται και θα μορφώνονται, θα ζουν ειρηνικά, όπως γινόταν στη Σοβιετική Ενωση και σε άλλες χώρες που υπήρξε ο σοσιαλισμός.

Γι' αυτό παλεύουμε, για την ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης, για να έρθει στην εξουσία η εργατική τάξη. Αυτό καλούμε να κάνουν από κοινού Ελληνες και μετανάστες στην Ελλάδα, αυτό καλούμε να κάνουν και οι Ελληνες που είναι μετανάστες σε διάφορες χώρες. Να οργανωθούν και να παλέψουν με τους εργάτες της χώρας που έχουν μεταναστεύσει, ενάντια στον κοινό εχθρό που είναι ο καπιταλισμός.

Η μόνη διέξοδος για την Ελλάδα και την κάθε χώρα απ' όπου κατάγονται οι μετανάστες, είναι να δυναμώσει ο αγώνας για να έρθουν οι εργάτες στην εξουσία, να πάρουν όλο τον πλούτο στα χέρια τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, παίρνουμε πρωτοβουλίες για να αναπτύσσουμε σχέσεις με ΚΚ άλλων χωρών, με ταξικά συνδικάτα. Προσπαθούμε να ανασυγκροτηθεί το κομμουνιστικό κίνημα, το εργατικό κίνημα, να παλέψει κάτω από τις δικές του σημαίες και όχι κάτω από ξένες.

Παλεύουμε για να δυναμώσει η πάλη των εργατών σε όλες τις χώρες, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διεξάγονται σε διάφορες περιοχές, στους νέους που ετοιμάζονται.

Ο πόλεμος πάει μαζί με τον καπιταλισμό. Οπου οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από διαπραγματεύσεις, συμβιβασμούς, τότε αξιοποιείται ο πόλεμος, γι' αυτό λέμε ότι «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα».

Σήμερα οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - EE - Ρωσία και άλλοι βάζουν τους λαούς να πολεμούν και να σκοτώνονται για τα δικά τους συμφέροντα, στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και αλλού. Αύριο δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε απευθείας πολεμική αναμέτρηση ανάμεσά τους, όπου οι καταστροφικές συνέπειες για τους λαούς θα είναι πολύ περισσότερες, γι' αυτό η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η προετοιμασία για τη στάση που θα κρατήσει η εργατική τάξη σε κάθε χώρα ώστε να παλέψει κάτω από τη δική της σημαία και όχι της αστικής τάξης, είναι από τα πιο κρίσιμα ζητήματα.

Οι εργάτες θα πρέπει να διδαχθούν από τη στάση των εχθρών τους, οι οποίοι παρά τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους, απέναντι στους εργάτες είναι ενωμένοι. Γι' αυτό θα πρέπει να παλέψουν και αυτοί ενωμένοι, να υπάρξει η αναγκαία διεθνής ενότητα της εργατικής τάξης και του κινήματός της, οι εργάτες σε όλες τις χώρες να σκέφτονται και να δρουν με βάση το «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι η βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η αντεργατική επίθεση, για να προωθηθεί η ενότητα της εργατικής τάξης, για να αντιμετωπιστεί η δολοφονική, φασιστική δράση της ΧΑ, αλλά και άλλων αντιδραστικών δυνάμεων, που αξιοποιούν το μεταναστευτικό πρόβλημα για να σπέρνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του εθνικισμού.

Προχωρώντας προς το 20ό Συνέδριό μας, αλλά και στο γιορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματός μας, ένα από τα στοιχεία ισχυροποίησής του, ανόδου της ικανότητάς του για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, είναι και η δουλειά για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, η διεύρυνση της επιρροής του, των ιδεών του σε αυτό το τμήμα της εργατικής τάξης, η οργάνωση και η δράση περισσότερων μεταναστών και προσφύγων στα συνδικάτα και στους μαζικούς φορείς του κινήματος, η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση φασιστικών και ρατσιστικών αντιλήψεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ