Παρασκευή 13 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θάβει» το ζήτημα της εισβολής και κατοχής της Κύπρου

Από τη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων με τη συμμετοχή του Ελληνα ΥΠΕΞ
Από τη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων με τη συμμετοχή του Ελληνα ΥΠΕΞ
Αποσιωπώντας πλήρως ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, κατά την παρέμβασή του στην έναρξη της Διάσκεψης για το Κυπριακό, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, περιορίστηκε να το χαρακτηρίζει «ιστορικό ζήτημα» και «πρόβλημα» προς επίλυση.

Ετσι αποστεώνοντας το Κυπριακό από την ουσία του - κάτι για την εισβολή και κατοχή «ψέλλισε» μόνο για εσωτερική κατανάλωση σε ενημέρωση δημοσιογράφων - είπε ότι «η λύση του Κυπριακού πρέπει να αποδίδει τη μέγιστη δυνατή ισότητα και δικαιώματα στους Τουρκοκυπρίους», αλλά «από την άλλη, οι Ελληνοκύπριοι πρέπει και δικαιούνται, επίσης, να νιώθουν ασφαλείς».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και εκφράζοντας φόβους πως ό,τι αποφασίσουν δεν θα περάσει από τη λαϊκή ψήφο, ζήτησε λύση «πειστική, ώστε οι δύο κοινότητες να ψηφίσουν υπέρ και να κυρωθεί μέσω των δημοψηφισμάτων που θα ακολουθήσουν».

Προτεκτοράτο με «διεθνή αστυνομία»

Χαρακτήρισε το καθεστώς των εγγυήσεων «παρωχημένο», ότι «ο φόβος ή ο κίνδυνος χρήσης βίας από τρίτους πρέπει να εξαλειφθούν από το χάρτη της Κύπρου. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συμφωνήσουμε στην οριστική λύση του προβλήματος ασφάλειας της Κύπρου. Και αυτό σημαίνει αποχώρηση των στρατευμάτων, κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ, ίσως με έναν δημιουργικό ρόλο του ΟΑΣΕ», οργανισμός όπου μετέχουν με ρόλο και λόγο σημαντικά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Επιχειρηματολόγησε υπέρ αυτού, λέγοντας ότι «η δημιουργία δύο Πολιτειών στην Κύπρο, η σε μεγάλο βαθμό αυτοκυβέρνηση των Τουρκοκυπρίων, η αυτοδιοίκησή τους, αποτελεί τη μέγιστη εγγύηση ότι θα πράξουν καλά τα του οίκου τους. Είτε όσον αφορά τον επιμέρους οίκο τους, είτε όσον αφορά συνολικά την Κύπρο. Πιστεύω επίσης ότι την καλύτερη εγγύηση για τα δικαιώματα των πολιτών, συλλογικά και ατομικά, αποτελεί η ΕΕ»!

«Εμείς ως Ελλάδα», έδωσε μιαν εξήγηση, «ξέρουμε ποιο είναι το κόστος αν κάποιος παραβιάσει κανόνες της ΕΕ και ξέρουμε ότι η ΕΕ διαθέτει πάρα πολλά εργαλεία για να επιβάλει αυτό που θεωρεί σωστό (...) η ΕΕ έχει τα μέτρα και τα μέσα να υπερασπιστεί τα συμφωνηθέντα έναντι οιουδήποτε, εντός ΕΕ και εντός Κύπρου, θελήσει να αποκλίνει από αυτά», πρόσθεσε, βάζοντας το «λύκο να φυλά τα πρόβατα».

«Το ίδιο πιστεύω και για τον ΟΗΕ», συμπλήρωσε στον ίδιο καμβά. «Επίσης, θεωρώ μεγάλη υπόθεση αυτό που διαβάζω για τη δημιουργία πολιτειακών αστυνομιών, ομοσπονδιακής αστυνομίας και διεθνούς αστυνομίας, γιατί και αυτές εγγυώνται την ασφάλεια όλων των μερών». Πολυεθνικό επεμβατικό σχήμα που σχεδιάζεται για το Νησί με το μανδύα πολυεθνικής αστυνομίας.

Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι «τα προβλήματα ανασφάλειας που υπάρχουν στο εσωτερικό της Κύπρου αντιμετωπίζονται με αστυνομικά μέσα, αντιμετωπίζονται με δικαιοσύνη. Δεν απαιτείται οποιαδήποτε έξαρση αρνητικών φαινομένων, παρέμβαση στρατού, βομβαρδισμοί ή ό,τι άλλο».

Μάλιστα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι στις 23 Γενάρη αναμένεται ότι θα συναντηθούν και πάλι στη Γενεύη οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων. «Πιθανολογώ με όσα έχουν δείξει οι συζητήσεις μέχρι τώρα ότι θα επιβεβαιωθεί η καταρχάς συμφωνία μας για τη δημιουργία μιας ομάδας με ειδικούς οι οποίοι θα ετοιμάσουν έναν κατάλογο ερωτήσεων, στη βάση του οποίου θα γίνει στις 23 του Γενάρη συνάντηση των ΥΠΕΞ με βάση αυτά τα ερωτήματα», σημείωσε, και πρόσθεσε ότι επικεφαλής από την πλευρά του ελληνικού ΥΠΕΞ θα είναι ο γγ πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος. Η ανακοίνωση αυτή σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές δυσαρέστησε τόσο την Τουρκία όσο και τη Βρετανία, γιατί ανακοινώθηκε χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις, και εξετάζεται αν θα γίνει.

Βάφτισε την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων «στάθμευση»

Στην παρέμβασή του, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο λεγόμενο μοντέλο «αποχώρησης στρατευμάτων», λέγοντας ότι μια ιδέα είναι: «Να εφαρμοστούν συμφωνίες τέτοιες, όπως ήταν οι συμφωνίες στάθμευσης των γερμανικών στρατευμάτων το 1990, κατά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από την ανατολική Γερμανία. Η συγκεκριμένη συμφωνία στάθμευσης - που είχε προσωρινό χαρακτήρα - είναι ένα καλό παράδειγμα».

Επίσης, ως αντάλλαγμα στην τουρκική πλευρά να δεχτεί όσα προτείνει η ελληνική αστική τάξη έταξε τη στήριξή της στην Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ: «Το μέλλον ολόκληρης της Κύπρου βρίσκεται στην ΕΕ, όπως και το μέλλον της Τουρκία (...) η Ελλάδα είναι σταθερός φίλος και σύμμαχος της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας (...) Πιστεύουμε ότι στο βαθμό που θα λύσουμε τα προβλήματά μας - είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε - η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία μέσω ενός Συμφώνου Φιλίας θα συνθέσουμε ένα ισχυρό τρίο μέσα στην ΕΕ».

Και βέβαια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «Κύπρο παράγοντα σταθερότητας σε μια περιοχή αστάθειας» που θα δώσει «ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη». Αυτά όταν οξύνεται ο ανταγωνισμός στην περιοχή πρωτίστως για την Ενέργεια.

Αναδιάταξη για τους στόχους του κεφαλαίου

Αργότερα, σε συνέντευξή Τύπου, ο Ν. Κοτζιάς, πέρα απ' όσα είπε για το Κυπριακό, ανέπτυξε συνολικότερα τους στόχους της λεγόμενης ελληνικής διπλωματίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διαφημίζοντας ουσιαστικά την αποτελεσματικότητά τους για το κεφάλαιο και τους στόχους του περί γεωστρατηγικής αναβάθμισής του.

Ενδεικτικά, βάζοντας στόχο «να στρέψουμε την ελληνική διπλωματία προς τους σχεδιασμούς του μέλλοντος», έδωσε στοιχεία περί αναδιάρθρωσης των διπλωματικών υπηρεσιών, ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες και στόχους των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Καυχήθηκε επίσης ότι ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που έσπευσε να έχει συνάντηση με τον σύμβουλο και την αναπληρώτρια σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπως και τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, στη λογική του να διατηρούν «ανοικτούς διαύλους και κανάλια επικοινωνίας με όλους», όπως είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Θετική» χαρακτήρισε «την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις συζητήσεις για το Κυπριακό», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, στο πλαίσιο του κλίματος ευφορίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν είναι φανερό ότι προωθείται μια διχοτομικού τύπου λύση. Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χτες δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται «σε στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη, και συνεχίζουμε να είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Δεν απέκλεισε, εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης, εξηγώντας ότι αναφέρεται στην «κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων», μια συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, ή τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη Γενεύη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ