Παρασκευή 13 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Υποχωρεί ο χιονιάς, παραμένουν τα προβλήματα

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Οι κάτοικοι στη Σκόπελο συνεχίζουν να ζουν με τα προβλήματα που προκάλεσε ο χιονιάς

Eurokinissi

Οι κάτοικοι στη Σκόπελο συνεχίζουν να ζουν με τα προβλήματα που προκάλεσε ο χιονιάς
Υποχώρησε χτες ο χιονιάς, ωστόσο παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα που σημειώθηκαν εξαιτίας των ελλείψεων σε πρόληψη, σχεδιασμό και υποδομές. Απελπιστική ήταν η κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Εβρου, πολλές περιοχές του οποίου βρίσκονταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πάνω από 30 μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο. Στην Κοζάνη, 14.000 νοικοκυριά βρίσκονταν εκτός του συστήματος τηλεθέρμανσης, καθώς παρέμεναν τα προβλήματα στις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς της ΔΕΗ. Στη Θεσσαλονίκη, προβλήματα υδροδότησης παρατηρούνταν στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, ενώ ο ΟΑΣΘ εξακολουθούσε να λειτουργεί με σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Δραματική ήταν η κατάσταση στην περιοχή της Κύμης, όπου κάτοικοι πολλών χωριών συμπλήρωσαν έξι μέρες χωρίς ρεύμα και νερό με το χιόνι να φτάνει και να ξεπερνά τα δυόμισι μέτρα. Ολόκληρα χωριά ήταν αποκλεισμένα, ενώ εγκλωβισμένοι στα μαντριά τους με τα ζώα τους παρέμεναν κτηνοτρόφοι της περιοχής. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΕΚΑΒ Εύβοιας, η υπηρεσία επενέβη για την παραλαβή ενός μωρού τριών μηνών από την περιοχή Κληματάρι που υπέφερε από υποθερμία και για ένα άλλο παιδάκι που είχε σκωληκοειδίτιδα και με μεγάλη δυσκολία διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Τραγικό θάνατο, εξαιτίας του πολικού ψύχους, βρήκε στον Τύρναβο 57χρονος με καταγωγή από την Αλβανία. Τον βρήκε κοκαλωμένο στην αυλή του σπιτιού του στην περιοχή της Καμάρας ο αδελφός του, που ειδοποίησε την αστυνομία. Ο 57χρονος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και, σύμφωνα με τα στοιχεία των ιατροδικαστών, πρόσφατα είχε υποστεί έμφραγμα, ήταν διαβητικός και είχε πολυοργανική ανεπάρκεια. Θύμα του παγετού έπεσε κι ένας ηλικιωμένος στην Καρδίτσα, ο οποίος, στην προσπάθειά του να κατέβει από την σπίτι σε αποθηκευτικό χώρο, γλίστρησε και χτύπησε θανάσιμα.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε το ΚΚΕ με ζητούμενο τη λήψη μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Σκόπελο και την Αλόννησο. Η Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Κώστας Στεργίου και Γιώργος Λαμπρούλης, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, χωρίς διάνοιξη τουλάχιστον των κεντρικών οδικών αξόνων, χωρίς το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό (στην Αλόννησο υπάρχει μόνο μία γιατρός), με σημαντικές ελλείψεις σε αναγκαία είδη, παρέμειναν για μέρες οι κάτοικοι των Βορείων Σποράδων, αντιμετωπίζοντας τον "λευκό εφιάλτη", ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους. Τα ελάχιστα μηχανοκίνητα μέσα και οι ελλείψεις σε απαραίτητο προσωπικό, η διάλυση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων καθώς και των ΔΕΚΕ, η υποχρηματοδότηση των δήμων, που έχουν οδηγήσει στη "γύμνια" τους από την απαραίτητη υποδομή, η ανάθεση της πολιτικής προστασίας σε εθελοντικές οργανώσεις και η τακτική αξιοποίησης ιδιωτικών συνεργείων και εργολάβων οδηγούν σε τεράστιες δυσκολίες για τη στοιχειώδη αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων. Επί έξι μέρες στη Σκόπελο και στην Αλόννησο παραμένουν κλειστοί οι δρόμοι. Ο μικρός αριθμός μειωμένης ισχύος μηχανημάτων αποχιονισμού είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσεγγίσουν συνεργεία της ΔΕΗ για την αποκατάσταση των βλαβών στο ηλεκτρικό δίκτυο, με αντίστοιχες συνέπειες στην παροχή νερού και στη θέρμανση των κατοικιών.

Οι ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι τεράστιες. Παρά τις κατά καιρούς πομπώδεις δηλώσεις και συσκέψεις για τη δήθεν ετοιμότητά τους σε έκτακτες καταστάσεις, κάνοντας πλάτες στην αντιλαϊκή πολιτική και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ανεπαρκής σε υποδομές και μέσα. Δεν είναι η πρώτη φορά. Το σκηνικό είχε επαναληφθεί στις πρόσφατες πλημμύρες στη Σκόπελο, από τις οποίες δεν έχουν κλείσει ακόμη οι πληγές. Τις επόμενες μέρες υπάρχει κίνδυνος νέων πλημμυρών, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, λόγω των επικείμενων βροχοπτώσεων, που σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες χιονιού, ενδεχομένως να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

- Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Σκόπελο και την Αλόννησο;

- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μηχανοκίνητα μέσα, η απαραίτητη υποδομή και το κατάλληλο προσωπικό για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι των Βορείων Σποράδων;

- Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων για το 100% της ζημιάς που υπέστησαν;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ