Παρασκευή 13 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βιάζεται να «αξιολογηθεί» το αντιλαϊκό της έργο

Το στόχο της ταχείας ολοκλήρωσης της δεύτερης «αξιολόγησης», ώστε να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, εξασφαλίζοντας άφθονο και φθηνό χρήμα στα εγχώρια μονοπώλια, περιέγραψε ξανά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας σε μια εξόφθαλμη προσπάθεια εφησυχασμού του λαού ότι «οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος», θεωρώντας δηλαδή «δεδομένα» όλα τα προηγούμενα αντιλαϊκά μέτρα και κρύβοντας εξόφθαλμα ότι η συζήτηση κυβέρνησης και δανειστών έχει ήδη πάει στα επόμενα μέτρα που θα έχουν «μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Ο Δ. Τζανακόπουλος απέδωσε τις καθυστερήσεις στις «διαφορετικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» για το «δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος και στο άμεσα συνδεόμενο ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους».

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ισχυρίστηκε ότι «δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ένταξη του αφορολόγητου στον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή, για αύξηση του ενδιάμεσου ΦΠΑ στα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα».

Εντούτοις, δήλωσε την προθυμία της κυβέρνησης «να συζητήσουμε και άλλες προτάσεις, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε, αυτήν τη στιγμή, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, έτσι ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατό η δεύτερη αξιολόγηση». Επανέλαβε την πρόταση η όποια μείωση στα πρωτογενή πλεονάσματα να «χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή για τη μείωση φόρων».

Σε σχέση με την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο Δ. Τζανακόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών, αποδίδοντας τη σχετική συζήτηση σε μια σκόπιμα συντηρούμενη «καταστροφολογία και κινδυνολογία» από ΜΜΕ που «δεν συμπαθούν ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε τον Π. Καμμένο και τις μηνύσεις του εναντίον δημοσιογράφων, λέγοντας ότι ο καθένας κρίνεται «για τις πρακτικές του, για το ύφος του, για το ήθος του, για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να δίνει την πολιτική σύγκρουση» και πως «ο νόμος του παρέχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τον εαυτό του».

Σε ερώτηση για τη «Novartis» ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της και πως εφόσον διαπιστωθούν ευθύνες πολιτικών προσώπων η Βουλή θα αποφασίσει για τα περαιτέρω. «Από τη μεριά της, η ελληνική Δημόσια Διοίκηση και η ελληνική κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι μπορούν για να συνδράμουν στην αποτελεσματικότητα της έρευνας και ελπίζουμε να πέσει άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση, που φαίνεται να είναι εξαιρετικά σκοτεινή, όπως είπατε και εσείς», δήλωσε, και άφησε υπονοούμενα για προηγούμενους υπουργούς Υγείας λέγοντας ότι «προξενεί εντύπωση γιατί (...) δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως ζητώντας την επιτάχυνση των ερευνών, ζητώντας να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ