Τρίτη 31 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες απειλές και προσδοκίες για σκληρό «παζάρι»

Παραμένουν οι υψηλοί τόνοι για τους «οκτώ»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίστηκαν εν τω μεταξύ τις προηγούμενες μέρες οι έντονες αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης και για τη μη έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που η ίδια θεωρεί συμμέτοχους στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ετσι, ο υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, είπε ότι «η Ελλάδα, με την απόφαση αυτή έδειξε σε πόσο λάθος δρόμο βρίσκεται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», προσθέτοντας πως «ελπίδα μας είναι η αλλαγή αυτής της απόφασης και η άμεση έκδοση των 8 πραξικοπηματιών».

Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, χαρακτήρισε «άδικη» τη σχετική απόρριψη του αιτήματος για επιστροφή των πραξικοπηματιών στην Τουρκία, υποστηρίζοντας κι αυτός ότι αυτή είναι μία πολιτική απόφαση, ενώ σε υψηλούς τόνους, υποστήριξε ότι με αυτήν τη στάση η Ελλάδα πλήττει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις των δύο χωρών και θα πάρει - όπως αναφέρει - «πολύ καιρό και κόπο», ώστε αυτές να βελτιωθούν ξανά.

Η τουρκική αρθρογραφία ήδη μιλά και για πιθανές επιπτώσεις των ελληνο - τουρκικών τριβών στην αντιμεταναστευτική συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας. Η αγγλόφωνη έκδοση της «Χουριέτ» το Σάββατο υποστήριζε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα τρέξουν να τη βοηθήσουν (σ.σ. σε περίπτωση νέας μαζικής εισροής προσφύγων), όπως αποδείχθηκε το 2015 και στα τέλη του 2016. Αυτό δείχνει, επίσης, και πόσο εύθραυστη είναι η υλοποίηση της μεταναστευτικής συμφωνίας με την ΕΕ, λόγω της απουσίας μιας ολοκληρωμένης Συμφωνίας Επανεισδοχής μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών». Συμπλήρωνε ακόμα ότι «αυτή η φρέσκια ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα καταστήσει προφανώς πιο σημαντική την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία στις 2 Φλεβάρη. Ηδη, πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν η συμφωνία για το Μεταναστευτικό, αλλά αυτή η νέα εξέλιξη θα προσθέσει σίγουρα μια νέα και δύσκολη διάσταση σε αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ