Τρίτη 31 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τη δουλειά μας στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού

Από τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος μπαίνει πολύ συγκεκριμένα και αναλυτικά το ζήτημα των εξελίξεων στην οικονομία από τη σκοπιά της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ταυτόχρονα, υπάρχει και η εκτίμηση και για την αδυναμία απαξίωσης του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου είτε με τη μορφή του χρέους είτε και με άλλες μορφές, αλλά και για την απαξίωση του κεφαλαίου που ήδη γίνεται (αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, απολύσεις, κ.λπ.) με τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη ζωή της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων.

Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να γίνει προσπάθεια, ώστε οι εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία και οι επιπτώσεις που αυτές έχουν, να εξειδικεύονται από το Κόμμα, τις Οργανώσεις ανά κλάδο και τομέα της οικονομίας που να φτάνει μέχρι και τον κάθε τόπο δουλειάς, την κάθε επιχείρηση που παρεμβαίνουμε, τον κάθε όμιλο. Να εξειδικεύουμε, υπολογίζοντας τις γενικές εκτιμήσεις, τις γενικές τάσεις, αποκαλύπτοντας ακόμα πιο αποτελεσματικά τη μεγάλη αντίθεση που ολοένα και οξύνεται, ανάμεσα στο τεράστιο πλούτο που παράγεται σήμερα από ολοένα και περισσότερους μισθωτούς εργαζόμενους, τον οποίο καρπώνονται μια χούφτα ιδιοκτήτες των τεράστιων μονοπωλιακών ομίλων οι οποίοι δραστηριοποιούνται, ταυτόχρονα, σε πολλούς κλάδους αλλά και χώρες.

Ο κλάδος του Επισιτισμού - Τυρισμού είναι κλάδος με μεγάλη συγκέντρωση κεφαλαίου, αλλά και ταυτόχρονα με τάση συγκεντροποίησης με πιο γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με άλλους κλάδους. Στο κομμάτι του Τουρισμού, στη χώρα μας, δραστηριοποιούνται μεγάλα μονοπώλια, που ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι του παγκόσμιου Τουρισμού σε επίπεδο ΑΕΠ. Είτε με τη μορφή της άμεσης ιδιοκτησίας, είτε με τη μορφή της διαχείρισης του μάνατζμεντ, είτε με συμβόλαια δέσμευσης δωματίων. Με αυτόν το τρόπο έχουν καταφέρει να υπερισχύσουν σε σύγκριση με τα μεμονωμένα ξενοδοχεία.

Αυτή η κατάσταση που δηλώνει και τη συνεχόμενη αναπαραγωγή του κεφαλαίου και την καπιταλιστική ανάπτυξη που συντελείται στον κλάδο πραγματοποιήθηκε με κεφάλαια σε μορφή δανείου από τις τράπεζες, αλλά και με ζεστό χρήμα με τη μορφή επιδοτήσεων, αναπτυξιακών προγραμμάτων κ.λπ. από το κράτος.

Στο βαθμό που εκφράζεται και σε αυτόν τον κλάδο η όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των μονοπωλίων και η ανάγκη απαξίωσης κεφαλαίου, είδαμε μια σειρά επιχειρήσεις είτε να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, είτε να αλλάζουν ιδιοκτησιακό καθεστώς, είτε να ανοίγουν νέες. Πάντα πίσω από αυτές τις εξελίξεις υπήρχαν και υπάρχουν οι τράπεζες, το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο δηλαδή, που δανειοδότησαν, επένδυσαν με τη μορφή του δανείου στον κλάδο. Δηλαδή, δεν μιλάμε απλά για ξενοδοχειακό κεφάλαιο, υπάρχουν ανταγωνιστικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα σε πολλούς κλάδους και στόχο έχουν, είτε να χάσουν λιγότερο από τη συνολική απαξίωση, είτε να κερδίσουν περισσότερα από την ιδιοκτησιακή αλλαγή, άρα να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Σε κάποιες περιπτώσεις, ανάλογα και με τον όγκο των κεφαλαίων είδαμε τις ίδιες τις τράπεζες να αναλαμβάνουν την άμεση διαχείριση, να μπαίνουν μπροστά, για να προχωρήσει η απαξίωση του κεφαλαίου που έχει επενδυθεί με τη μορφή των πλειστηριασμών, ή να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τις αγοραπωλησίες ξενοδοχείων. Τέτοια παραδείγματα που αναφέρω παραπάνω είχαμε στην Αττική σε μεγάλα ξενοδοχεία όπως: Στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν», στην αναστολή λειτουργίας του ATHENS LEDRA, στην αγοραπωλησία του HILTON, στην επαναλειτουργία του πρώην IMPERIAL, στο άνοιγμα μιας σειράς νέων ξενοδοχείων με μεικτά κεφάλαια και με τη μορφή δανεισμού.

Αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη που αναπόσπαστο και ζωτικό στοιχείο της έχει την όξυνση των ανταγωνισμών, δημιούργησε και νέες χειρότερες συνθήκες στη ζωή των εργαζομένων, ακόμα και απότομες αλλαγές είτε σε μια μεμονωμένη επιχείρηση, είτε συνολικά στον κλάδο. Κατάργηση κατακτημένων δικαιωμάτων, αλλαγή συμβάσεων που συνοδεύονται με μειώσεις μισθών, μαζικές απολύσεις, αξιοποίηση ελαστικών μορφών απασχόλησης, δουλεμπορικών γραφείων κ.λπ.

Το Κόμμα, τα τελευταία χρόνια έκανε προσπάθεια σε τέτοιους είδους επεξεργασίες σε συλλογικό επίπεδο, που δημοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη» και στην ΚΟΜΕΠ, αλλά και με εισηγήσεις από τις κομματικές ομάδες και τα τμήματα που είναι στην ευθύνη της ΚΕ και βοηθούν σε σημαντικό βαθμό, ώστε να προχωρήσουν μια σειρά στόχοι που μπαίνουν και μέσα από τις Θέσεις και κυρίως στο τέταρτο κεφάλαιο.

Πιστεύω ότι αυτές οι επεξεργασίες πρέπει να δουλευτούν ακόμα περισσότερο που θα βοηθήσουν τις ΤΕ είτε στους κλάδους, είτε στις συνοικίες, ώστε με μεγαλύτερη ικανότητα να κάνουν βήματα στα εξής:

  • Στο να συγκροτείται ένα σχέδιο ολοκληρωμένο στον κλάδο που θα πατάει πάντα στις δοσμένες συνθήκες που αντικειμενικά διαμορφώνονται από την καπιταλιστική ανάπτυξη.
  • Να μπαίνουν στόχοι για στρατολογία και δημιουργία ΚΟΒ στους χώρους και τις περιοχές που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και κυρίως αυτούς που κρίνουμε, με βάση και τις εκτιμήσεις, ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι των ανταγωνισμών. Να συγκεντρώνουμε την πρωτοπορία, την κρίσιμη μάζα στους κρίσιμους χώρους.
  • Να είμαστε ακόμα καλύτερα προετοιμασμένοι στις συσκέψεις με τον περίγυρο ανά χώρο δουλειάς ή περιοχή, ώστε να μεγαλώνει η συμμετοχή στην ιδεολογική - πολιτική πάλη που αναπτύσσει το Κόμμα.
  • Να συμβάλλουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά, ώστε να προετοιμάζουμε τους εργατοϋπάλληλους για τις εξελίξεις, για τις αιτίες, αλλά και τη διέξοδο. Και στη βάση αυτή να διαμορφώνεται το αντίστοιχο πλαίσιο πάλης, αγώνες, εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο και κλάδο που θα συγκρούονται ανοιχτά με την κυβέρνηση και τα αφεντικά, θα αμφισβητούν την εξουσία τους.
  • Να γίνουμε πιο ικανοί στο ζήτημα της κοινής δράσης εργατών φτωχών ΕΒΕ στον κλάδο, ώστε να βρίσκουμε τα κατάλληλα αιτήματα και επιμέρους στόχους που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη κοινών αγώνων με αντικαπιταλιστικά - αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά. Τέτοια δράση μπορούν να αναπτύξουν τα ταξικά συνδικάτα στις γειτονιές, αξιοποιώντας τα ζητήματα αιχμής όπως η πρωτοβουλία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού για τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στο «Athens Ledra» στην κοινή δράση που ανέπτυξε στις 25 Γενάρη, με τις Λαϊκές Επιτροπές και τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, βάζοντας μπροστά τα ζητήματα της ανεργίας και των ΣΣΕ.

Με αυτές τις σκέψεις πιστεύω να συνέβαλα και εγώ από τη μεριά μου στον προσυνεδριακό διάλογο και πιστεύω ότι το 20ό Συνέδριο θα είναι άλλο ένα επιτυχημένο Συνέδριο του Κόμματος.


Στεφανάκης Γιώργος
ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού ΚΟ Αττικής

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πραγματικότητα πίσω από τα κυβερνητικά «πανηγύρια» για την επέκταση της ΣΣΕ στα ξενοδοχεία(2018-11-01 00:00:00.0)
Ανάπλαση(2018-10-10 00:00:00.0)
«Εκπαίδευση» στην... εξουθένωση και στα «αφηγήματα» του κεφαλαίου(2017-07-13 00:00:00.0)
Ενέργεια και Ναυτιλία(2015-08-15 00:00:00.0)
Δάνεια για τον τουρισμό(2013-05-28 00:00:00.0)
«Διεκδικούμε και απαιτούμε»(2004-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ