Τρίτη 14 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητά τη μέγιστη δυνατή στήριξη στο νέο αντιλαϊκό «πακέτο»

Με δεδομένη την κοινή προσπάθεια όλων των αστικών κομμάτων για γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», η οποία φέρνει μέτρα «φωτιά» για το λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων για να διασφαλίσει «ανοιχτό διάδρομο» για την καπιταλιστική ανάκαμψη, το Μέγαρο Μαξίμου αποζητά τη μέγιστη δυνατή στήριξη των αντιλαϊκών μέτρων, βολιδοσκοπώντας σχετικά τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, επιχειρώντας να «μοιράσει» έτσι και το βάρος των βάρβαρων μέτρων, αλλά και να τους «εκθέσει» στα μάτια του κεφαλαίου.

Ρόλο «λαγού» έπαιξε αυτή τη φορά ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real», αφού εξήγησε ότι «η συζήτηση για τα επιπλέον μέτρα και τα αντίμετρα γίνεται επάνω στο έδαφος του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος, είτε αυτό είναι 3%, 3,5%, 2% ή οτιδήποτε άλλο υπάρξει τελικά. Αυτό είναι δεδομένο», και πως η αναφορά σε δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα από την κυβέρνηση αφορά σε μέτρα «πέραν του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει συμφωνηθεί», ξεκαθάρισε «επειδή ακριβώς αυτά τα μέτρα αφορούν το έτος '19 και μετά, υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν από μια ευρύτατη πλειοψηφία εντός της Βουλής».

Στη βάση δηλαδή της παραδοχής ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα είναι διαρκείας, ανεξάρτητα από την εναλλαγή στην αστική διαχείριση, προέτρεψε τα άλλα κόμματα να τα υπερψηφίσουν. «Μιλάω για μια ευρύτατη συναίνεση. Δεν ξέρω αν θα είναι 180 ή παραπάνω ή λιγότερο, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν την επόμενη κυβέρνηση, που δεν ξέρουμε ποια θα είναι. Αρα, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτή τη διάσταση, της ανάγκης να υπάρξει μία ευρύτερη συναίνεση (...) νομίζω ότι είναι το δημοκρατικά επιβεβλημένο», επανέλαβε ο Π. Σκουρλέτης.

Παίζοντας το γνωστό παιχνίδι με καταμερισμένους ρόλους, στον Π. Σκουρλέτη «απάντησε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ούτε νομικός, ούτε θεσμικός λόγος για αυξημένη πλειοψηφία. Μάλιστα, εμπαίζοντας καταφανώς το λαό, συμπλήρωσε πως αυτό που εννοούσε ο Π. Σκουρλέτης, είναι πως επειδή θα είναι πολύ καλή η συμφωνία, θα πρέπει να ψηφίσει τα μέτρα η ΝΔ, για να μη γίνει αυτό που έγινε με το επίδομα στους συνταξιούχους, που δεν υπερψήφισε η αξιωματική αντιπολίτευση!

Σε άλλη του συνέντευξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε σε τόνους καθησυχαστικούς για το εγχώριο κεφάλαιο ότι «υπάρχουν αυτή τη στιγμή προϋποθέσεις για να επιτύχουμε μια συμφωνία με τους θεσμούς» μέχρι τις 20 Μάρτη, ότι «αυτός είναι στόχος όλων των εμπλεκομένων» έτσι ώστε στη συνέχεια «να ανοίξει το μεγάλο θέμα του ελληνικού χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων, να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε το κυβερνητικό παραμύθι ότι «θα υπάρχουν τα μέτρα επιβάρυνσης, βεβαίως, αλλά θα υπάρχουν και αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης, είτε με τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων, είτε με τη μορφή αύξησης των κοινωνικών δαπανών, που θα δημιουργούν ένα δημοσιονομικό μείγμα κοινωνικά βιώσιμο και ισορροπημένο», και πως «σε περίπτωση που ξεπεράσουμε το στόχο του 2018 για πρωτογενές πλεόνασμα, το επιπλέον ποσό θα πάει στα αντισταθμιστικά μέτρα», κρύβοντας το γεγονός ότι αυτά θα είναι μέτρα ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ