Τρίτη 14 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με το βλέμμα στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων

Με σημείο εκκίνησης την επιβολή νέων μόνιμων αντιλαϊκών μέτρων στο 2% του ΑΕΠ ή σε περισσότερα από 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων τα παζάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο. Την ίδια ώρα, σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή, προβλέπονται νέες κραυγαλέες φορολογικές απαλλαγές για ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Παράλληλα, οι γενικές κατευθύνσεις της «αναπτυξιακής» πολιτικής που επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση, και οι οποίες επίσης βρίσκονται στα αντιλαϊκά παζάρια με το κουαρτέτο, έρχονται να δέσουν και να συνδράμουν τις προτεραιότητες και τη στρατηγική του ΣΕΒ και των άλλων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το προσχέδιο για την «παραγωγική ανασυγκρότηση για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη (2017-2021)», που προωθεί η συγκυβέρνηση, έχει ως βασικούς άξονες τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την εδραίωση σταθερού οικονομικού πλαισίου», τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων», την εξασφάλιση χρηματοδότησης και ρευστότητας για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις», με κεντρικό ζητούμενο την προσέλκυση Αμεσων Ξένων Επενδύσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με το «πόνημα» της συγκυβέρνησης, η αποκατάσταση της μάζας των επενδύσεων στα επίπεδα που υπήρχαν πριν από την εκδήλωση της κρίσης θα απαιτήσει νέες επενδύσεις ύψους 80 δισ. ευρώ (έναντι 100 δισ. που υπολογίζει η πλευρά του ΣΕΒ).

Το «σενάριο της εγγυημένης απασχόλησης»

Το προσχέδιο της συγκυβέρνησης, με τη μορφή «σεναρίου», παραθέτει παλαιότερη μελέτη του ινστιτούτου Levy σχετικά με τη πρόταση για «εγγυημένη απασχόληση στο πρότυπο της ιδέας του εργοδότη ύστατης καταφυγής». Ουσιαστικά, περιγράφονται βραχυχρόνια προγράμματα ανακύκλωσης της επίσημης ανεργίας και, όπως αναφέρεται, θα παρέχουν «αμειβόμενη απασχόληση για 12 μήνες σε έργα ανάπτυξης που έχουν επιλεγεί μέσα από διαδικασία διαβούλευσης και τα οποία ανήκουν στους ακόλουθους τομείς: Δημόσιες υποδομές, περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικός πλούτος».

Ξεκαθαρίζεται ότι η αμοιβή θα διαμορφώνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού (σήμερα 586 ευρώ μεικτά) και, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, οι πτυχές του προγράμματος «δημιουργούν χαλαρές αγορές εργασίας». Το εν λόγω σενάριο προβλέπει τη δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας, συνολικού «κόστους» περίπου 3 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από την εφαρμογή του «σεναρίου απασχόλησης» προβλέπεται η αύξηση των κρατικών εσόδων ως αποτέλεσμα της φοροληστείας στη συγκεκριμένη κατηγορία μισθωτών. Μάλιστα, από την άμεση φορολογία στους συγκεκριμένους μισθούς προβλέπονται φόροι ύψους 259 εκατ. ευρώ. Βέβαια, η συγκεκριμένη πρόβλεψη δείχνει να εμπεριέχει, εν μέρει, τη διάλυση του αφορολόγητου ορίου, που προωθείται στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Την ίδια ώρα, νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή περιέχει νέες χαριστικές διατάξεις και προκλητικές για το λαό απαλλαγές για επιχειρηματικούς ομίλους.

Ειδικότερα :

  • Σε περίπτωση επιχειρηματικών συμφωνιών, ορίζεται ότι η «εισφέρουσα εταιρεία απαλλάσσεται οριστικά από τον φόρο για την τυχόν υπεραξία που προκύπτει λόγω της εισφοράς ενεργητικού».

Η συγκεκριμένη διάταξη έχει βέβαια γενική ισχύ, σε περιπτώσεις επιχειρηματικών συμπράξεων, ωστόσο προβάλλει στο φόντο της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Για παράδειγμα, στην περίπτωση «μετοχοποίησης χρεών», οι τράπεζες και οι νέοι «επενδυτές» που θα εξαγοράσουν χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων, μέσω της «μετοχοποίησης» των εταιρικών χρεών, μπορούν να συμμετάσχουν και στα μετοχικά κεφάλαια «προβληματικών» επιχειρήσεων που κρίνονται «βιώσιμες». Ετσι, τυχόν κέρδη μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία απαλλάσσονται από κάθε φόρο.

  • Προβλέπεται η επέκταση των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και μάλιστα στις «κάθε είδους εργασίες και συναλλαγές» της. Θυμίζουμε ότι η ΕΒRD εμπλέκεται τόσο στη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, όσο και σε άλλες επιχειρηματικές διεργασίες στην Ελλάδα.
Με τις πλάτες του ΣΕΒ

«Η λειτουργία της αγοράς σε καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας, καθώς συνεχίζονται χωρίς τέλος οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, και η συνειδητοποίηση της κατακόρυφης αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης το 2017, έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα».

Το παραπάνω επισημαίνει η πλευρά του ΣΕΒ στο «μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας», «σπρώχνοντας» την κυβέρνηση στο κλείσιμο της «αξιολόγησης» και στην επιβολή του νέου «πακέτου» με τα αντιλαϊκά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ