Τρίτη 28 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Σε αντιλαϊκή συγχορδία για το κλείσιμο της «αξιολόγησης»

Κλίμα «σημαντικής προόδου» διαπιστώνουν οι εμπλεκόμενες πλευρές γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», ενώ οι συνεννοήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιασκέψεων και τις επόμενες μέρες, με προοπτική την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα. Στόχος είναι η συμφωνία σε «τεχνικό επίπεδο» να υπάρξει έως το Γιούρογκρουπ στις 7 Απρίλη, ανέφερε χτες από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς, ενώ από την πλευρά τους κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πως «απομένουν 2 ή 3 ζητήματα σε εκκρεμότητα, τα οποία τις επόμενες μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκυβέρνηση αποστέλλει εντός των προσεχών ημερών, γραπτές διατυπώσεις προς το κουαρτέτο, με τις οποίες θα επιβεβαιώνει τις συμφωνίες επί των ζητημάτων που κλείδωσαν την περασμένη βδομάδα στο πλαίσιο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

Σε αυτό το φόντο, οι αντιλαϊκές διεργασίες, παρά τη συνεχιζόμενη «σιγή ασυρμάτου», προσλαμβάνουν εντατικότερους ρυθμούς, με επόμενο σταθμό τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που αναμένεται για μεθαύριο Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε φάση «κλεισίματος» βρίσκεται πλέον και η συμφωνία για τα Ενεργειακά και βέβαια για το «άνοιγμα» της ηλεκτρικής ενέργειας σε νέους «παίχτες».

Οι αβεβαιότητες του κεφαλαίου οξύνουν τα αντιλαϊκά ανακλαστικά

Την ίδια ώρα, σηκώνεται το ζήτημα των συνεχιζόμενων εκροών στις τραπεζικές καταθέσεις, ενώ, όπως όλα δείχνουν, η αναμενόμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις «Εαρινές Προβλέψεις», θα κατεβάζει τον πήχη της αναμενόμενης ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, αρκετά χαμηλότερα από το 2,7% που εκτιμούσε στην προηγούμενη έκθεση για το 12μηνο του 2017. Βέβαια, τα ζητήματα αυτά αξιοποιούνται τόσο από τη συγκυβέρνηση όσο και από τους διαχειριστές και το πολιτικό προσωπικό του εκμεταλλευτικού συστήματος, με μπούσουλα την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου να αρθούν οι «αβεβαιότητες» του εγχώριου κεφαλαίου.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην ιστοσελίδα «Capital» επισήμανε ότι σε περίπτωση μεγαλύτερης καθυστέρησης «δεν αποκλείεται τίποτα» ακόμη και το ενδεχόμενο νέας υποχώρησης του ΑΕΠ μέσα στο 2017. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το σύνολο των καταθέσεων ιδιωτών (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) μειώθηκε περαιτέρω κατά 673 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας περίπου στα 119,1 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της συγκυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, ο οποίος μιλώντας χτες σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, εστίασε, μεταξύ άλλων, στην «έγκαιρη και συνεπή με τις ανάγκες της χώρας ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», ως «κρίσιμο κρίκο για τη μετάβαση από την κρίση» στην καπιταλιστική ανάκαμψη. Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για το ότι «η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται όσο κανείς άλλος για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ενώ αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των αντιλαϊκών παζαριών είπε πως «κοινός στόχος της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η τεχνική συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί έως τις 7 Απριλίου οπότε θα απομένουν προς διευθέτηση τα αμιγώς πολιτικά θέματα του ύψους και της διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς και η αποσαφήνιση της θέσης και του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, αναφερόμενος στις «αιτίες» της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όπως ο ίδιος τις «προσδιόρισε», έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, σε «αποτυχία αναγνώρισης από την αρχή του γεγονότος ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν ένιωθε ως δική του ιδιοκτησία τα προγράμματα προσαρμογής», καθώς και σε «εσφαλμένες επιλογές οικονομικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκαν», σε συνδυασμό με την «αδυναμία του φαύλου εγχώριου πολιτικού συστήματος να διαπραγματευτεί μία καλύτερη πολιτική προσαρμογής».

Μάλιστα, αναφερόμενος στα Εργασιακά, τόνισε πως «οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (...) παραμένουν υψηλά στην ατζέντα των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων ακόμη και σήμερα, παρόλο που η Ελλάδα έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μία ολόκληρη σειρά μέτρων τα οποία μείωσαν τη διαπραγματευτική εργατική δύναμη, τους κατώτατους μισθούς και επέτρεψαν πολύ περισσότερο ευέλικτες συνθήκες εργασίας».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, αναφερόμενος στα βήματα που θα ακολουθήσουν μετά το κλείσιμο της «αξιολόγησης», εστίασε στα παρακάτω:

  • Αρση των εμποδίων που υπάρχουν ακόμη και για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και περαιτέρω προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, μέσω των κατάλληλων χρήσεων γης.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, «τη μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία», με έμφαση στην αποπληρωμή των δανείων των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών».
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού δημόσιου χρέους και ρεαλιστική αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων.
  • Αλλαγή στο μείγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να καταστεί «πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη».
  • Αναφερόμενος, ουσιαστικά, στα λεγόμενα «αναπτυξιακά αντίβαρα» που δρομολογούνται για το εγχώριο κεφάλαιο, εστίασε στις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και τα προγράμματα κατάρτισης» καθώς και στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.
Ιδιωτικοποιήσεις νευραλγικών υποδομών με διακρατική χρηματοδότηση

Την ίδια ώρα, η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας με την εκχώρησή τους στην κοινοπραξία «Fraport Greece» (του γερμανικού ομίλου της «Fraport» με τον όμιλο Κοπελούζου) φέρνει στην επιφάνεια τις ευρύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες και τις διεργασίες που συντελούνται στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων και μάλιστα με την άμεση εμπλοκή των επενδυτικών τραπεζών της ΕΕ και άλλων «επενδυτικών βραχιόνων» διακρατικής χρηματοδότησης, προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οπως ανακοινώθηκε χτες «κοινοπραξία κορυφαίων χρηματοδοτικών ιδρυμάτων υπέγραψε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ με την "Fraport Greece" για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων διάρκειας 40 ετών». Η κοινοπραξία των δανειστών περιλαμβάνει τις: Alpha Bank (284,7 εκατ. ευρώ), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - ΕΙB (280,4 εκατ. ευρώ), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης- ΕBRD (186,7 εκατ. ευρώ), IFC (154,1 εκατ. ευρώ), που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας και την Παρευξείνια Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης - BSTDB (62,5 εκατ.).

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δανειστών, από το συνολικό δάνειο, 688 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή του «προκαταβολικού τιμήματος παραχώρησης» στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ 280,4 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των «έργων ανάπτυξης» στα 14 αεροδρόμια.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε για το συγκεκριμένο θέμα ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο «οι μοντέρνες υποδομές θα διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας (...)

Οπως τόνισε «αυτή η συμφωνία, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιτυγχάνει την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για τη χρηματοδότηση αναβαθμίσεων σε υποδομές ανάπτυξης, που θα υποστηρίξουν, για παράδειγμα, τον τουρισμό και την κινητικότητα. Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του είδους των επενδύσεων, για την υποστήριξη των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί, καθώς προσφέρουν εξέλιξη και ανάπτυξη».

Αντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και στον ΟΛΘ, όπου το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε τις προσφορές για την ιδιωτικοποίηση - εκχώρηση σε «στρατηγικό επενδυτή» του 67% του Οργανισμού.

Προς διασυνοριακές συγχωνεύσεις τραπεζών στην Ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της, δίνει το σινιάλο για έναν κύκλο συγχωνεύσεων και εξαγορών ανάμεσα στους τραπεζικούς ομίλους των κρατών της Ευρωζώνης και μάλιστα σε διασυνοριακό επίπεδο. «Σκοπός της τραπεζικής ένωσης είναι να χτίσει τα θεμέλια για μια αληθινά ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, μια αγορά στην οποία θα πραγματοποιούνταν διασυνοριακές συγχωνεύσεις», δήλωσε η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ντ. Νουί, σύμφωνα με την οποία «οι τράπεζες θα αποκτούσαν περισσότερο ευρωπαϊκή οπτική, θα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και θα ωφελούνταν από μια μεγαλύτερη αγορά». Μάλιστα, όπως η ίδια ανέφερε, «επί του παρόντος δεν έχουμε δει πολλές εξαγορές και συγχωνεύσεις και όσες έγιναν ήταν περισσότερο σε εθνικό παρά σε διασυνοριακό επίπεδο».

Οι εξελίξεις που δρομολογούνται αναμένεται να «ακουμπήσουν» και τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, στο φόντο των νέων διαγνωστικών ελέγχων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών της Ευρωζώνης (και των ελληνικών), που θα διενεργηθούν από την ΕΚΤ το 2018.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ