Παρασκευή 14 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Με φόντο την πολυετή χερσαία επέμβαση αφρικανικών χωρών στη Σομαλία, στο πλαίσιο δήθεν καταπολέμησης των τζιχαντιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», επανεμφανίζεται και πάλι στην ανατολικοαφρικανική χώρα επιδημία χολέρας, με τα ποσοστά θνησιμότητας, κυρίως στις πολιτείες Μέση Τζούμπα και Μπακούλ, να ξεπερνούν το 14% και το 5% αντίστοιχα. Οι νεκροί από την επιδημία χολέρας, από την αρχή του έτους, ξεπερνούν πλέον τους 530, ενώ έχουν νοσήσει πάνω από 25.000 άτομα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Κίνα και Μιανμάρ υπέγραψαν χτες διμερή συμφωνία για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από το λιμάνι Κιαουκπιού (δυτική Μιανμάρ) στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν της Κίνας. Η συμφωνία υπογράφηκε, μαζί με άλλες οκτώ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Τιν της Μιανμάρ στο Πεκίνο.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Την έντονη αντίδραση της Ινδίας έχει προκαλέσει η καταδίκη του απόστρατου στρατιωτικού Κουλμπουσχάν Τζαντάβ, που συνελήφθη στο Καράτσι του Πακιστάν με την κατηγορία της κατασκοπείας και ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή της εκτέλεσης. Το Νέο Δελχί χαρακτήρισε τη δίκη που έγινε «φάρσα» και δήλωσε ότι «η πακιστανική κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί τις συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις αν συνεχίσει».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο πεπαλαιωμένος στόλος των ιρανικών αεροπορικών εταιρειών, λόγω του πολυετούς διεθνούς εμπάργκο, έχει αποδειχθεί «χρυσωρυχείο» για τις μπίζνες ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων αεροναυπηγικής. Μετά από συμφωνίες δισεκατομμυρίων με την αμερικανική «Μπόινγκ» και την ευρωπαϊκή «Αιρμπας», οι ιρανικές αερογραμμές χτες ανακοίνωσαν πως έκλεισαν συμφωνία για την αγορά 20 δικινητήριων αεροσκαφών τύπου ATR 72-600 από την ομώνυμη γαλλοϊταλική εταιρεία ATR. H συμφωνία εκτιμάται πως ανέρχεται σε 536 εκατ. δολάρια.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η σορός της 65χρονης, πρώτης Αμερικανίδας μουσουλμάνας δικαστή, Σέιλα Αμπντους Σαλαάμ, βρέθηκε χτες να πλέει στα νερά του ποταμού Χάντσον στη Ν. Υόρκη. Διενεργείται ιατροδικαστική έρευνα για τα αίτια του θανάτου της.

ΣΙΚΑΓΟ.-- Δύο Αμερικανοί ηλικίας 35 ετών, που φωτογραφήθηκαν με φόντο τη μαύρη σημαία των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Λίμνη Μίσιγκαν και προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν μέσα και πόρους για την τρομοκρατική οργάνωση, συνελήφθησαν χτες βάσει της ομοσπονδιακής «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας, έπειτα από πολύμηνη παρακολούθησή τους από πράκτορες του FBI. Και οι δύο αντιμετωπίζουν ενδεχόμενη ποινή κάθειρξης 20 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ