Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οξύνεται η κόντρα κυβέρνησης - Κογκρέσου

Ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ υπογράφει δεκάδες διατάγματα...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι εντεινόμενες κόντρες ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και το Κογκρέσο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανασταλεί η χρηματοδότηση (και ως εκ τούτου και η λειτουργία) ομοσπονδιακών κυβερνητικών υπηρεσιών από το ερχόμενο Σάββατο, οπότε συμπληρώνονται οι πρώτες 100 μέρες από την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό της κόντρας κυβέρνησης - Κογκρέσου είναι το γεγονός ότι χτες, περίπου τρεις μήνες αφότου ορκίστηκε ο Τραμπ Πρόεδρος, η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του πρώην κυβερνήτη της Τζόρτζια, μεγαλογαιοκτήμονα Σόνι Περντού, στη θέση του νέου υπουργού Γεωργίας.

Οι διαφορές των δύο πλευρών εστιάζονται, μεταξύ άλλων, στην επιλογή του Προέδρου Τραμπ να περικόψει σημαντικά τις δαπάνες του προϋπολογισμού για το επόμενο οικονομικό έτος σε προγράμματα που αφορούν τη σίτιση μαθητών φτωχών οικογενειών, τη στήριξη ηλικιωμένων, τις υπηρεσίες πρόνοιας, προκειμένου να βρεθούν πόροι για την ανέγερση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Ηγετικά στελέχη Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών δεν κόπτονται φυσικά για την νέα επιδείνωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, απλώς, αξιοποιούν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να σπρώξουν τα συμφέροντα μονοπωλίων που τους στηρίζουν. Στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο διαμήνυαν χτες πως εάν η κυβέρνηση Τραμπ πάρει πίσω το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, τότε «θα αποφευχθεί η αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το Σάββατο».

Ο Πρόεδρος Τραμπ πάντως, σε νέο μήνυμά του στο Twitter χτες, επέμεινε στην ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, χαρακτηρίζοντάς το «πολύ σημαντικό εργαλείο για το σταμάτημα της εισροής των ναρκωτικών που δηλητηριάζουν τη χώρα και τη νεολαία μας».

«Βιομηχανία» προεδρικών διαταγμάτων

Παράλληλα, συνέχισε και χτες βράδυ τη «βιομηχανία» υπογραφής προεδρικών διαταγμάτων, όπως αυτά για την Ενέργεια, το περιβάλλον, τη μείωση της φορολογίας. Αύριο (Τετάρτη) ο Τραμπ έχει προγραμματίσει προεδρικό διάταγμα προκειμένου να επανεξεταστούν περιοχές για την οργάνωση παραθαλάσσιων γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου και την τροποποίηση νόμων για τις παραπάνω διαδικασίες. Παράλληλα, αναμένεται να υπογράψει προεδρικό διάταγμα προκειμένου να ιδρυθεί γραφείο διαχείρισης για ζητήματα που απασχολούν τους βετεράνους ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, και ένα άλλο για την ίδρυση μιας κεντρικής υπηρεσίας που θα προτείνει την υιοθέτηση πολιτικών για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Πολιτείες με μεγάλη αγροτική παραγωγή.

Ο πρόεδρος Τραμπ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ΑΡ για τις 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του, υποστήριξε, μεταξύ πολλών άλλων, ότι η δική του κυβέρνηση «είναι διαφορετική» από εκείνες των προκατόχων του, ότι δημιούργησε αίσθηση σε άλλους ξένους ηγέτες επειδή χρησιμοποίησε «σκληρή γλώσσα» σε διάφορα θέματα, εκτιμώντας ότι εν τέλει κέρδισε τις επιδοκιμασίες πολλών εξ αυτών μετά από την αιφνιδιαστική πυραυλική επίθεσή του στις 7 Απρίλη στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ