Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι μετανάστες έχουν ανάγκη ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ με αφορμή την περιπέτεια των λαθρομεταναστών στο Μαντούδι

Στις αίθουσες των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Μαντούδι της Εύβοιας, κάτω από δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, παραμένουν οι 275 οικονομικοί και πολιτικοί μετανάστες, καθώς συνεχίζονται οι διαδικασίες καταγραφής.

Το τελευταίο αυτό περιστατικό έφερε για πολλοστή φορά στη δημοσιότητα τόσο το ίδιο το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, όσο και τις συνθήκες υποδοχής αυτών των - κατά κανόνα - βασανισμένων ανθρώπων. Αυτό επισημαίνουν, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Αντ. Σκυλλάκος, ζητώντας παράλληλα απ' τους αρμόδιους υπουργούς ανθρώπινες συνθήκες και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια κατά την αντιμετώπιση των οικονομικών και πολιτικών λαθρομεταναστών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν πως στην περίπτωση του Μαντουδίου οι εξαθλιωμένοι μετανάστες βοηθήθηκαν από τους πολίτες της περιοχής, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση και από άλλες κοινωνικές οργανώσεις. Το κεντρικό κράτος, υπενθυμίζουν, έλαμψε διά της απουσίας του. «Και σαν μην έφτανε αυτό, όπως συχνά δημοσιεύτηκε στον Τύπο, συνήθως οι λαθρομετανάστες στοιβάζονται κυριολεκτικά (στην Κω για παράδειγμα) σε εντελώς απάνθρωπες συνθήκες. Επιπλέον, συχνά οι λαθρομετανάστες κακομεταχειρίζονται, κακοποιούνται, τους αφαιρούνται προσωπικά είδη (πολύτιμα αντικείμενα, χρήματα κτλ.), όπως έγινε στα Χανιά απ' τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος», σημειώνουν στην Ερώτησή τους οι δύο βουλευτές. Δεν παραλείπουν να αναφέρουν ακόμα, ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει συνήθως με ισοπεδωτικό τρόπο όλους τους λαθρομετανάστες, αντί να εξετάσει την κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά. Για παράδειγμα, δεν εξετάζει - λένε οι βουλευτές - αν ανάμεσα σ' αυτούς τους ανθρώπους υπάρχουν κάποιοι που διώκονται στην πατρίδα τους για την πολιτική ή κοινωνική τους δράση.

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Β. Παπανδρέου, Υγείας και Πρόνοιας, Αλ. Παπαδόπουλο, Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρ. Παπουτσή, και Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε:

  • Να ελεγχθούν και να παταχθούν τα κάθε είδους λαθρεμπορικά ελληνικά ή ξένα κυκλώματα, ώστε να μην αρκείται η κυβέρνηση στο να επιρρίπτει τις ευθύνες στην τουρκική κυβέρνηση ή σε άλλες ξένες κυβερνήσεις.
  • Να δημιουργηθούν στη χώρα μας κατάλληλοι και επαρκείς χώροι υποδοχής των λαθρομεταναστών, όπου θα είναι ανθρώπινες οι συνθήκες για όσο διάστημα παραμείνουν εκεί.
  • Να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής αντιμετώπισή τους και όχι να υφίστανται κάθε λογής κακοποιήσεις από αστυνομικούς ή λιμενικούς.
  • Να εξετάζεται η κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά και όχι να απελαύνονται συλλήβδην οι λαθρομετανάστες, πολύ περισσότερο οι διωκόμενοι για πολιτικούς λόγους.

ΣΕΛ.  1
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δηλητηριώδες σαλιγκάρι ανοίγει νέους δρόμους για αντιδιαβητικά φάρμακα (2022-07-02 00:00:00.0)
«Προστάτες» των δουλεμπόρων (2008-04-22 00:00:00.0)
«Ευθύνονται οι μετανάστες για την εγκληματικότητα»! (2006-03-09 00:00:00.0)
«Συστάσεις» στην ελληνική κυβέρνηση για το άσυλο (2003-10-08 00:00:00.0)
«Να μην απελαθεί κανένας μετανάστης» (2001-11-17 00:00:00.0)
"Πού πάμε;" (1995-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ