Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Αδιαφορία και ... ρουσφέτι

Θύμα της αδιαφορίας της κυβέρνησης είναι και τα παιδιά της ειδικής αγωγής. Χτες, ο υφυπουργός Παιδείας Φ. Πετσάλνικος που παραβρέθηκε στον αγιασμό που έγινε στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής, διατυμπάνισε για μια ακόμη φορά τη «βαρύτητα» που προσδίδει το Υπουργείο στην ειδική αγωγή. Επισήμανε μάλιστα ότι το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει και πρέπει να είναι σε θέση να εκπαιδεύει ισότιμα όλα τα παιδιά με και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και ανάγκες, προσθέτοντας πως το μεγάλο στοίχημα είναι η ομαλή ένταξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα κοινά σχολεία.

Ομως, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική και τρανό δείγμα της αδιαφορίας της κυβέρνησης για τη δημόσια εκπαίδευση είναι η στάση της απέναντι στα παιδιά της ειδικής αγωγής. Χρειάστηκε να περάσει ένας και πλέον χρόνος από την ψήφιση του νόμου 2817/2000, για να προχωρήσουν στην κάλυψη ορισμένων μόνο από τις προβλεπόμενες θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Θυμίζουμε ότι με το νόμο αυτόν ανάμεσα στα άλλα θα καθιερώνονταν κέντρα κατά νομό με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ. για την υποστήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Τώρα προχωρούν στην επιλογή του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη μόνο των 19 νομών.

Από την άλλη πλευρά εκατοντάδες και χιλιάδες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων για πρόσληψη σε διάφορες ειδικότητες. Μάλιστα, τραγέλαφος επικράτησε αυτές τις ημέρες στα γραφεία - κλουβιά της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής (Βεΐκου 3, Κουκάκι) όπου δύο υπάλληλοι ήταν υποχρεωμένοι να εξυπηρετήσουν το πλήθος των ενδιαφερομένων. Στις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν οι επιλογές από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Ομως οι προϋποθέσεις, τα προβλεπόμενα κριτήρια, η ίδια η σύνθεση του Συμβουλίου διασφαλίζουν ένα και μόνο: Την επιλογή και πρόσληψη των ημετέρων.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι η προϋπηρεσία αξιολογείται μέχρι και τρία μόρια, ενώ το διδακτορικό με τέσσερα και το μάστερ με δύο. Ετσι αυτοί που έχουν προϋπηρεσία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα (και αυτοί κατά κανόνα δεν είναι άλλοι από τους ημέτερους) παίρνοντας και τρία μόρια από το Συμβούλιο θα αφήσουν εκτός ακόμα και εκείνους που έχουν διδακτορικό και μάστερ μαζί. Γίνεται φανερό ότι εκεί που λείπουν και τα στοιχειώδη περισσεύει το ενδιαφέρον για το ρουσφέτι και την πρόσληψη ημετέρων. Και όλα αυτά είναι από το νέο συμβόλαιο με το λαό και την κοινωνία. Είναι από τις σύγχρονες ιδέες και πρακτικές που αποτελούν και την πεμπτουσία των σχετικών διακηρύξεων του πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ