Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εναρξη με ελλείψεις και κενά

Με ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και πολλά κενά σε οργανικές θέσεις ξεκίνησε χτες η σχολική χρονιά. Ελλείψεις που μαρτυρούν τα πολλά προβλημάτων που πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα σχολεία στη λειτουργία τους στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ετσι, παρ' όλες τις διακηρύξεις σε όλους τους τόνους από το υπουργείο Παιδείας, ότι η Παιδεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, η πράξη αποδεικνύει περίτρανα το αντίθετο.

Με 200 κενά εκπαιδευτικού προσωπικού «άνοιξαν» τα δημοτικά και νηπιαγωγεία στη Θήβα, ενώ αντίστοιχα τα κενά στο Περιστέρι ανέρχονται στα 60. Στη Θήβα συγκεκριμένα, τα 200 κενά ισοδυναμούν με το 1/3 σχεδόν του εκπαιδευτικού δυναμικού του νομού, με αποτέλεσμα τα σχολεία να υπολειτουργούν.

Επίσης, τα νέα οργανικά και λειτουργικά κενά που προκύπτουν και πρέπει να καλυφθούν άμεσα με τον αντίστοιχο αριθμό αναπληρωτών όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα Γυμνάσια, ΕΛ και ΤΕΕ της Αιτωλοακαρνανίας ξεπερνούν τα 350. Αριθμός χωρίς τον υπολογισμό ωρομισθίων εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο και είναι περίπου 80. Μάλιστα, αν υπολογιστούν και οι εκπαιδευτικοί που χρειάζονται για να λειτουργήσουν και τα προγράμματα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης στο νομό, τότε τα κενά θα ξεπεράσουν τα 430.

Ελλείψεις καθηγητών υπάρχουν και στα Γιάννενα και ειδικότερα στο ΕΛ Παραμυθιάς και τα Γυμνάσια Παραμυθιάς και Νεράιδας.

Στο Περιστέρι, πιο συγκεκριμένα, τα κενά που υπάρχουν είναι: Στα Δημοτικά 30 (18 στα Διευρυμένα Τμήματα και 12 στα Κανονικά), στα νηπιαγωγεία 16, καθηγητές φυσικής αγωγής 10, καθηγητές μουσικής 2. Επίσης, στις δύο οργανικές θέσεις των τάξεων Υποδοχής υπάρχει ένα κενό και στις ειδικές τάξεις υπάρχει ένα κενό. Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», στα παραπάνω κενά πρέπει να υπολογιστούν αθροιστικά και οι τρεις επιπλέον πιστώσεις στα Δημοτικά και τέσσερις στα Νηπιαγωγεία που αιτείται το Γραφείο Εκπαίδευσης.

Επίσης, με κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων του ΕΛ Παραμυθιάς, των Γυμνασίων Παραμυθιάς και Νεράιδας, καθώς και του προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Παραμυθιάς, αποφάσισαν ότι αν μέχρι την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη δεν αναπληρωθούν τα κενά των εκπαιδευτικών στα παραπάνω σχολεία, θα προβούν σε προειδοποιητικό κλείσιμο των σχολείων στις 17 και 18 Σεπτέμβρη. Επίσης, αν μέχρι τις 28 Σεπτέμβρη εξακολουθεί να υπάρχει δυσλειτουργία στα παραπάνω σχολεία από την έλλειψη εκπαιδευτικών, θα προχωρήσουν σε επ' αόριστο κλείσιμο των σχολείων από την 1η Οκτώβρη και μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος.

«Αλλη μια χρονιά τα σχολεία ανοίγουν με τους χειρότερους οιωνούς», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Θήβας «Ο Πίνδαρος». Τονίζει δε, ότι δεκάδες είναι οι κενές θέσεις δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων σε όλα τα σχολεία της Θήβας και της επαρχίας, ενώ το υπουργείο Παιδείας χωρίς προγραμματισμό καθυστερεί απαράδεκτα να διορίσει μόνιμους ή αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Επίσης, όπως καταγράφουν στη σχετική ανακοίνωση, πολλά βιβλία δεν έχουν φτάσει στα σχολεία και έτσι ο προγραμματισμό για τη σχολική χρονιά καθυστερεί, ενώ καινούρια σχολεία έχουν χρόνια να φτιαχτούν, με αποτέλεσμα να επικρατεί διπλοβάρδια στα κεντρικά σχολεία της πόλης, ενώ πολλά νηπιαγωγεία λειτουργούν σε μισθωμένους και ακατάλληλους χώρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ