Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Λαϊκή απαίτηση για σχολική στέγη

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης και παράδοση των κλειδιών των σχολείων

Η χτεσινή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Avaton

Η χτεσινή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες το πρωί στην πλατεία Επταλόφου, όπου πραγματοποιήθηκε και κοινός αγιασμός των σχολείων, οι κάτοικοι, μαθητές και γονείς, μαζί με τους φορείς και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων απαίτησαν εδώ και τώρα λύση του προβλήματος σχολικής στέγης. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εκεί, στα κάγκελα του υπουργείου κρέμασαν τα κλειδιά των σχολείων του δήμου και επέδωσαν στον γραμματέα του ΥΜΑΘ το υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Αυτή η κινητοποίηση φέρνει στην επιφάνεια τα προβλήματα της παιδείας και την υποκρισία της κυβέρνησης. Για πολιτική χρόνιου εμπαιγμού κάνουν λόγο δήμος και φορείς. Και σήμερα συνεχίζουν τις αντιδράσεις τους με συναυλία διαμαρτυρίας στις 8 το βράδυ επίσης στην πλατεία Επταλόφου.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, στο πλευρό όλων των κατοίκων των Αμπελοκήπων, βρίσκεται και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Θεσσαλονίκης που χτες έκανε γνωστό πως ετοιμάζει πανθεσσαλονίκιο συλλαλητήριο μέσα στον Οκτώβρη, προκειμένου να αναδειχτούν συνολικά τα προβλήματα σχολικής στέγης στο νομό και να καταγγελθεί η πολιτική διαχείρισης της μιζέριας. Να διεκδικηθεί αγωνιστικά η λύση του προβλήματος μέσα από τη γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Συγκεκριμένα όλα τα σχολεία των Αμπελοκήπων λειτουργούν σε διπλή βάρδια, εκτός από ένα. Τα νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλα μαγαζιά και διαμερίσματα. Το ΤΕΕ δεν έχει χώρους για να αναπτύξει τα εργαστήριά του και, το σπουδαιότερο, τρία από τα 4 χαρακτηρισμένα οικόπεδα για σχολεία κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν. Γι' αυτό απαιτείται να αγοραστούν άμεσα τα οικόπεδα, να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η ανέγερση σχολείων στο οικόπεδο Φιλίππου και η στέγαση των νηπιαγωγείων σε σύγχρονα σχολεία. Και όλοι μαζί φορείς και κάτοικοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να βρει λύση το οξυμένο πρόβλημα που έχει επιπτώσεις στη μόρφωση των παιδιών τους.

Στην Καλαμαριά

Με καθυστέρηση δέκα χρόνων περίπου εγκαινιάζεται σήμερα στην Καλαμαριά από τον υφυπουργό Παιδείας Φ. Πετσάλνικο το 9ο Γυμνάσιο. To γυμνάσιο συστεγαζόταν με το 10ο Δημοτικό Σχολείο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε αίθουσες - κλουβιά, ενώ μερικές τάξεις ήταν υγρά ανήλια κελιά. Από τις αρχές του '90 οι αρμόδιοι υπόσχονταν ότι το συντομότερο θα χτιζόταν νέο κτίριο σε οικόπεδο που ήδη είχε δεσμευτεί, όπου θα μεταφερόταν το γυμνάσιο. Το οικόπεδο όμως που δεσμεύτηκε για την κατασκευή του νέου κτιρίου επεστράφη στον ιδιοκτήτη του, αφού δε δόθηκαν οι αποζημιώσεις στο χρονικό διάστημα που όριζε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς. Μετά την εξέλιξη αυτή, το γυμνάσιο αποφασίστηκε να χτιστεί σε γειτονικό με το δημοτικό σχολείο οικόπεδο. Μια δεντροστοιχία κόπηκε και ένα γήπεδο του μπάσκετ στην αυλή του σχολείου καταστράφηκε για να γίνει δυνατή η κατασκευή του νέου κτιρίου. Το δημοτικό σχολείο όμως σε λίγο θα έμενε χωρίς προαύλιο, καθώς ένα άλλο μεγάλο τμήμα της αυλής γινόταν δρόμος.

Παράλληλα το οικόπεδο όπου επρόκειτο να κατασκευαστεί το κτίριο για τη στέγαση ενός άλλου σχολείου της Καλαμαριάς, του 6ου Λυκείου, κινδυνεύει να αποχαρακτηριστεί, αφού δε δίνονται τα απαραίτητα κονδύλια για τις αποζημιώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ