Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Κόκκινο Δίκτυο
Το CD έδωσε τη λύση

Στο όμορφο νησί της Λευκάδας, υπήρξε μια... σκληρή διαπάλη ιδεών στο εσωτερικό μιας παρέας από μέλη και φίλους της ΚΝΕ, που βάλθηκαν να παρουσιάσουν στην προφεστιβαλική εκδήλωση, στιγμές από την υπερογδοντάχρονη ιστορία του ΚΚΕ, αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Τα υπολόγισαν από εδώ, τα υπολόγισαν από εκεί, αλλά δεν τους έβγαιναν. Δεν τους χωρούσε ο τόπος, δε χωρούσαν τα ταμπλό, οι αφίσες. Και τι να πρωτοπαρουσιάσεις; Κείμενα; Ντοκουμέντα; Φωτογραφίες; Βίντεο; Η ιδέα πήγαινε για εγκατάλειψη και η απογοήτευση φαινόταν στα μάτια των νεαρών κομμουνιστών. Κάπου όμως σε μια γωνιά βρέθηκε εγκαταλειμμένο (λόγω των καλοκαιρινών... εξορμήσεων στις παραλίες και στις ταβερνούλες) ένα κομπιούτερ. Η ιδέα δεν άργησε να έρθει: ένα CD πολυμέσων!

Ενα CD έχει χώρο για όσα ήθελαν να παρουσιάσουν. Τώρα όμως συνάντησαν άλλες δυσκολίες. Βρέθηκε το μέσο. Επρεπε όμως να βρεθεί και το υλικό. Το παγκόσμιο διαδίκτυο αποδείχτηκε πολύ καλή πηγή. Για αρκετές μέρες αφήνουν τις παραλίες και το ρίχνουν στο «διαδικτυακό σέρφινγκ». Συγκεντρώνουν κείμενα, ντοκουμέντα, φωτογραφίες, βίντεο.

Πολύτιμη πηγή γι' αυτούς, οι πλούσιοι σε ύλη κόμβοι του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη». Οπως επίσης και οι εκατοντάδες κόμβοι σε ολόκληρο τον πλανήτη με... κόκκινο περιεχόμενο.

Μετά τη συγκέντρωση όμως του υλικού, έπρεπε να κατηγοριοποιηθεί και να δομηθεί με ευχάριστο και εύκολο τρόπο παρουσίασης. Με συντροφιά το χιούμορ, αλλά και τεράστιες ποσότητες αναψυκτικών για ν' αντέξουν τις καυτές μέρες του καλοκαιριού, δημιούργησαν εφευρετικές ηλεκτρονικές παρουσιάσεις (slideshow). Οπως επίσης και μια παρουσίαση με απλά (μα πάρα πολύ απλά) μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας, με σκίτσα και κείμενο.

Ετσι, μετά από πολλές μέρες κοπιαστικής δουλιάς, το CD ήταν έτοιμο να το κυκλοφορήσουν στην προφεστιβαλική της ΚΝΕ στη Λευκάδα, στη 1 του Σεπτέμβρη.

Η πρώτη παρουσίαση που μας κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον είναι ένα αφιέρωμα στο μεγάλο επαναστάτη, Τσε Γκεβάρα. Φωτογραφίες από όλες τις πτυχές της ζωής του παρελαύνουν στην οθόνη. Συνολικά περίπου 300 φωτογραφίες, 6 βίντεο και αρκετά κείμενα. Αντίστοιχα αφιερώματα υπάρχουν για την Παρισινή Κομμούνα, το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, το Πολυτεχνείο, την ιστορία του «Ριζοσπάστη» (σε βίντεο, όπως παρουσιάστηκε πέρσι στο κεντρικό φεστιβάλ της ΚΝΕ από το «Ριζοσπάστη»), τη Γένοβα, τη Γιουγκοσλαβία. Μαζί με όλα αυτά υπάρχουν και αρκετά πρόσφατα ντοκουμέντα του ΚΚΕ, ενώ το CD συμπληρώνεται με αρκετά αγωνιστικά τραγούδια σε ηλεκτρονική μορφή.

Συνολικά πάνω από 600 φωτογραφίες και 400 σελίδες κειμένου, βρίσκονται σ' αυτή την προσπάθεια, που αν και ερασιτεχνική κατάφερε να αναδείξει μια από τις χρήσεις της τεχνολογίας σαν πολιτικό εργαλείο κι έδωσε νέες ιδέες για δημιουργία και παρέμβαση στη νεολαία. Κι εδώ είμαστε εμείς για να τις παρουσιάζουμε.


Γιάννης ΚΥΡΑΝΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρόποι παράδοσης υλικών(2016-06-12 00:00:00.0)
Λεύκωμα και CD από το ΚΣ της ΚΝΕ(2015-10-07 00:00:00.0)
Μουσική Σμύρνη(2003-02-13 00:00:00.0)
Τέχνη και Τεχνολογία(1998-05-29 00:00:00.0)
"Εθνογράφησαν" τα Βαλκάνια(1998-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ