Πέμπτη 20 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το ύστατο «αντίο» στην Λυδία Χρυσοχόου

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρέτησαν την Λυδία Χρυσοχόου σύντροφοι και φίλοι της στο τελευταίο της «ταξίδι», την Τρίτη 18 Ιούλη στη Θεσσαλονίκη. Η κηδεία της ήταν πολιτική, σύμφωνα με την επιθυμία της, και παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Νίκος Χριστάνης.

Η Λυδία Χρυσοχόου, πάντα στο πλάι του ΚΚΕ, έμεινε πιστή στο Κόμμα μέχρι το τέλος της ζωής της, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, το σοσιαλισμό. Η έγνοια της ήταν πάντα στη νέα γενιά. Αυτή η έγνοια ήταν που την οδήγησε να παραχωρήσει το κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη.

Γεννήθηκε το 1928, σπούδασε Μαθηματικά και δούλεψε ως καθηγήτρια μαθηματικός και ως σχολική σύμβουλος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Μαζί με τον αδελφό της Ανέστη, επίσης μαθηματικό, που χάθηκε πριν λίγα χρόνια, αφήνοντάς της δυσαναπλήρωτο κενό, αγάπησαν την επιστήμη τους και γενικότερα τη γνώση.

«Ηταν άνθρωπος δυνατός, με πείσμα και επιμονή», είπε ο Οδυσσέας Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. «Ασχολήθηκε πέρα από τα Μαθηματικά και με άλλα αντικείμενα, όπως η γλώσσα και τα νομικά. Πίστευε στη δύναμη του "γίγαντα ανθρώπου" και στη δυνατότητά του να αλλάζει τον κόσμο στον οποίο ζούσε. Στη διάρκεια της ζωής της προσέφερε τα μέγιστα στο ΚΚΕ» .

Οι σύντροφοι και φίλοι της την αποχαιρέτησαν με ένα απόσπασμα από το ποίημα που η ίδια είχε γράψει, αφιερωμένο σε όλους τους λαούς της Γης, με τίτλο «Ειρήνη».

«Μπορεί να ήσουν πάντα οπαδός του Κόμματος, κέρδισες όμως επάξια με την προσφορά σου και τη συνεπή δράση σου τον τίτλο του Κουκουέ», είπε, αποχαιρετώντας τη Λυδία στο στερνό της «ταξίδι», η συντρόφισσα, συναγωνίστρια και φίλη της για πολλά χρόνια, Πηνελόπη Γιώση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ