Πέμπτη 20 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα αξιωματούχοι ΗΠΑ και ΕΕ στο φόντο διεργασιών

Την Αθήνα επισκέπτεται αύριο η Φ. Μογκερίνι (φωτ. αρχείου)
Την Αθήνα επισκέπτεται αύριο η Φ. Μογκερίνι (φωτ. αρχείου)
Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο αν. βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Μπράιαν Γι. Αύριο Παρασκευή θα βρίσκεται εδώ και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι επισκέψεις γίνονται στο φόντο διεργασιών σε μια σειρά ανοιχτά ζητήματα και μέτωπα στα Βαλκάνια, όπου παρεμβαίνουν ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη για κατοχύρωση συμφερόντων, με την κυβέρνηση να διεκδικεί για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου «αναβάθμισή» της και ρόλο «σημαιοφόρου» στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων.

Αλλωστε, ο Γι έχει στο «παλμαρέ» του σειρά παρεμβάσεων στην περιοχή των Βαλκανιών, όπως «εκκλήσεις» το Μάη για «ομαλές» εκλογές στην Αλβανία, πριν απ' αυτό «εισηγήσεις» εκ μέρους της κυβέρνησης Τραμπ στην ΠΓΔΜ για εξομάλυνση της κατάστασης εκεί μετά τις εκλογές, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση, «εμφατικές παρεμβάσεις» ενάντια στη Ρωσία για την «κακόβουλη επιρροή» που ασκεί στη Σερβία, όπως και στο σερβικό κομμάτι της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ενώ αξίζει να σημειωθεί η προηγούμενη θητεία του ως γενικού πρόξενου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, την τριετία 2006 - 2009. Στις επαφές που θα έχει στην Αθήνα με μια σειρά παράγοντες θα συνοδεύεται από τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ, χωρίς μέχρι χτες να έχουν ανακοινωθεί περισσότερα.

Η δε Μογκερίνι, κατά το ανακοινωθέν πρόγραμμα, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών. Επίσης θα μεταβεί στη Βουλή και θα απευθύνει ομιλία στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα «Κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της ΕΕ».

Κατά πληροφορίες, ανάμεσα στα αντικείμενα των επαφών της στην Αθήνα θα είναι το Κυπριακό, η παραπέρα εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων και το Σκοπιανό.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, την ώρα που διάφορες πλευρές εστιάζουν στο ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων ως κομβικό για να προχωρήσουν τα παζάρια για το Κυπριακό, κυβερνητικές πηγές μετέφεραν χτες την εικόνα μιας «ουδέτερης» και «χωρίς σαφήνεια» στάσης που κράτησε η αξιωματούχος της ΕΕ, κατά την παρουσία της στα πρόσφατα παζάρια στο Κρανς Μοντάνα.

Για το Σκοπιανό, την Τρίτη η Μογκερίνι μετείχε στο 13ο Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ - ΠΓΔΜ, στις Βρυξέλλες, όπου μετείχαν επίσης ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ Νικόλα Ντιμίτροφ και ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος Γιοχάνες Χαν. Η Μογκερίνι εξέφραζε εκεί την ελπίδα το ζήτημα της ονομασίας να επιλυθεί το «συντομότερο», προσθέτοντας ότι η Κομισιόν έχει ήδη «ενεργητικό» ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση.

Ενδεικτικές πάντως των όσων αναμένεται να συζητηθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι και οι δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνου Καρβούνη, που ενόψει της επίσκεψης Μογκερίνι στην Αθήνα δήλωσε: «Η ΕΕ απολαμβάνει μεν τη διαρκή ειρήνη που ενέπνευσε τους οραματιστές της, αλλά τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες προκλήσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, εξαιτίας των κρίσεων, απειλών και εμπόλεμων καταστάσεων εκτός των συνόρων της. Είναι ιδιαίτερου συμβολισμού και μείζονος σημασίας η επίσκεψη της ύπατης εκπροσώπου (...) σε μια τόσο ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή. Υπογραμμίζει την παρά τω πλευρώ της Ελλάδας στάση της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς ασφάλειας και συνεργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ