Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ερευνητές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δημοσιοποίησαν χτες στη Γενεύη νέα έκθεση, με την οποία καταγράφουν τη συνέχιση αιματοκυλίσματος του κογκολέζικου λαού από οργανώσεις που δρουν σαν εργαλεία προστασίας συμφερόντων ξένων μονοπωλίων, τα οποία εποφθαλμιούν τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της ΛΔ Κονγκό. Στην έκθεση καταγράφεται πως μόνο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο δολοφονήθηκαν πάνω από 250 άμαχοι, 62 εκ των οποίων παιδιά, κυρίως στην επαρχία Κασάι, που γειτονεύει με την Αγκόλα. Βασικοί υπαίτιοι για τις σφαγές αμάχων θεωρούνται οι ένοπλες οργανώσεις «Bana Mura» (που σχηματίστηκε την περασμένη άνοιξη, με τη στήριξη στρατιωτικών αξιωματούχων, για να επιτεθεί στις εθνότητες Λούμα και Λούλουα) και «Καμουίνα Νσάπου» (που απαρτίζεται κυρίως από παιδιά ηλικίας εφτά ετών και εφήβους, και πολεμάει εδώ και έναν χρόνο εναντίον της κυβέρνησης).

ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Στις κάλπες κλήθηκαν χτες εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Ρουάντα, για να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες είναι και πάλι υποψήφιος και πιθανός νικητής ο απερχόμενος Πρόεδρος Πολ Καγκάμε, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 17 χρόνια.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Φωτιά, για δεύτερη φορά μετά από 2,5 χρόνια, έπιασε χτες τα ξημερώματα ουρανοξύστης 86 ορόφων στο Ντουμπάι, δίχως να σημειωθούν τραυματισμοί ή θύματα, λόγω της έγκαιρης και ασφαλούς εκκένωσης του κτιρίου από εκατοντάδες ενοίκους. Οσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους μεταφέρθηκαν προσωρινά σε παρακείμενο πολυώροφο κτίριο. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται.

ΚΑΪΡΟ.-- Επίθεση δύο ενόπλων σε περίπολο της αστυνομίας προκάλεσε αργά το βράδυ της Πέμπτης, νότια του Λούξορ στην Αίγυπτο, το θάνατο ενός αστυνομικού και ενός πολίτη και τον τραυματισμό άλλων τριών ατόμων. Ο ένας από τους δράστες συνελήφθη και ο άλλος διαφεύγει της σύλληψης.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ήρε χτες την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβάλει από τον περασμένο Οκτώβρη, μετά το θάνατο εκατοντάδων ατόμων σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης. Υπό το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης υπολογίζεται ότι συνελήφθησαν πάνω από 21.000 άνθρωποι, ενώ η κυβέρνηση το αξιοποίησε για να αντιμετωπίσει πολιτικούς αντιπάλους, με το πρόσχημα καταπολέμησης της «τρομοκρατίας».

ΟΥΕΛΙΓΚΤΟΝ.-- Σημαντική άνοδο του αριθμού εγγραφής νέων μελών και αύξηση των οικονομικών προσφορών και συνδρομών γνωρίζουν οι Εργατικοί στη Νέα Ζηλανδία, μετά την προχτεσινή εκλογή της 37χρονης Τζακίντα Αρντεν στο τιμόνι της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία επιχειρεί «ανανέωση» του φιλολαϊκού προφίλ του κόμματος, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων σχέδια για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας και τα εργαλεία που της δίνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνονται οι απειλές από το Ισραήλ (2023-12-08 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κλιμάκωση συγκρούσεων (2018-02-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2015-10-31 00:00:00.0)
Συγκρούσεις, δυσαρέσκειες και έμμεσες πιέσεις (2010-02-26 00:00:00.0)
Ανάφλεξη αιματηρών συγκρούσεων (2009-05-23 00:00:00.0)
Επεισόδια στη Μιτρόβιτσα και επιχειρήσεις κατά του UCK (2008-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ