Τρίτη 15 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Απειλές ΗΠΑ για «πιθανή» στρατιωτική επέμβαση

Εμπρηστικές δηλώσεις Τραμπ και αντιδράσεις από χώρες της περιοχής

Από πρόσφατες λαϊκές διαδηλώσεις κατά της βίας της αντιδραστικής αντιπολίτευσης και των ξένων επεμβάσεων

Copyright 2017 The Associated

Από πρόσφατες λαϊκές διαδηλώσεις κατά της βίας της αντιδραστικής αντιπολίτευσης και των ξένων επεμβάσεων
Οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας έχουν προκαλέσει πολύμορφες αντιδράσεις στην περιοχή. Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ο Τραμπ από το θέρετρο στο Νιου Τζέρσεϊ όπου κάνει διακοπές, μετά από σύσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Νίκι Χέιλι, δήλωσε σχετικά με τη Βενεζουέλα: «Εχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα. Ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο. Δεν μιλάμε για αυτό, αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση, μια στρατιωτική επιλογή, είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε». Και πρόσθεσε με νόημα: «Εχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο, σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν».

Λίγο μετά τη δήλωση Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ερικ Πάχον, τόνισε ότι το Πεντάγωνο δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Λευκό Οίκο σχετικά με τη Βενεζουέλα.

Αμεση ήταν η απάντηση από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Πρώτος ο υπουργός Αμυνας, Βλαντίμιρ Παντρίνο, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι μια πράξη τρέλας. Είναι μια πράξη ακραίου εξτρεμισμού. Τις ΗΠΑ κυβερνά μια εξτρεμιστική ελίτ. Ως στρατιώτης, στέκομαι στο πλευρό των βενεζουελανών Ενόπλων δυνάμεων και του λαού. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των συμφερόντων και της κυριαρχίας της αγαπημένης Βενεζουέλας».

«Η επιπόλαιη απειλή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει στο να οδηγήσει τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική σε μια σύρραξη που θα διατάρασσε, μόνιμα, τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χόρχε Αρεάσα.

Η δε πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης της χώρας, Ντέλσι Ροντρίγκες, σημείωσε μιλώντας στο Σώμα: «Η απειλή Τραμπ δεν είναι ενάντια στη Βενεζουέλα, αλλά ενάντια σε όλη τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Η πρόθεση να κηρύξει τον πόλεμο είναι λες και βρισκόμαστε στον αιώνα όπου αυτοί κυβερνούσαν και εμείς ήμασταν η πίσω τους αυλή. Ομως αυτό έχει αλλάξει». Τόνισε, επίσης, ότι «η επίθεση γίνεται και ενάντια στην ηγεσία της χώρας μας, που αυτή την στιγμή έχει την προεδρία του Κινήματος των Αδεσμεύτων, η οποία είναι η μεγαλύτερη οργάνωση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της Ενωσης Χωρών της Καραϊβικής».

Την αλληλεγγύη τους στη Βενεζουέλα, ενάντια στο ενδεχόμενο μιας ιμπεριαλιστικής επέμβασης, εξέφρασαν οι κυβερνήσεις της Κούβας, της Βολιβίας, του Ισημερινού, της Νικαράγουας, της Χιλής και χωρών της Καραϊβικής.

Χτες, το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα διοργάνωσε στο Καράκας μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση για την καταδίκη των απειλών Τραμπ.

Αντιδράσεις και από συμμάχους των ΗΠΑ

Αντιδράσεις στην εξόφθαλμη πρόκληση Τραμπ υπήρξαν και από αστικές κυβερνήσεις - συμμάχους των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική. Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας, του Περού, του Μεξικού, που πρωτοστάτησαν στις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο με το πρόσχημα της «διατάραξης της δημοκρατικής τάξης», τώρα δηλώνουν αντίθετες στη χρήση στρατιωτικής βίας και θεωρούν ότι «ο διάλογος και η διπλωματία είναι τα μόνα αποδεκτά μέσα για την προώθηση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα».

Θυμίζουμε ότι πριν από μια βδομάδα είχε γίνει συνάντηση 16 υπουργών Εξωτερικών στη Λίμα του Περού, όπου υπήρξε μια πολύ επικριτική στάση κατά αυτού που ονομάζουν «δικτατορία Μαδούρο», ενώ την Κυριακή έγινε γνωστό ότι η αντιδραστική κυβέρνηση του Πάμπλο Κουζίνσκι στο Περού αποφάσισε να απελάσει τον πρέσβη της Βενεζουέλας στο ...όνομα της «υπεράσπισης της δημοκρατίας».

Θυμίζουμε ακόμα ότι και η λεγόμενη Κοινή Αγορά των χωρών του Νότου (Μercosur), με το ίδιο σκεπτικό, την προηγούμενη βδομάδα αποφάσισε την αποβολή της Βενεζουέλας από τον Οργανισμό.

Να σημειωθεί πως περιοδεία στη Λατινική Αμερική ξεκίνησε από την Κυριακή ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις για τις απειλές Τραμπ. Στην Κολομβία, πρώτο σταθμό του ταξιδιού (θα ακολουθήσουν Αργεντινή, Χιλή και Παναμάς), εμφανίστηκε να δηλώνει ότι «θα επιδιωχτεί με τους συμμάχους μας να υπάρξει ειρηνική λύση στη Βενεζουέλα». Ταυτόχρονα, στο όνομα του λαού της Βενεζουέλας, είπε με έντονο ύφος ότι «δεν πρόκειται να ανεχτούμε μια δικτατορία στην περιοχή».

Ενδιαφέρον έχει το ότι και η αντιδραστική αντιπολίτευση στην ίδια τη Βενεζουέλα, που συσπειρώνεται στο λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι «απορρίπτει την απειλή της στρατιωτικής δράσης εκ μέρους κάθε ξένης δύναμης», χωρίς να τολμήσει να αναφέρει το όνομα Τραμπ. Αντίθετα, εντελώς προκλητικά, μιλάει για την «κουβανική επέμβαση που ήδη υπάρχει». Εξίσου προκλητικά κατηγορεί τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο ότι «απομονώνει τη χώρα» και «προσπαθεί να την μετατρέψει σε μια περιφερειακή απειλή» και καταλήγει στην «ανάγκη αποκατάστασης της δημοκρατίας».

Σε δύο ακόμα εξελίξεις, το Σάββατο συνελήφθησαν οι καταζητούμενοι στρατιωτικοί (ο λοχαγός Χουάν Καγουαριπάνο και ο υπολοχαγός Γέφερσον Γκαμπριέλ Γκαρσία Ντος Σάντος) που μαζί με άλλους 18 επιτέθηκαν στις 6 Αυγούστου στο στρατόπεδο Παραμακάι, στην 41η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων, στην επαρχία Καραμπόμπο.

Επίσης, με απόφαση της Συντακτικής Συνέλευσης οι προγραμματισμένες περιφερειακές εκλογές για τις 10 Δεκέμβρη θα γίνουν τον Οκτώβρη με βασικό σκεπτικό ότι δεν πρέπει να δοθεί ξανά περιθώριο «για επανάληψη από τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις βίαιων εκδηλώσεων αποσταθεροποίησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ