Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΛΛΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το χαλάζι έδωσε τη χαριστική βολή στις καλλιέργειες

Ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό για έγκαιρη και πλήρη αποζημίωση κατέθεσε το ΚΚΕ

Σοβαρές καταστροφές σε καλλιέργειες βαμβακιού, αμπελιών και οπωροκηπευτικών, σε μια περιοχή κοντά στα 15.000 στρέμματα, στα χωριά Αθυρα, Ραχώνα, Λειβαδίτσα του δήμου Πέλλας και Κουφάλια του δήμου Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί πρόκειται για συνεχόμενες ζημιές τα τελευταία δύο χρόνια στην αναμενόμενη παραγωγή και το εισόδημά τους. Δέχονται έτσι τη «χαριστική βολή», μιας και είναι ακόμη απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2016, ενώ παράλληλα έχουν να λαμβάνουν από την πολιτεία εξισωτικές αποζημιώσεις και επιστροφή φόρου πετρελαίου του 2015, την ίδια στιγμή που τους κοινοποιούνται τα ειδοποιητήρια πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΕΦΚΑ.

Βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψή τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και - επιπλέον - χωρίς να διασφαλίζεται η έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις μεγάλες ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής. Ρωτούν τον υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στα Κουφάλια της ΠΕ Θεσσαλονίκης και σε Αθυρα, Ραχώνα, Λειβαδίτσα της ΠΕ Πέλλας, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.
  • Να λειτουργήσει επιτέλους το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ, το οποίο θα προστάτευε τους αγρότες της περιοχής από ισχυρές χαλαζοπτώσεις.
  • Να γίνει άτοκη αναστολή των χρεών των πληγέντων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ