Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναγκαία η πλήρης κρατική εγγύηση των συντάξεων και των ασφαλιστικών παροχών

Την ανάγκη για πλήρη κρατική εγγύηση των συντάξεων και των παροχών των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων τονίζει με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, καταγγέλλοντας ότι ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις οδηγούν τους εργαζόμενους με την πολιτική που προωθούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που από τη μία μέρα στην άλλη πτωχεύουν (π.χ. «International Life», «ΑΣΠΙΣ» κ.ά.).

Στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ αναφέρονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Μετά τις διαδοχικές περικοπές στις συντάξεις και τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την ΕΕ, αλλά και σε άλλα κράτη - μέλη, χιλιάδες νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μη συνταξιοδοτηθούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα το λεγόμενο "Πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν" (PEPP), ένα είδος "εκούσιας ατομικής σύνταξης" που φορτώνει στις πλάτες των εργαζομένων το βάρος της συνταξιοδοτικής ασφάλισής τους, εάν και εφόσον το πενιχρό εισόδημά τους το επιτρέπει. Ταυτόχρονα, μέσω της λεγόμενης "εναρμόνισης των συνταξιοδοτικών προϊόντων", ανοίγει νέες αγορές σε μια σειρά από επιχειρηματικούς ομίλους, όπως ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, επιχειρήσεις επενδύσεων, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους.

Είναι αποκαλυπτική η ομολογία της Επιτροπής στην ανακοίνωσή της ότι "το ΡΕΡΡ υποστηρίζει το στόχο της Ενωσης Κεφαλαιαγορών, που είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την απελευθέρωση χρηματοδοτικών πόρων, ώστε να μπορεί να υπάρξει ροή από τους αποταμιευτές της Ευρώπης προς τις επιχειρήσεις της Ευρώπης". Ακόμη περισσότερο, δηλαδή, ζεστό χρήμα θα δίνεται απευθείας ως χρηματοδότηση στα μονοπώλια.

Οι εξελίξεις αυτές, όπως και οι κατευθύνσεις της ΕΕ για τα "επαγγελματικά ταμεία", επιβεβαιώνουν την πορεία κατεδάφισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Με βάση τα παραπάνω:

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι οι παραπάνω κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεών της αποδεικνύουν έμπρακτα ότι υπονομεύεται διαρκώς η ανάγκη των εργαζομένων για πλήρη κρατική εγγύηση των συντάξεών τους, των παροχών των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων και για επαρκή χρηματοδότησή τους;».

Ανταγωνιστικότητα και καπιταλιστική ανάπτυξη έννοιες ασυμβίβαστες με τα εργατικά δικαιώματα

Στο μεταξύ, παρέμβαση στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) στη συζήτηση για την «Ανταγωνιστικότητα στις περιφέρειες χαμηλού εισοδήματος και χαμηλής ανάπτυξης» έκανε την Πέμπτη 7/9 ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, καταγγέλλοντας την προκλητική άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αποτελούν «εμπόδια στην εργασία», όπως ανέφερε στην εισήγησή της η ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Μ. Giuffrida, προτείνοντας και νέα «κίνητρα στους επενδυτές».

Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Καταρχήν το ίδιο το θέμα της έκθεσης επί της ουσίας θέτει το ζήτημα της ανάπτυξης, όμως πρέπει να ρωτήσουμε ανάπτυξη για ποιον. Για τους εργαζόμενους, για το λαό ή για τους επιχειρηματικούς ομίλους; Γιατί στη βάση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων δεν χωρούν "υψηλά εισοδήματα". Η έννοια της "ανταγωνιστικότητας" από μόνη της αναιρεί τους υψηλούς μισθούς, τα εισοδήματα, τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Και, από την άλλη, ειπώθηκε εδώ το παράδειγμα των νησιών της Κω και της Ρόδου ως παραδείγματα ανάπτυξης, ως "ανεπτυγμένα" νησιά της Ελλάδας. Να θυμίσουμε ότι στην Κω φέτος έγινε σεισμός με νεκρούς και με σοβαρές υλικές ζημιές, σε ένα νησί που κατά τ' άλλα "σφύζει από τουρισμό" και "ανάπτυξη" - έτσι όπως την εννοείτε εσείς και έτσι όπως χρηματοδοτείται αφειδώς από την ΕΕ - και την ίδια ώρα αντισεισμικά έργα δεν έχουν γίνει, είναι απαρχαιωμένες οι υποδομές στο νησί. Στη Ρόδο, άλλο ένα παράδειγμα "ανεπτυγμένου" τουρισμού, με ρεκόρ κερδοφορίας των ομίλων τα τελευταία χρόνια, το 2013 είχαν γίνει πλημμύρες τεράστιες. Τα λέμε αυτά γιατί τα αντισεισμικά και τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι στην προτεραιότητα για χρηματοδότηση από ευρωενωσιακά κονδύλια, γιατί δεν αποφέρουν την κερδοφορία που προσμένει το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ την ίδια στιγμή χρηματοδοτούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη βάση της ενίσχυσης της κερδοφορίας τους.

Νομίζουμε ότι βγαίνει ένα συμπέρασμα και από την παρέμβαση της εισηγήτριας, η οποία μίλησε για "δυσκαμψίες" και "εμπόδια" επειδή οι εργαζόμενοι έχουν - όσοι ακόμα έχουν - Συλλογικές Συμβάσεις. Τι λέτε δηλαδή; Οτι οι Συλλογικές Συμβάσεις είναι "εμπόδιο" - "δυσκαμψία" που πρέπει να αρθεί για να έχουν κίνητρα οι επιχειρηματίες να επενδύσουν. Βεβαίως, αυτή η συζήτηση είναι σύμφωνη με τη γραμμή της ΕΕ και των κυβερνήσεών της. Στη Γαλλία "χτυπούν" τώρα τις Συλλογικές Συμβάσεις και εργατικά δικαιώματα και στην Ελλάδα έχουμε αντεργατικά μέτρα που προωθεί συστηματικά όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι λαοί πρέπει να παλέψουν, οι ευρωενωσιακές χρηματοδοτήσεις, που είναι ούτως ή άλλως λεφτά δικά τους, να κατευθύνονται στις δικές τους ανάγκες και στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Να αναδείξουν με την πάλη τους ότι μόνο αν έχουν την εξουσία και τον πλούτο στα δικά τους χέρια μπορούν να ευημερήσουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση για τη νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής (2021-04-07 00:00:00.0)
«Χτίζουν» βήμα βήμα το σύστημα των «τριών πυλώνων» (2020-03-10 00:00:00.0)
Στην κάλπη με το «ψηφοδέλτιο» των επιχειρηματικών ομίλων (2019-05-24 00:00:00.0)
Ιερές αγελάδες η «ανταγωνιστικότητα» και ο «κοινωνικός διάλογος» (2017-01-28 00:00:00.0)
Ερευνα και επιστήμη στην υπηρεσία του κεφαλαίου (2007-06-02 00:00:00.0)
Γ. ΘΕΩΝΑΣ (1999-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ