Σάββατο 2 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Ερευνα και επιστήμη στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Τις θέσεις του ΚΚΕ σε θέματα επιστήμης και έρευνας ανέπτυξε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Γιώργος Τούσσας, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συνάντησης βουλευτών και ευρωβουλευτών με τον επίτροπο Janez Potocnik, αρμόδιο για θέματα Επιστήμης και Ερευνας, στην Ελληνική Βουλή.

Αναφερόμενος στις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ για τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Ερευνας, ο Γ. Τούσσας τόνισε ότι «εντάσσονται απόλυτα στα πλαίσια της Στρατηγικής της Λισαβόνας, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών μονοπωλιακών ομίλων. Το ΚΚΕ έχει αντιταχθεί σε αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι γεγονός ότι η ΕΕ υστερεί σε σχέση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στους δείκτες χρηματοδότησης της έρευνας. Η έρευνα στην ΕΕ χρηματοδοτείται με το 1,8% του ΑΕΠ, ενώ στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία με το 2,8% και το 2,9% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Επίσης η ΕΕ υστερεί στο εμπορικό ισοζύγιο για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, στον αριθμό των απασχολούμενων ερευνητών και στην προσέλκυση «εγκεφάλων» από τρίτες χώρες, ενώ περίπου οι μισοί από τους Ευρωπαίους επιστήμονες που εκπονούν διδακτορική διατριβή στις ΗΠΑ δεν επιστρέφουν στην Ευρώπη».

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η έρευνα και η τεχνολογία παράγουν από 25% έως 50% της οικονομικής ανάπτυξης. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν στόχο να καλύψουν αυτή την υστέρηση, να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό κεφάλαιο στο σκληρό ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, με αναδιαρθρώσεις για την "ολοκλήρωση" του ερευνητικού χώρου.

Η "ολοκλήρωση" σημαίνει την ένταξη των εθνικών υποδομών και των χρηματοδοτήσεων στην υπηρεσία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Δικτύωση και πολυκλαδικά κέντρα ερευνών που συγκεντρώνουν τις ερευνητικές τους δυνάμεις, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις. Αξιολόγηση των εθνικών ερευνητικών κέντρων ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος του προσανατολισμού προς αυτό το στόχο».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «ο Ευρωπαϊκός Χώρος Ερευνας θα είναι μια κλασική περίπτωση ανισόμετρης επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης τόσο στο εσωτερικό των χωρών, αλλά και μεταξύ των χωρών πρώτης και δεύτερης ταχύτητας. Η Γερμανία έχει προετοιμαστεί με τη συγκρότηση 3-4 ινστιτούτων νανο-μικρο-τεχνολογίας εδώ και μία δεκαετία, τα οποία θα είναι οι κυρίαρχοι παίχτες τόσο στα "Ολοκληρωμένα Εργα" όσο και στα "Δίκτυα Αριστείας" που, για το εν λόγω αντικείμενο, θα είναι μετρημένα το πολύ στα δάχτυλα των δύο χεριών. Η ανισόμετρη ερευνητική ανάπτυξη σε μια εποχή που η επιστήμη παίζει στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας θα οξύνει ακόμη περισσότερο την ανισομετρία στον καταμερισμό εργασίας μέσα στην ΕΕ».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «καταλυτικός είναι ο ρόλος των επιχειρηματιών στη δομή και στη χρηματοδότηση, προκειμένου να προσανατολίζουν την έρευνα και να ελέγχουν τα αποτελέσματά της, με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, ενώ σε πλήρη αντιστοιχία με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση αξιοποιούνται οι υποδομές των πανεπιστημίων, αλλά και των ερευνητικών κέντρων, ο εξοπλισμός, το επιστημονικό δυναμικό - απλήρωτη εργασία χιλιάδων μεταπτυχιακών φοιτητών για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου».

Πρόσθεσε δε ότι «στον Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Χώρο εντάσσεται και η στρατιωτική έρευνα με προφανείς σκοπούς, που συνδέονται με τον ευρωστρατό και την ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της ΕΕ για συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο».

Καταλήγοντας ο Γ. Τούσσας, υπογράμμισε πως «είναι φανερό ότι διαψεύδονται όσοι μιλούν για ευρωπαϊκές αξίες που αντιστέκονται στην αμερικανική βαρβαρότητα. Οταν πρόκειται για το κέρδος και τη βελτίωση της θέσης του κεφαλαίου στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, το κεφάλαιο δε σέβεται καμία παράδοση ανεξαρτησίας, ερευνητική ελευθερία, κοινωνικό ρόλο των πανεπιστημίων και κοινωνικές κατακτήσεις.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται για την ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου σε θέματα έρευνας, αλλά και γενικότερα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική τους, προκειμένου ο προσανατολισμός των ερευνητικών κατευθύνσεων να είναι προς όφελος της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, για τη λαϊκή ευημερία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καινοτομία και επιχειρηματικότητα (2009-06-19 00:00:00.0)
Ερευνα σε όφελος του λαού και όχι για το κέρδος (2009-05-21 00:00:00.0)
Κατά παραγγελία του κεφαλαίου (2008-02-17 00:00:00.0)
Ασφυκτικός ο κλοιός του κεφαλαίου (2007-07-29 00:00:00.0)
Οι «διαμεσολαβητές» (2005-05-14 00:00:00.0)
Προς μια ευρωπαϊκή ερευνητική ...έρημο (2003-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ