Σάββατο 2 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Στο έλεος πολυεθνικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη

Στην ανεξέλεγκτη διάθεση των πολυεθνικών εταιρειών και των κάθε λογής υπηρεσιών των ΗΠΑ βρίσκονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της ΕΕ. Αυτό αποκαλύπτεται από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, σχετικά με τη νομιμότητα της συλλογής και διαβίβασης από τη φαρμακοβιομηχανία «Abbott Laboratories ΑΕΒΕ», θυγατρικής αμερικάνικης πολυεθνικής των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων της (ακόμη και αυτών που αφορούν τη δραστηριότητά τους εκτός του χώρου εργασίας τους) σε εταιρείες του Ομίλου Abbott στις ΗΠΑ και σε αμερικανικές κυβερνητικές αρχές.

Οπως αποκαλυπτικά ομολογεί η Επιτροπή στην απάντησή της, η διαβίβαση των προσωπικών δεδομένων «στον τομέα της απασχόλησης και των ανθρώπινων πόρων» σε αμερικάνικους οργανισμούς (οποιαδήποτε δηλαδή ιδιωτική επιχείρηση ή δημόσιες αρχές των ΗΠΑ) γίνεται με την πλήρη κάλυψη και απόλυτη συμφωνία της ΕΕ, στα πλαίσια του προγράμματος «Safe Harbour»! Πρόκειται, σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας της Επιτροπής, για ένα ειδικό πρόγραμμα της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχουν διάφοροι οργανισμοί των ΗΠΑ, «με στόχο να διευκολύνει τις διαβιβάσεις προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ σε φορείς των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πρόγραμμα αυτό είναι σύμφωνο με την κοινοτική οδηγία 95/46/ΕΚ, περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, αφού δήθεν εξασφαλίζει «ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας».

Πώς εξασφαλίζεται αυτή η προστασία; Με τη δέσμευση, όπως η Επιτροπή αναφέρει, των αμερικανικών οργανισμών ότι «θα συνεργάζεται και θα συμμορφώνεται με τη συμβουλή των αρμόδιων αρχών προστασίας δεδομένων της ΕΕ», που πιστοποιούνται από την «Αμερικανική Αρχή Ομοσπονδιακού Εμπορίου». Με άλλα λόγια, η προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων εργαζομένων βασίζεται αποκλειστικά στο λόγο των αμερικανικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων!!

Οσο για τις κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης κι εδώ η Επιτροπή είναι αποκαλυπτική. Η επιτροπή των «αρχών προστασίας δεδομένων της ΕΕ θα ενημερώσει την Αμερικανική Επιτροπή Ομοσπονδιακού Εμπορίου, ζητώντας της να αναλάβει δράση απέναντι στον οργανισμό ή να ενημερώσει το υπουργείο Εμπορίου έτσι ώστε ο οργανισμός να διαγραφεί από το μητρώο μελών του «Safe Harbour». Οχι μόνο δεν υφίσταται καμία κύρωση, αλλά και η διαγραφή του οργανισμού που παρανομεί από το πρόγραμμα δε γίνεται καν αυτόματα ή έστω με πρωτοβουλία της ΕΕ, αλλά μόνο από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ! Και όλα αυτά λίγο μόλις διάστημα πριν την αναμενόμενη ανανέωση - έως το τέλος Ιούλη - της περιβόητης πλέον συμφωνίας PNR, μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, σχετικά με τη διαβίβαση των προσωπικών δεδομένων των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς στις ΗΠΑ.

H απάντηση της Επιτροπής αποκαλύπτει τον εντελώς υποκριτικό χαρακτήρα των δήθεν επιφυλάξεων της ΕΕ για τη συμφωνία και το επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ. Η Επιτροπή ουσιαστικά ομολογεί ότι ΕΕ και ΗΠΑ συνδέονται με ολόκληρο πλέγμα συμφωνιών που παραδίδουν ανεξέλεγκτα το σύνολο των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ, όχι μόνο στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά και σε κάθε είδους «αμερικανικό οργανισμό».

Αποδεικνύεται με τον πιο καθαρό τρόπο ότι ΕΕ και ΗΠΑ συνεργάζονται και ακολουθούν την ίδια αντιδημοκρατική και επικίνδυνη πολιτική που βάζει στο στόχαστρο την ιδιωτική ζωή, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ