Σάββατο 2 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟική άσκηση στο Λιτόχωρο

Ενταγμένη στο Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ για ταχείες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Ξεκίνησε την Τετάρτη 29 Μάη στο Λιτόχωρο Πιερίας και θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιούνη η ΝΑΤΟική άσκηση «Γόρδιος Δεσμός - Περσέας 07» που πραγματοποιεί το πολυεθνικό - ΝΑΤΟικό Στρατηγείο ΝΑΤΟ Deployable Corps - Greece (NDC-GR), στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των δυνάμεών του για ταχείες επεμβάσεις σε βάρος άλλων χωρών.

Η άσκηση γίνεται στο στρατόπεδο «ΜΠΑΛΑΝΙΚΑ» στο Λιτόχωρο και όπως ανακοινώνεται από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο «στοχεύει στην εκπαίδευση του προσωπικού του Στρατηγείου στις διαδικασίες ανάπτυξης σε πιθανή περιοχή επιχειρήσεων, στην εκπαίδευση, διαβίωση και επιβίωση του προσωπικού σε περιβάλλον συγχρόνων επιχειρήσεων, στις ενέργειες διασύνδεσης και λειτουργίας των τεχνολογικά εξελιγμένων και πολλαπλών μέσων επικοινωνιών και φυσικά σε όλες τις επιτελικές διαδικασίες σχεδίασης, ελέγχου και εκτέλεσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης, όπως αυτές ορίζονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Το σενάριο βασίζεται σε «πιθανές ασύμμετρες απειλές, στις σύγχρονες απαιτήσεις για παροχή διεθνούς βοήθειας, αλλά και σε γεγονότα που συχνά συναντούνται στις επιχειρήσεις που διεξάγουν διάφοροι διεθνείς οργανισμοί, όπως ΟΗΕ, ΕΕ κ.ά.».

Στην άσκηση θα συμμετάσχει όλο το προσωπικό του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου, με τις οργανικές του Μονάδες, καθώς και επιπλέον προσωπικό από τις χώρες που ήδη το στελεχώνουν. Συνολικά θα ασκηθούν 727 αξιωματικοί και οπλίτες, από τους οποίους οι 88 προέρχονται από 8 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.

Ανήσυχος είναι ο φιλειρηνικός λαός του Λιτοχώρου, που βλέπει και πάλι την περιοχή του να επιλέγεται, αυτή τη φορά ως πεδίο άσκησης, για την εκπαίδευση των ιμπεριαλιστικών στρατών. Είναι πρόσφατες, άλλωστε, οι μνήμες από την απόβαση των Αμερικανών «συμμάχων» στο λιμάνι της Γρίτσας, που χρησιμοποίησαν την περιοχή ως ορμητήριο για να μακελέψουν τη Γιουγκοσλαβία. Γνωρίζουν, λοιπόν, καλά τι κρύβεται πίσω από τον προσχηματικό τίτλο «Επιχειρήσεις Υποστήριξης της Ειρήνης» που χρησιμοποιούν για να βαφτίζουν τις επεμβάσεις τους οι ιμπεριαλιστές και οι στρατοί τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ