Σάββατο 2 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Εχεις διέξοδο...

Του Διογένη Καμένουαπό την«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Διογένη Καμένουαπό την«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Η επικερδής δημοσιογραφία, αυτή που έβλεπε την επέμβαση στο Ιράκ ως «αποκατάσταση της δημοκρατίας», είναι η ίδια αυτή που χαρακτήριζε και την αντεπανάσταση ως «πέρασμα στη δημοκρατία». Τόσο δημοκρατικό πέρασμα που ο σημερινός ιδιοκτήτης της Τσέλσι - εξέχων Ρώσος μαφιόζος - να μη νιώθει ασφαλής ούτε μέσα στο πλωτό υπερφρούριό του.

Ετσι είναι, η δημοκρατία και η ελευθερία, στο τέλος πάντα θριαμβεύουν. Παλιά τρέχαν στους τεκέδες για λίγη ελευθερία. Τώρα αρκεί μια βόλτα στη Ρώμη. Παίρνεις μια βαθιά ανάσα και φτιάχνεσαι.

Δεν έχουν, βέβαια, όλοι μια τέτοια ευκαιρία. Οπως το βρέφος που χάθηκε χτες γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο!

Μην οργίζεσαι! Επιλογές είναι όλα αυτά. Δικές «σου», δικές «μας» επιλογές είναι.

Πόσες φορές ήρθες αντιμέτωπος με ένα σύστημα που μετρά σαν αναλώσιμη την ανθρώπινη ζωή; Στο σχολείο, στο νοσοκομείο, στη δουλιά. Και πάντα το προσπερνάς ως κισμέτ. Μέχρι που ο θάνατος χτυπά την πόρτα σου. Κι όμως ακόμα και τότε δεν έχεις κάνεις το βήμα που σου δείχνει η γνώση ότι το παιδί σου δεν είναι το παιδί του βιομήχανου και άρα οι επιλογές σου δεν μπορεί να είναι ίδιες με του αφεντικού σου.

Οταν ανοιχτά πλέον πολλοί και από αυτούς που δεν ανήκουν στα φτωχά στρώματα αρχίζουν να θεωρούν πρόβλημά τους το σφίξιμο του ζωναριού και καταλήγουν στο αυτονόητο ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν έχουν να κάνουν με κανένα νοικοκύρεμα, αλλά με αύξηση των κερδών και αναγκαστικά με περισσότερη φτώχεια για τους πολλούς, ε, τότε αναδεικνύεται ακόμα πιο τραγικό το πρόβλημα των εργατών που βιώνουν ως μόνιμη κατάσταση τη λιτότητα και συνεχίζουν να ψηφίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οταν πρώτα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετέχουν σε συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, ε, αυτό δε γίνεται για λόγους δημοκρατικής πληροφόρησης. Κι όμως αυτοί αποκτούν δημοκρατική νομιμοποίηση από ψήφους εργατών.

Το χειρότερο είναι ότι ενώ υπάρχει πλέον συσσωρευμένη εμπειρία και εδώ και αλλού ότι οι πολιτικές λιτότητας, όπως και η εναλλαγή των εκπροσώπων της αστικής τάξης στην κυβέρνηση, δεν έφεραν πουθενά προκοπή, παρ' όλα αυτά κυρίαρχοι στο παιχνίδι παραμένουν οι αστοί. Γιατί; Γιατί ακόμα πιστεύεις πως αυτοί είναι η μόνη επιλογή σου. Ε, δεν είναι!

Ασχετο: Η σειρά των εφημερίδων στο χτεσινό κουίζ είναι: «Αυγή», «Νέα», «Εθνος», «Ελ. Τύπος», «Καθημερινή». Τι αποκαλύπτει η σειρά; Οτι μια εφημερίδα που δεν κρύβει τη συμπάθειά της για το μεγάλο κεφάλαιο, ο «Ελεύθερος Τύπος», μπορεί άνετα στο κύριο άρθρο της να διακηρύσσει «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη», την ίδια ώρα που μια εφημερίδα η οποία αυτοανακηρύσσεται θεματοφύλακας της Αριστεράς, η «Αυγή», σφυρίζει κλέφτικα συνυπολογίζοντας το ΠΑΣΟΚ στις δυνάμεις που μπορούν να αντιπαρατεθούν στις θέσεις του ΟΟΣΑ. Χαρακτηρίζει αυτές τις θέσεις ως πρόγραμμα μόνο της ΝΔ, ενώ γνωρίζει ότι αυτές ακριβώς είναι και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Μ' αυτά τα δεδομένα σε λίγο και ο Καρατζαφέρης θα δηλώνει αντικαπιταλιστής.

Για να κάνεις τη διαφορά, πρέπει συνολικά ως τάξη, ως η εργατική τάξη που έχει τη δική της πολιτική έκφραση, να μην τους αφήνεις πια να σε καταγράφουν στα κιτάπια τους. Απλό, όσο και δύσκολο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ