Σάββατο 2 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η διέξοδος για το λαό θα αρχίσει να ανατέλλει με την ανατροπή του συσχετισμού

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χτες βράδυ, στη Λάρισα

Το σύνθημα έναρξης της μάχης για τη μετατροπή των επόμενων εκλογών σε εφιάλτη για το δικομματισμό, έδωσε χτες βράδυ από τη Λάρισα η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε μια μεγάλη σε όγκο και εντυπωσιακή σε παλμό συγκέντρωση του ΚΚΕ, στην πλατεία Ταχυδρομείου. Μια συγκέντρωση που έστειλε μήνυμα πίστης, αυταπάρνησης και αισιοδοξίας για την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ που αποτελεί μοναδικό, αποτελεσματικό πολιτικό αντίπαλο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μια συγκέντρωση που κατέδειξε την αποφασιστικότητα των κομμουνιστών να μπουν με θέρμη στον προεκλογικό αγώνα.

Ηταν εκεί κομμουνιστές και κομμουνίστριες, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, από τις πόλεις και τα χωριά του νομού. Πολλοί έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης, κρατώντας κόκκινες σημαίες, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της νεολαίας που με τα συνθήματά της δημιούργησε κλίμα ενθουσιασμού.

Οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με «θύελλα» χειροκροτημάτων, όταν ανέβηκε στο βήμα.

«Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, κυρίως δεν τα καλοβολεμένα παπαγαλάκια τους, λένε, ότι ο λαός ψηφίζει μόνο και μόνο για να βγάλει κυβέρνηση, άρα δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Κάθε άλλη επιλογή θεωρείται γι' αυτούς άχρηστη. Γι' αυτό και το στοίχημα που βάζουν είναι ποιος θα έρθει πρώτος στο ντέρμπι, ενώ ο δεύτερος θα είναι τουλάχιστον εξασφαλισμένος ως διεκδικητής της μελλοντικής κυβέρνησης. Μόλις νικήσει ο ένας, ο άλλος θα ζητά αμέσως εκλογές. Μόλις νικήσει ο ένας, ο άλλος θα βγάλει νέα σκάνδαλα στη φόρα».


Με τα παραπάνω ξεκίνησε την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και συνεχίζοντας τόνισε:

«Από την εκλογική μάχη έχουν και μια άλλη προσδοκία, να εξακριβώσουν κατά πόσον αντέχει ο λαός την πολιτική τους, κατά πόσον έχουν χρόνο μπροστά τους να παραπλανούν, να εκφοβίζουν, να χειραγωγούν, να εξαγοράζουν. Δεν τους ενοχλεί τόσο η λαϊκή δυσαρέσκεια, ούτε ακόμα το γεγονός ότι περισσότεροι εργαζόμενοι από πριν, και μάλιστα ψηφοφόροι τους, καταλήγουν ότι ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν παρεμβάλλεται ούτε ένα ρυάκι ότι στα κρίσιμα ζητήματα δε διαφέρουν. Αυτήν την εκτίμηση έστω την ανέχονται, αρκεί να μη δραπετεύσουν από αυτούς οι ψηφοφόροι, αρκεί να πιστέψουν οι ψηφοφόροι τους μοιρολατρικά ότι δεν μπορούν να διαλέξουν ένα τρίτο κόμμα, παρά μόνο έναν από τους δύο».

Να καταγράψουν μεγάλες απώλειες

Συνεχίζοντας επισήμανε: «Δεν έχουμε αυταπάτες, δεν περιμένουμε άλματα σήμερα, κάποιος από τους δύο θα είναι πρώτος και κάποιος δεύτερος, το ζήτημα είναι πώς και οι δύο μαζί, ανεξάρτητα από τη σειρά, θα νιώσουν φόβο και δέος, ότι τώρα πια δεν μπορεί να παραπλανούν όπως πριν τους περισσότερους.

Η εκλογική μάχη να γίνει κόλαση και για τους δύο, να καταγράψουν αισθητές και μεγάλες απώλειες. Θα νιώσουν δεν πανικό αν οι απώλειές τους, σε όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος, κατευθυνθούν στο ΚΚΕ που αποτελεί το βασικό και υπολογίσιμο αντίποδά τους, γιατί δεν μπορούν να μας βάλουν στο χέρι.

Δε βρεθήκαμε ούτε μία φορά στη θέση που αρκετές φορές βρέθηκε ο ΣΥΝ ή και ο ΛΑ.Ο.Σ., να μας υπενθυμίζουν ότι έχουμε συμφωνήσει σε βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ ή της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων. Ούτε μία φορά δε μας κατηγόρησαν ότι είμαστε αντιφατικοί και ότι άλλα λέμε και άλλα κάνουμε.

Η αντίθεσή μας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αντίθεση ανάμεσα σε ένα μικρό κόμμα προς τα μεγάλα, είναι αντίθεση από ταξική σκοπιά».

Ο ΣΥΝ έκανε ζημιά, ο ΛΑ.Ο.Σ. ψαρεύει σε θολά νερά

«Ο ΣΥΝ - τόνισε εν συνεχεία η ομιλήτρια - έκανε και κάνει μεγάλη ζημιά στο λαϊκό κίνημα παίζοντας την ήρεμη και σοβαρή αντιπολίτευση που διαλέγεται με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που θεωρεί ότι μέσω των θεσμών, που η ΕΕ και η ελληνική πλουτοκρατία κατασκευάζουν, μπορεί ο λαός να βρει δίοδο για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του.

Η αγροτιά που υποφέρει δεν πρέπει να δώσει σημασία στις υποσχέσεις περί αγροτουρισμού και τουριστικής οικονομίας. Οχι μόνο δεν τους αφορά αλλά γυρνάει σε βάρος τους. Θα οικοπεδοποιήσουν δάση και βουνά, ως και τον Ολυμπο, για να εξασφαλίσουν θέρετρα και κέντρα ψυχαγωγίας, καζίνο και άλλα σχετικά, στα οποία θα συνωστίζεται η διεθνής πλουτοκρατία που τρώει και πίνει με τις πιστωτικές κάρτες, στα ίδια τα κέντρα που θα φιλοξενείται και θα διασκεδάζει.

Ο κοινωνικός τουρισμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο φθίνει ακριβώς λόγω της ανερχόμενης ευρωπαϊκής λιτότητας, της φτώχειας και της ανεργίας.

Εφθασε μάλιστα εδώ στη Λάρισα, με δηλώσεις του προέδρου του, να λοιδορήσει όσους εναντιώνονται στην ΚΑΠ, λες και είναι υποχρεωμένοι οι φτωχοί αγρότες να έχουν την ίδια γνώμη με τα ευρωπαϊκά μονοπώλια και την αστική τάξη της χώρας τους, για το τι σημαίνει ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Απέδωσε, μάλιστα, τα αγροτικά προβλήματα στην Ινδία, στη Βραζιλία και την Κίνα, λες και η ΕΕ βγήκε από περιστερώνα.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν κάνει τίποτε άλλο παρά κρύβοντας επιμελημένα τις θέσεις και τις προθέσεις του, χαϊδεύει τα αυτιά, ψαρεύει ψήφους στα θολά νερά, με φιλολαϊκές κορόνες που κρύβουν αντιδραστικότητα, εθνικισμό και ρατσισμό».

Το ΚΚΕ δεν κιότεψε ούτε μια στιγμή

«Δε ζητάμε, βεβαίως, να συμφωνήσουν όλοι οι εργαζόμενοι με όλα όσα λέμε, με το πρόγραμμά μας. Ωστόσο, σήμερα οι απροκατάληπτοι προοδευτικοί άνθρωποι μπορούν να συμφωνήσουν μαζί μας ότι το ΚΚΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν έτρεξε εκ των υστέρων να καυτηριάσει τα ολοφάνερα, αλλά πριν ακόμα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου προειδοποίησε, κάλεσε σε αντίσταση, αποκάλυψε. Που δεν κιότεψε όταν βρέθηκε μόνο του να καταγγέλλει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την ΚΑΠ, τη συμμετοχή στους πολέμους, τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, που πλήττει, όχι μόνο την εργατική τάξη αλλά και ένα μεγάλο μέρος αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς.

Δεν κιότεψε όταν όλα τα κόμματα καλούσαν τον ανενημέρωτο λαό να γεμίζει τις πλατείες για το όνομα της ΠΓΔΜ, όταν μόνο του ανοιχτά και απερίφραστα κατήγγειλε το σχέδιο Ανάν, όταν καταφέρθηκε κατά του Ευρωσυντάγματος, όταν αποκάλυψε ότι η πειθαρχία στην ΕΕ είναι ζημιά για όλους τους λαούς και τον ελληνικό.

Οταν ήταν το μοναδικό κόμμα που από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε ότι το αμερικανόπνευστο ΟΧΙ στην τρομοκρατία αφορούσε τους λαούς και τα λαϊκά κινήματα πριν απ' όλα».

Η διέξοδος για το λαό, αδιέξοδο για ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν προκαλέσει μόνο ζημιές στα λαϊκά δικαιώματα, δεν έχουν στερήσει το λαό από κατακτήσεις που είχε αποσπάσει, δεν ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά έχουν προκαλέσει μια πολύ σοβαρή ζημιά, που είναι όμως αντιστρέψιμη, αρκεί να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Εχουν καταφέρει να παραπλανούν, να εκφοβίζουν ότι δεν υπάρχει προοπτική για το λαό, παρά μόνο να διαλέγουν ποιος από τους δύο θα κυβερνήσει. Το πιο χονδροειδές ψέμα που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λένε ότι δεν υπάρχει διέξοδος, ότι δεν μπορεί ο λαός να έρθει σε ρήξη με την πολιτική αυτή και τα συμφέροντα που αντιπροσωπεύει. Γι' αυτό και τα δύο κόμματα - και δυστυχώς και με τη βοήθεια του ΣΥΝ - χαρακτηρίζουν κάθε θέση ρήξης και ανατροπής ως παρελθόν που έχει ξεπεραστεί, ότι αυτό για το οποίο ο λαός ήταν περήφανος, την αντίστασή του, σήμερα πρέπει να φοβάται ή και να ντρέπεται γιατί είναι ντεμοντέ.

Ακόμα και σήμερα που ο συσχετισμός δύναμης έχει χειροτερέψει, υπάρχουν λαοί που βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με την αστική τάξη, με τον ξένο παράγοντα που στηρίζει τα κόμματα που οι λαοί έχουν βάλει με εκλογές στο περιθώριο. Αυτό που είναι διέξοδος για το λαό είναι αδιέξοδο γι' αυτούς.

Η διέξοδος θα αρχίσει να ανατέλλει με την ανατροπή του συσχετισμού, τη συγκρότηση της κοινωνικοπολιτικής λαϊκής συμμαχίας, με τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού λαϊκού ρεύματος που διεκδικεί ό,τι του ανήκει.

Διέξοδο δίνει η πολιτική πρόταση που παίρνει υπόψη τα κοινά συμφέροντα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων μικρομεσαίων, της μικρομεσαίας αγροτιάς και η πολιτική συνεργασία ανάμεσα στο ΚΚΕ και σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν ή θα έχουν διαχωριστεί οριζοντίως και καθέτως από τη στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από τη στρατηγική των μονοπωλίων, των δυνάμεων του κεφαλαίου γενικότερα.

Διέξοδος δεν είναι η μερική απασχόληση, αλλά η πλήρης απασχόληση.

Διέξοδος δεν είναι τα ΕΚΑΣ και τα ψευτοεπιδόματα, αλλά οι συντάξεις που εξασφαλίζουν ανθρώπινη ζωή σ' αυτούς που δημιούργησαν τον πλούτο.

Διέξοδος δεν είναι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά η λαϊκή οικονομία.

Διέξοδος δεν είναι οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά τα δημόσια έργα που παράγονται με προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες.

Διέξοδος δεν είναι η δήθεν ειρηνική συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων στην Παιδεία, δημόσιας και ιδιωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά η κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής δραστηριότητας.

Διέξοδος δεν είναι η ιδιωτικοποίηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφάνισαν οι κρατικές επιχειρήσεις, αλλά η μετατροπή τους, με τη λαϊκή παρέμβαση και νίκη, σε δημόσια λαϊκή περιουσία».

Ο λαός να διαμηνύσει το «ως εδώ και μη παρέκει»

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Εμείς καλούμε το λαό να τους διαψεύσει, να τους αποδείξει ότι ως εδώ και μη παρέκει, ότι τέλειωσαν τα αστεία, δεν ανέχεται να τον ξεγελούν κάθε φορά, πολύ περισσότερο να τον τρομάζουν. Οτι είναι προτιμότερο ένας λαός να αποφασίσει ποιες θυσίες θα καταβάλει στο δρόμο του αγώνα, από το να δέχεται καρτερικά τις θυσίες που του επιβάλλει η πλουτοκρατία και τα κόμματά της.

Ολη η παγκόσμια ιστορία απέδειξε ότι καμιά θυσία του λαού δεν πήγε χαμένη, ότι τα πισωγυρίσματα έρχονται όταν οι λαοί σταματούν τον αγώνα, όταν παραπλανιούνται και τρομοκρατούνται. Οι ήττες είναι πάντα προσωρινές για τους λαούς.

Το ΚΚΕ έχει εναλλακτική λύση εξουσίας που μπορεί να ενώσει το λαό, όλους εκείνους που θέλουν να φύγουν από τη μέγκενη των κομμάτων εξουσίας, που θέλουν λαϊκή εξουσία, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, αν πιστεύουν στην αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

Ξέρει να μάχεται, γιατί πιστεύει στο δίκιο και τη δύναμη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας που υποφέρει, των γυναικών. Πιστεύει στη δύναμη και την πρωτοβουλία του λαού, γιατί πιστεύει ότι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων θα είναι ο λαός.

Ξέρει να αμύνεται, όταν η επίθεση είναι σφοδρή, γιατί διαθέτει λύσεις και έχει προτάσεις εφικτές να κατακτηθούν από ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα. Να διεκδικεί και στις πιο δύσκολες συνθήκες».

Ισχυρό ΚΚΕ, αδύναμος δικομματισμός

Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Το ΚΚΕ είναι η δύναμη που δε φοβάται και δεν κουράζεται, που δεν υποκύπτει στις δυσκολίες και στις ανηφόρες του αγώνα.

Δεν υπάρχει πολιτική εκτίμηση και πρόβλεψη του ΚΚΕ που δεν επιβεβαιώθηκε. Ολα τα κόμματα βλέπουν, αλλά δε θέλουν να δεχτούν ότι ο λαός έχει δίκιο. Είναι θέμα ουσίας, γιατί δίχως τεκμηριωμένη και επιβεβαιωμένη από τις εξελίξεις φιλολαϊκή θέση, δίχως πάλη κόντρα στο ρεύμα δεν υπάρχει πραγματική συνεισφορά. Η συνεισφορά του ΚΚΕ δε βρίσκεται μόνο στις σωστές του θέσεις, στις κεντρικές του επιλογές, στους άμεσους στόχους πάλης που καταθέτει σε κάθε λαϊκό πρόβλημα, κεντρικό, περιφερειακό, τοπικό, αλλά στο γεγονός ότι έδωσε όλες του τις δυνάμεις, για να αναπτυχθεί μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης.

Το ΚΚΕ δεν αισθάνεται έπαρση για την προσφορά του, αισθάνεται ότι συνεχώς πρέπει να ανεβάζει τη συμβολή του στην ανάπτυξη της λαϊκής συσπείρωσης και του αγώνα, στην οργάνωση των λαϊκών μαζών, στην αυτοτέλεια και χειραφέτηση του κινήματος από τους μονόδρομους και τη μοιρολατρία.

Ηταν το μόνο κόμμα που φώναξε ότι η ΕΕ δεν είναι μονόδρομος, ότι η ΕΕ δεν είναι το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ αλλά σύμμαχος, συναγωνιστής και ανταγωνιστής μόνο όσον αφορά το ποιος θα καρπωθεί την εκμετάλλευση λαών και χωρών.

Οταν όλοι έτρεχαν στην αμερικάνικη πρεσβεία, καπηλευόμενοι την ευαισθησία για τους νεκρούς των πύργων, το ΚΚΕ είπε ότι μόνο ο ιμπεριαλισμός έχει να κερδίσει από το τρομοκρατικό χτύπημα και αμφισβήτησε και την απλή συμπάθεια προς την ηγεσία των ΗΠΑ.

Οταν όλα τα κόμματα έλεγαν ότι για τον πόλεμο στα Βαλκάνια φταίει η Γιουγκοσλαβία και η λεγόμενη εθνοκάθαρση, το ΚΚΕ μιλούσε για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη διάσπαση της χώρας αυτής, για τη δημιουργία κρατών προτεκτοράτων.

Οταν όλοι έλεγαν ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα λύσει το Κυπριακό, το ΚΚΕ έλεγε το αντίθετο και επιβεβαιώθηκε.

Το ταυτόχρονο χτύπημα και στους δύο, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, βοηθά να ορθώνονται πιο ισχυρά εμπόδια στην απρόσκοπτη εναλλαγή τους, είτε ως μονοκομματική, είτε ως κυβέρνηση συνεργασίας. Με τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο αποτελεσματικό βήμα του λαϊκού κινήματος για να αντεπιτεθεί διεκδικώντας αποτροπή και παρεμπόδιση νέων μέτρων, κάποια ανακούφιση στα πιεστικά του προβλήματα.

Με τα σημερινά δεδομένα, μόνο το ΚΚΕ μπορεί να επιτύχει ποσοτικά και ποιοτικά την αποδυνάμωση του δικομματισμού προς όφελος του κινήματος, της αποτελεσματικότητας των αγώνων, της προώθησης της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπροστά στις εκλογές εμπιστευτείτε, ενισχύστε το ΚΚΕ (2015-08-23 00:00:00.0)
Για τα περί σταθερής κυβέρνησης (2012-03-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-04-19 00:00:00.0)
Δύο γραμμές συγκρούονται στις εκλογές (2010-09-14 00:00:00.0)
Ψήφο στο ΚΚΕ για να βγει ο λαός πιο δυνατός, πιο σίγουρος για το αύριο (2009-09-25 00:00:00.0)
Νίκη του λαού ένα ισχυρό ΚΚΕ (2000-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ