Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σκληρότερη μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς

Σε μέτρα περιορισμού των προσφύγων και της «παράνομης» μετανάστευσης κατέληξαν τα δυο «αδελφά» κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε σκληρότερη πολιτική για τους πρόσφυγες που αναζητούν άσυλο στη Γερμανία, αλλά και σε μέτρα για την καταπολέμηση της «παράνομης» μετανάστευσης, κατέληξαν προχτές οι ηγεσίες των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), της Αγκελα Μέρκελ, και των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), του Χορστ Ζέεχοφερ, στις πρώτες διαπραγματευτικές συνομιλίες τους μετά τις εκλογές (24 Σεπτέμβρη). Τα δυο «αδελφά» χριστιανοδημοκρατικά κόμματα συναντήθηκαν προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή πριν την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους άλλους πιθανούς εταίρους για τον κυβερνητικό συνασπισμό «Τζαμάικα», τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους.

Ενώ και η συμβολή της ιμπεριαλιστικής Γερμανίας είναι ξεκάθαρη στο ξερίζωμα εκατομμυρίων ανθρώπων από τις πατρίδες τους, επί της ουσίας αυτό που επιδιώκουν όλα τα αστικά κόμματα στη χώρα είναι να διαχειριστούν το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό προς όφελος του κεφαλαίου και να «ανοιγοκλείνουν την κάνουλα» ανάλογα με τις κάθε φορά ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Χωρίς να αναφέρεται ρητά η φράση «ανώτατο όριο», κάτι που ζητούσε η CSU αλλά απέρριπτε η CDU, στο εγκριθέν κείμενο αναφέρεται: «Θέλουμε να πετύχουμε ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων για ανθρωπιστικούς λόγους (πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οικογενειακή επανένωση, μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση, μείον τις απελάσεις και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις μελλοντικών προσφύγων) να μην ξεπερνά τις 200.000 κάθε χρόνο». Επιπλέον, οι ηγεσίες των δύο κομμάτων συμφώνησαν ότι χρειάζεται ένας μεταναστευτικός νόμος για τη διευκόλυνση της εισαγωγής εξειδικευμένων εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Καινούργια είναι η απόφαση να υπάρξουν στη Γερμανία Κέντρα Αποφάσεων και Απελάσεων, στα οποία θα πρέπει να παραμένουν οι αιτούντες άσυλο μέχρι να εκδοθεί η απόφασή τους, και οι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο θα απελαύνονται από εκεί στις πατρίδες τους.

Ο αντιπρόεδρος του FDP, Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, δήλωσε ότι ο συμβιβασμός των δύο κομμάτων για τους πρόσφυγες δεν έχει μέλλον στην εφαρμογή του, ενώ επικρότησε την απόφαση για έναν μεταναστευτικό νόμο: Οι Φιλελεύθεροι σε περίπτωση διαπραγματεύσεων για κυβερνητικό συνασπισμό «θα υποβάλουν μια εποικοδομητική πρόταση για να αντιμετωπιστεί η άναρχη μετανάστευση», είπε. Οι Πράσινοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τον αριθμό των προσφύγων που αναφέρεται στην κοινή απόφαση.

Ξεκινούν οι συνομιλίες για κυβερνητικό συνασπισμό

Η Α. Μέρκελ, μιλώντας το Σάββατο στο συνέδριο της νεολαίας του κόμματός της «Junge Union» στη Δρέσδη, είπε ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ σε ομοσπονδιακό επίπεδο συνασπισμός «Τζαμάικα» και «γι' αυτό υποστηρίζω πλήρως την προσδοκία να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε σε συνέδριο του κόμματος (CDU) μια ενδεχόμενη συμφωνία συνασπισμού». Παράλληλα η Μέρκελ προειδοποίησε - κυρίως την CSU - ότι δεν υπάρχει «ελπίδα» για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού (Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών).

Οπως αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα, την επόμενη Τετάρτη (18 Οκτώβρη) - μετά τις εκλογές για τοπική Βουλή στο κρατίδιο Κάτω Σαξονία (15 Οκτώβρη) - θα γίνουν οι πρώτες διερευνητικές συναντήσεις, τόσο μεταξύ CDU - FDP, όσο και CDU - Πρασίνων. Την επομένη θα γίνουν συνομιλίες FDP - Πρασίνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακροδεξιά (2024-09-12 00:00:00.0)
«Μεγάλες πιθανότητες» για κυβερνητικό συνασπισμό βλέπει το SPD (2021-09-29 00:00:00.0)
Ολοι οι πιθανοί κυβερνητικοί συνδυασμοί στο «τραπέζι» (2021-09-23 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η ενδοκυβερνητική διαμάχη για το Προσφυγικό (2018-06-28 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται αντιμεταναστευτικό πακέτο μέτρων (2018-06-13 00:00:00.0)
Εμμεσα παζάρια και βολιδοσκοπήσεις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές (2017-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ