Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Τουρκική επέμβαση στην επαρχία Ιντλίμπ

Με αφορμή την εφαρμογή συμφωνιών της Αστάνα για τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στο πλαίσιο ευρύτερης στρατηγικής για την αποτροπή δημιουργίας κουρδικού θύλακα στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας και με «βατήρα» τη συμφωνία της Αστάνα για τη δημιουργία των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» σε σημαντικές περιοχές της Συρίας, ο τουρκικός στρατός, χρησιμοποιώντας ως προπομπούς τους μισθοφόρους του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», ξεκίνησε την Κυριακή στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση. Είναι η δεύτερη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποιεί ο τουρκικός στρατός στο συριακό έδαφος μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», τον περασμένο Αύγουστο, με τίμημα πάνω από 70 νεκρούς Τούρκους στρατιώτες και αμέτρητες δεκάδες μισθοφόρους...

Σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού αναφέρεται η έναρξη «αναγνωριστικών επιχειρήσεων» με στόχο «να δημιουργηθούν θέσεις παρακολούθησης στην επαρχία Ιντλίμπ» για την αποτροπή συγκρούσεων, στο πλαίσιο συμφωνιών της Αστάνα για την ενίσχυση της εκεχειρίας στη Συρία, η οποία έχει ξεκινήσει από τις 31 Δεκέμβρη του 2016. Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο μέρος του Ιντλίμπ βρίσκεται υπό τον έλεγχο μιας συμμαχίας τζιχαντιστών, τονίζοντας: «Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε έναν διάδρομο τρομοκρατίας κατά μήκος των συνόρων μας με τη Συρία».

Το ίδιο διάστημα, στελέχη των Κούρδων και Αράβων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», που δρουν με την υποστήριξη και την καθοδήγηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, με στόχο την ανακατάληψη της βόρειας συριακής πόλης Ράκα, η οποία αποτελούσε έως πρότινος «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», υποστήριξαν πως οι μάχες θα ολοκληρωθούν «σε περίπου επτά με δέκα μέρες». Εκτίμησαν ότι ελέγχουν πλέον πάνω από το 80% της πόλης και ότι οι τζιχαντιστές, που παραμένουν «εγκλωβισμένοι» αλλά μάχιμοι σε ορισμένους θύλακες, περιορίζονται σε αρκετές εκατοντάδες.

Οι συνομιλίες του Μπαρζανί

Την Κυριακή, πάντως, ο Πρόεδρος του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, συναντήθηκε με δύο αντιπροέδρους της ιρακινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αξιοποιώντας την αφορμή που έδωσε το Σάββατο η κηδεία του Κούρδου πολιτικού Ταλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος ήταν ο πρώτος Κούρδος Πρόεδρος του Ιράκ, μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, το 2003.

Σύμφωνα με κουρδικά ΜΜΕ, ο Μπαρζανί συναντήθηκε με τους αντιπροέδρους Ιγιάν Αλαβί και Ουσάμε Νουτζαΐφι όπου έγινε συζήτηση με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης που προκάλεσε ανάμεσα σε Βαγδάτη και Ερμπίλ το κουρδικό δημοψήφισμα της 25ης Σεπτέμβρη. Οπως ανακοινώθηκε, οι τρεις αξιωματούχοι συμφώνησαν σε «τέσσερα βασικά σημεία» επιδιώκοντας την έναρξη διαλόγου, διαβουλεύσεις με «ανοικτή ατζέντα» και άρση των πρόσφατων κυρώσεων κατά των Κούρδων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τουρκικές κινήσεις και συγκρούσεις σε σκακιέρα διαρκείας (2020-02-22 00:00:00.0)
«Καμία αλλαγή» στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δεν βλέπει ο Πομπέο... (2019-01-03 00:00:00.0)
Στον ΟΗΕ η αντιπαράθεση για το Ιντλίμπ (2018-09-12 00:00:00.0)
Σχέδια για συνέχιση μαχών και παζαριών (2018-08-01 00:00:00.0)
Οξύνεται η αντιπαράθεση για την «επόμενη μέρα» (2018-07-31 00:00:00.0)
Παζάρια και σχέδια για την «επόμενη μέρα» (2017-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ