Τρίτη 24 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ - LEE NAK-YON
Ανίχνευσαν πεδία κερδοφορίας, μοιράστηκαν τις «αξίες» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών

Eurokinissi

Με επίκεντρο τη δυνατότητα να κλειστούν επικερδείς για το εγχώριο κεφάλαιο συμφωνίες, αλλά και πολλές αναφορές στις «κοινές θέσεις» και τους επικίνδυνους για τους λαούς σχεδιασμούς στην Κορεατική Χερσόνησο, διεξήχθησαν χτες οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του πρωθυπουργού της Νότιας Κορέας Lee Nak-Yon.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως «διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ενίσχυσης αυτής της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες», υποδεικνύοντας - καθόλου τυχαία - το παράδειγμα των Ελλήνων εφοπλιστών που, την ώρα που τα ελληνικά ναυπηγεία μαραζώνουν, «κατασκευάζουν τα πλοία τους στην Κορέα». Εξέφρασε ακόμη την ευαρέσκειά του για τις επενδύσεις Κορεατών σε ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ έκανε λόγο για περιθώρια που υπάρχουν «προκειμένου στο άμεσο μέλλον περισσότερες κορεατικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα, ειδικότερα στον τομέα των υποδομών, της Ενέργειας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας». Αλλά και για τις δυνατότητες «αύξησης των δικών μας εξαγωγών στη Νότια Κορέα» στον αγροτοδιατροφικό τομέα και σε αυτόν του ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Σε ό,τι αφορά τα επικίνδυνα σχέδια για την Κορεατική Χερσόνησο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την «ανησυχία» του για τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, που θέτουν όπως είπε σε κίνδυνο την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, υιοθετώντας έτσι τα προσχήματα με τα οποία οι ΗΠΑ προωθούν τους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους και στην περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου. Δεν παρέλειψε δε να πλαισιώσει τις αναφορές του με ευχές για την «εξάλειψη των πυρηνικών», την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να «υποδεχτεί» αμερικανικά πυρηνικά όπλα στη βάση στον Αραξο...

Απ' την πλευρά του, ο Lee Nak-Yon αναφέρθηκε κι αυτός στους Ελληνες εφοπλιστές, καθώς «ήταν οι πρώτοι που παρήγγειλαν πλοία στα κορεατικά ναυπηγεία» και έτσι, όπως είπε, «με τη βοήθεια των Ελλήνων μπορέσαμε να αναπτύξουμε τα ναυπηγεία μας». Σημείωσε δε πως το «το 21% των παραγγελιών που έχουν τα ναυπηγεία μας προέρχονται από την Ελλάδα. Το εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κορέα επηρεάζεται πάρα πολύ σημαντικά από τον ναυπηγικό τομέα», προσθέτοντας πως «θέλουμε να έχουμε περισσότερες εισαγωγές από την Ελλάδα: αγροτοδιατροφικά προϊόντα, κρασί, λάδι, άλλα γεωργικά προϊόντα».

Οι «κοινές αξίες» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Ευχαρίστησε δε τον Αλ. Τσίπρα «για το μήνυμα που στέλνετε και στη Βόρεια Κορέα», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας του τις διαχρονικές της ευχαριστίες για την ελληνική συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του 1950 - 1953 που έσπειρε το θάνατο και διαμέλισε τη χώρα, λέγοντας ότι «τη δεκαετία του 1950, η Ελλάδα έστειλε πάνω από 10.000 στρατιώτες να πολεμήσουν για την ελευθερία και τη δημοκρατία της χώρας μου. Και ακριβώς, χάρη στη βοήθεια όλων των στρατιωτών, μπορέσαμε να παραμείνουμε ζωντανοί, να ορθοποδήσουμε και να πετύχουμε όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα».

Ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρ. Παυλόπουλος, επιδεικνύοντας κι αυτός επιλεκτική ευαισθησία, πρόταξε στις δηλώσεις του την καταδίκη της Β. Κορέας για τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων αφού, όπως είπε, «παραβιάζουν βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου». Δεν παρέλειψε φυσικά να υπενθυμίσει ότι η «φιλία» των δύο καπιταλιστικών κρατών «σφραγίστηκε» απ' τους «αγώνες και τις θυσίες του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στον Πόλεμο της Κορέας, μεταξύ 1950 - 1955», καθαγιάζοντας την επέμβαση.

Ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας επανέλαβε την ευγνωμοσύνη του, αφού, όπως είπε, «αν η Ελλάδα δεν είχε προσφέρει τόσο σημαντική βοήθεια εκείνη την κρίσιμη περίοδο, εγώ θα εξακολουθούσα να μεγαλώνω και να ζω σε ένα κομμουνιστικό καθεστώς»!

Επιχειρηματικό φόρουμ

Χτες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε το Ελληνο-Κορεατικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο οποίο χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης. Στην παρέμβασή του διαφήμισε την «αναβαθμισμένη γεωπολιτική θέση» της Ελλάδας, που αποτελεί όπως είπε «ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

Ο Γ. Δραγασάκης εξήρε το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, λέγοντας ότι «στα τέλη της δεκαετίας του '90, προσφύγατε και εσείς σε εξωτερική βοήθεια, αλλά καταφέρατε να επιτύχετε την εξυγίανση της οικονομίας σας και μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς σας. Οι εμπειρίες της χώρας σας, συνεπώς, μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα».

Υπέδειξε δε σαν τομείς που ενδείκνυνται για συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων των δύο κρατών αυτούς των νέων τεχνολογιών, του τουρισμού, των αγροδιατροφικών προϊόντων, του περιβάλλοντος, των δικτύων μεταφορών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «Ελληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού μπορούν να συμπεριληφθούν στους πίνακες των επίσημων προμηθευτών νοτιοκορεατικών ναυπηγείων».

«Θα ήθελα να απευθύνω πρόσκληση στις κορεατικές εταιρείες να επωφεληθούν από το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα και να αναλάβουν νέες παραγωγικές επενδύσεις, συμμετέχοντας σε έργα υποδομών...», κατέληξε ο Γ. Δραγασάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ