Τρίτη 24 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΠΑΠ ΑΕ
Στόχος η αύξηση της πελατείας για «φρουτάκια» και «κουλοχέρηδες»

Με γνώμονα τη διασφάλιση της κερδοφορίας της ΟΠΑΠ ΑΕ και των υπόλοιπων εταιρειών του τζόγου είναι το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων», του οποίου η συζήτηση ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και συνεχίζεται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Το νομοσχέδιο, τροποποιώντας το νόμο του ΠΑΣΟΚ 2004/2011, προβλέπει την επέκταση και μάλιστα δωρεάν για άλλα 10 χρόνια της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ ΑΕ για την τοποθέτηση μηχανημάτων ηλεκτρονικού τζόγου («φρουτάκια» και «κουλοχέρηδες»), η οποία ήταν για 8 χρόνια, με την κυβέρνηση να εμφανίζει την επέκταση ως «αντιστάθμισμα», επειδή παράλληλα προβλέπεται η μείωση των συνολικών τέτοιων μηχανημάτων που «κυκλοφορούν» από τον ΟΠΑΠ ΑΕ, από 35.000 που ήταν μέχρι τώρα σε 25.000. Ταυτόχρονα, η ΟΠΑΠ ΑΕ θα διαχειρίζεται η ίδια όλα τα μηχανήματα, ενώ ο νόμος 2004 προέβλεπε ότι ένα μέρος του θα πρέπει να το δίνει προς εκμετάλλευση σε «παραχωρησιούχους» μετά από διαγωνισμό. Παράλληλα, προβλέπεται η αύξηση του ελάχιστου αριθμού μηχανημάτων που τοποθετούνται σε καταστήματα και πρακτορεία του ΟΠΑΠ (από 25 που προβλέπονταν μέχρι τώρα στα 50, ενώ στα πρακτορεία από 3 σε 15 μηχανήματα).

Παρά ταύτα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης, μιλώντας στην Επιτροπή, παρουσίασε το νομοσχέδιο ως «σύγκρουση με συμφέροντα, που λυμαίνονταν για δεκαετίες το δημόσιο χρήμα» και «ρυθμίσεις (...) για την προστασία των παικτών και του κοινωνικού συνόλου από τις βλαπτικές συνέπειες της συνεχούς συμμετοχής στα τυχερά παιχνίδια»!

Να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος εξήγγειλε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα «περάσουν» δύο ακόμα νομοσχέδια που αφορούν τη «ρύθμιση» των καζίνων και του διαδικτυακού τζόγου.

Με εξαίρεση την Ενωση Κεντρώων, που ψήφισε υπέρ, επί της αρχής του νομοσχεδίου, τα άλλα αστικά κόμματα επιφυλάχθηκαν για την τελική τους απόφαση, προβαίνοντας είτε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις που φανέρωναν το ενδιαφέρον τους για την εξασφάλιση περισσότερων εσόδων στον ΟΠΑΠ ΑΕ, αλλά και σε διάφορες διορθωτικές προτάσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Καμία νομιμοποίηση του τζόγου

Στην αντίπερα όχθη, το ΚΚΕ τάχθηκε χωρίς περιστροφές κατά του νομοσχεδίου και του τζόγου. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σάκης Βαρδαλής, σημείωσε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι «από τη στιγμή που συμφωνείτε στο συγκεκριμένο τρόπο οργάνωσης της οικονομίας, η οποία δουλεύει με βάση το κέρδος, είναι λογικό να υπάρχουν τέτοιου είδους συμβιβασμοί σε αυτήν την πραγματικότητα και έτσι εξηγείται και η σημερινή σας στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα». Οπως τόνισε, αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι «πώς θα διασφαλιστούν τα προσδοκώμενα έσοδα στο "ναό" του τζόγου και πώς θα πάρετε μέσω του τζόγου περισσότερους φόρους από τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους». Χαρακτήρισε εγκληματική την πολιτική αυτή και επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πελώριες ευθύνες, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την ευρύτατη διάδοση του τζόγου. «Φαίνεται πως επειδή οι ελπίδες τις οποίες πουλήσατε στα μέσα του 2012, για σκίσιμο μνημονίων και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, αποδείχθηκαν φρούδες, τώρα πουλάτε ελπίδα μέσα από τον τζόγο», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «αν υπάρχει ένας κωδικός στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού που αποτυπώνει ως ακτινογραφία τη σαπίλα και την παρακμή του συστήματος και της πολιτικής σας, είναι ο κωδικός που λέει "έσοδα από τυχερά παιχνίδια". Καμία νομιμοποίηση του τζόγου», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ