Τρίτη 24 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΗΠΕΙΡΟΥ
Ακόμη ένα «βήμα» δεσμεύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για χρηματοδότηση και παντός είδους διευκολύνσεις των επενδύσεων των μονοπωλιακών ομίλων βρέθηκε στο επίκεντρο των ομιλιών κυβερνητικών στελεχών στο 5ο «αναπτυξιακό συνέδριο», που άρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στα Γιάννενα, με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Στο επίκεντρο των σχετικών συνεδρίων που διοργανώνει η κυβέρνηση, πέρα από την προπαγανδιστική βιτρίνα, όπως και την προσπάθεια οικοδόμησης «συμμαχιών» σε τοπικό επίπεδο, βρίσκεται η εξειδίκευση της στρατηγικής του κεφαλαίου και η ανά περιφέρεια ιεράρχηση των κλάδων που μπορούν να στηρίξουν την επιχείρηση ανάκαμψης του κεφαλαίου.

Χτες, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν «επιχειρηματικότητα, επενδύσεις, περιφερειακή συνοχή και ψηφιακή σύγκλιση», με ομιλητές τον υπουργό Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά, τον αν. υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση και τον γγ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λ. Λαμπριανίδη. Επίσης, «Ενέργεια, υποδομές, περιβάλλον και διαχείριση υδατικών πόρων», με ομιλητές τον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Γ. Σταθάκη, τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο. Το κλείσιμο των εργασιών της πρώτης μέρας έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος.

Σήμερα Τρίτη, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην αγροτική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, με ομιλητές μεταξύ άλλων τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Σε άλλα τραπέζια θα τοποθετηθούν η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός.

«Ευκαιρίες» για τους επιχειρηματικούς ομίλους με τις πλάτες του κράτους

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, μίλησε σε συνεδρία με θέμα «επιχειρηματικότητα, επενδύσεις, περιφερειακή συνοχή και ψηφιακή σύγκλιση» και συνομιλητές τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά και τον αν. υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση. Ο υπουργός Οικονομίας, για να στοιχειοθετήσει το «success story» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέστηκε τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ, που χαρακτήρισε την χώρα «ελκυστικό επενδυτικά τόπο», αλλά και τους «επαίνους» που αποστέλλουν εκπρόσωποι του κουαρτέτου, ακόμη και «μερικοί από τους σκληρότερους εκπρόσωπους των θεσμών», όπως είπε, αναφέροντας τον Ντάισελμπλουμ και τον Σόιμπλε.

Τα παραπάνω, κατά τον υπουργό, είναι χαρακτηριστικά «της μεγάλης αλλαγής που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία...». Μπαίνοντας στο «ψητό» και μιλώντας πιο ειδικά για την Ηπειρο, στάθηκε στις χρηματοδοτικές ενισχύσεις μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και του ΕΣΠΑ, σημειώνοντας τις «ευκαιρίες» στα μονοπώλια τις οποίες προσφέρουν ο «σημαντικός φυσικός πλούτος» της περιοχής, η φυτική και ζωική παραγωγή, οι υδατοκαλλιέργειες και η βιομηχανία τροφίμων, αλλά και οι κατασκευές, το εμπόριο, ο Τουρισμός, οι μεταφορές και οι συνδυασμένες μεταφορές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης στάθηκε και αυτός στη χρηματοδότηση έργων, αναγκαίων για το κεφάλαιο, όπως για τη γρήγορη και φθηνή μεταφορά εμπορευμάτων. Ανέφερε τη χρηματοδότηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και του οδικού δικτύου, που ανέρχεται στα 105 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος για τη λαϊκή οικογένεια προκειμένου να χρησιμοποιήσει αυτές τις υποδομές είναι δυσβάστακτο. Συνεχίζοντας την ανακοίνωση ενισχύσεων για το κεφάλαιο, στάθηκε στη χρηματοδότηση της «Ερευνας και Καινοτομίας», επιχειρήσεων τουρισμού, αγροδιατροφής κ.λπ.

Κίνητρα για επενδύσεις στην οπτικοακουστική βιομηχανία υποσχέθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, που αναφέρθηκε στην επέκταση των δικτύων νέας γενιάς και δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει επενδύσεις στον τομέα, «δίνοντας κίνητρα για την ανάπτυξή του».

Στρώνουν «επενδυτικό χαλί» και σε Ενέργεια, περιβάλλον, υποδομές

Τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στη χωροταξία, την Ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο - για λογαριασμό του κεφαλαίου - ανέπτυξε ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης, μιλώντας στη συνεδρία με θέμα «Ενέργεια, υποδομές, περιβάλλον και διαχείριση υδατικών πόρων». Αναφορικά με τον τομέα της Ενέργειας, ο υπουργός είπε μεταξύ άλλων πως οι ΑΠΕ θα αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, στο πλαίσιο της συνολικότερης στρατηγικής για τη συγκρότηση χωροταξικού σχεδιασμού σύμφωνα με τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας - χαρακτηριστικές ως προς αυτό είναι οι συνεχείς «εκκλήσεις» του ΣΕΒ για τη θεσμοθέτηση σύγχρονου χωροταξικού πλαισίου επενδύσεων - ο Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι μετά το αναθεωρημένο Χωροταξικό Πλαίσιο της Κρήτης θα συγκροτηθεί αντίστοιχο για την Περιφέρεια της Ηπείρου, με προτεραιότητα στην εκπόνηση «Τοπικού Χωρικού Σχεδίου» για το δήμο Ιωαννίνων. Πρόσθεσε ακόμη ότι ετοιμάζονται «Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια» για σημαντικούς παραγωγικούς τομείς της Ηπείρου, όπως οι υδατοκαλλιέργειες και ο Τουρισμός.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τον επόμενο μήνα θα θεσμοθετηθούν οι «Ενεργειακές Κοινότητες» με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο θα «καθιερώνει ένα αποκεντρωμένο σύστημα παραγωγής Ενέργειας» και την ίδια στιγμή υπογράμμισε τις «επενδυτικές ευκαιρίες» που δίνει η Ηπειρος για την ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών, βιομάζας, γεωθερμίας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «νέα αναπτυξιακή ώθηση» που θα δώσει στην Ηπειρο η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δηλαδή η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου από ενεργειακούς κολοσσούς όπως η «Exxon Mobil» και η «Total», που έχει σαν αποτέλεσμα από τη μία ένταση των ανταγωνισμών στην περιοχή και από την άλλη ενεργειακή φτώχεια για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Ειδικότερα για τα έργα υποδομής στην Ηπειρο μίλησε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, ανακοινώνοντας ότι τα έργα επέκτασης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας θα ολοκληρωθούν το 2020. Παράλληλα αναφέρθηκε στις μελέτες και τα έργα προώθησης των συνδυασμένων μεταφορών (π.χ. σύνδεση της Ηγουμενίτσας με τα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας, σύνδεση των Ιωαννίνων με τον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς, δημιουργία υδατοδρομίων σε Κέρκυρα, Παξούς, Ηγουμενίτσα, λίμνη Ιωαννίνων και Πρέβεζα, σιδηροδρομική σύνδεση της Ηγουμενίτσας). Ενώ χαρακτήρισε «στρατηγικό στόχο» τη σύνδεση της Ηγουμενίτσας με τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος μίλησε για τη «μεταρρύθμιση του αναπτυξιακού πλαισίου, η οποία περιλαμβάνει τομές όπως είναι οι δασικοί χάρτες, η κωδικοποίηση δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, οι χρήσεις γης» κ.ά. Με σαφέστατη τη λογική επιχειρηματικής διαχείρισης του περιβάλλοντος ώστε «να στηριχτεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηπείρου στα περιβαλλοντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής», ο Σ. Φάμελλος ξεχώρισε ως «προνομιακά επενδυτικά πεδία» τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τον Τουρισμό και τη μεταποίηση, σημειώνοντας ότι όλα τα παραπάνω «εξαρτώνται και συνδέονται με το περιβάλλον και την ιδιαίτερη αξία των πόρων της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ