Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Πουιτζντεμόντ

Από το Βέλγιο συνεχίζεται η σφοδρότατη ενδοαστική σύγκρουση στην Ισπανία ανάμεσα στον αποπεμφθέντα Πρόεδρο της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, και την καταργηθείσα αυτονομιστική τοπική κυβέρνηση, από τη μία, και την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, από την άλλη, που εφάρμοσε το άρθρο 155 του Συντάγματος περί άρσης της αυτονομίας της επαρχίας. Χτες, η Εισαγγελία των Βρυξελλών άφησε ελεύθερο τον Πουιτζντεμόντ και τους τέσσερις συμβούλους - υπουργούς που τον έχουν ακολουθήσει στη διαφυγή του, με περιοριστικούς όρους και απαγόρευση εξόδου από το Βέλγιο. Την Κυριακή οι τέσσερις αυτονομιστές πολιτικοί είχαν παραδοθεί στην βελγική αστυνομία και Δικαιοσύνη μετά το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής τους που εξέδωσε η ισπανική Δικαιοσύνη.

Οπως έγινε γνωστό χτες, το βελγικό δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση θα αποφανθεί στις 17 Νοέμβρη σχετικά με το ισπανικό ένταλμα. Το βέβαιο είναι ότι σε περίπτωση έκδοσης θα υπάρξει έφεση από τους κατηγορούμενους από το ισπανικό κράτος για «στάση, εξέγερση και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος» και θα ακολουθήσει μια νέα δικαστική διαδικασία. Πάντως, ο Πουιτζντεμόντ εμφανίζεται να συνεχίζει τη δραστηριότητά του ως «εξόριστος Πρόεδρος» ενώ δημοσίευσε άρθρο στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», όπου επιμένει στο ζήτημα της «νομιμότητας της κυβέρνησής του», απαιτεί «απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων», καταγγέλλει για μεροληψία την ισπανική Δικαιοσύνη, που δεν εγγυάται μια δίκαιη δίκη και δηλώνει έτοιμος να συμμετάσχει στις πρόωρες τοπικές εκλογές που έχουν οριστεί για τις 21 Δεκέμβρη.

Ο Οριόλ Ζουνκέρας, αποπεμφθείς αντιπρόεδρος επίσης της καταλανικής κυβέρνησης, που βρίσκεται σε προσωρινή κράτηση στις φυλακές μαζί με άλλους 7 συμβούλους - υπουργούς, ζήτησε την απελευθέρωσή του για να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία. Ο συγκεκριμένος αυτονομιστής πολιτικός είναι από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Ρεπουμπλικανική Αριστερά, που μαζί με το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα του Πουιτζντεμόντ συγκροτούσαν τον κυβερνητικό συνασπισμό «Μαζί για το ναι». Ο Ζουνκέρας και οι άλλοι πολιτικοί καταγγέλλουν παρεμπόδιση στην πολιτική τους δράση και διατύπωσαν το αίτημα προσωρινής αποφυλάκισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ