Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέο μακελειό σε εκκλησία του Τέξας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο 26χρονος λευκός Αμερικανός Ντέβιν Πάτρικ Κέλι, πρώην στρατιωτικός της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που απετάχθη το 2012 με απόφαση στρατοδικείου γιατί είχε επιτεθεί στη σύζυγο και στο ανήλικο παιδί τους, ήταν ο δράστης του μακελειού που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε εκκλησία Βαπτιστών στην επαρχιακή αγροτική περιφέρεια του Τέξας, Σάδερλαντ Σπρινγκς, με αποτέλεσμα το θάνατο 26 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 20. Τα θύματά του ήταν ηλικίας από 18 μηνών έως 77 ετών.

Τα κίνητρα της αποτρόπαιας πράξης του Κέλι παραμένουν ασαφή, αν και σύμφωνα με μία πρώτη θεωρία των αρμόδιων αρχών ενδέχεται να αφορούν τις διαταραγμένες σχέσεις του με τα πεθερικά του.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως ο Κέλι διώχθηκε από διερχόμενους πολίτες που επίσης οπλοφορούσαν. Ωστόσο, δεν σκοτώθηκε από τις δικές τους σφαίρες αλλά από τις σφαίρες του τουφεκιού εφόδου που χρησιμοποίησε στο μακελειό, μέσα στο ΙΧ αυτοκίνητό του (σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες το απόγευμα ο Σερίφης του Τέξας, Τζο Τάκιτ).

Στο προσκήνιο το ζήτημα της «οπλοκουλτούρας»

Το νέο μακελειό, που σημειώθηκε περίπου ένα μήνα μετά τη σφαγή άλλων 58 ανθρώπων σε συναυλία κάντρι μουσικής στο Λας Βέγκας από τον 64χρονο λευκό Αμερικανό λογιστή Στίβεν Πάντοκ, επαναφέρει στη διεθνή επικαιρότητα το ζήτημα της οπλοκατοχής και της «κουλτούρας βίας» που έχουν καλλιεργήσει σε βάθος χρόνων οι Αμερικανοί βιομήχανοι όπλων και το πανίσχυρο λόμπι οπλοκατοχής NRA, που είναι από τους βασικούς χρηματοδότες γερουσιαστών και βουλευτών και των δύο κομμάτων και από τους κύριους υποστηρικτές του νυν Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος ο Τραμπ, από την Ιαπωνία όπου βρισκόταν την ώρα του μακελειού, είδε το νέο μακελειό στο Τέξας σαν «πράξη του Κακού». Το χαρακτήρισε μάλιστα σαν «πρόβλημα ψυχικής υγείας»...

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι κατά μέσο όρο 33.000 Αμερικανοί σκοτώνονται από σφαίρες κάθε χρόνο, ανάμεσά τους και παιδιά, ενώ ο αριθμός των όπλων που βρίσκονται σε σπίτια ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια, τη στιγμή που ο πληθυσμός της χώρας είναι ελάχιστα μεγαλύτερος, φτάνοντας τα 325 εκατομμύρια άτομα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ