Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες έρευνες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οσο περνά ο καιρός οι ενδοαστικές κόντρες στις ΗΠΑ οξύνονται και αντικατοπτρίζονται, μεταξύ άλλων, στις έρευνες του ανεξάρτητου ανακριτή του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ, και των αρμόδιων επιτροπών του Κογκρέσου, με αφορμή την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις περσινές προεδρικές εκλογές και τις σχέσεις στενών νυν και πρώην συνεργατών του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Χτες, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, (Ρεπουμπλικάνος) Πολ Ράιαν, είπε πως εξακολουθεί να στηρίζει το έργο του ανεξάρτητου ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα, Ρόμπερτ Μιούλερ, απορρίπτοντας τις πιέσεις στελεχών και βουλευτών του κόμματός του για την απομάκρυνσή του. Ζήτησε να αφήσουν όλοι «να παίξει το ρόλο του το δικαστικό σύστημα», προσθέτοντας ότι τη συνέχιση των ερευνών επιθυμεί και ο Πρόεδρος Τραμπ.

Ωστόσο, φαίνεται πως η ταχύτητα και το εύρος των ερευνών του Μιούλερ προβληματίζουν το Κογκρέσο, ειδικά μετά την απαγγελία κατηγοριών, την περασμένη βδομάδα, σε τρεις πρώην συνεργάτες του Προέδρου Τραμπ (Μάναφορτ, Γκέιτς και Παπαδόπουλο). Αυτά ενώ ο Μιούλερ φαίνεται πως παράλληλα με τη διερεύνηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πρώην συνεργατών του Τραμπ με τη Ρωσία, σχεδιάζει και τις ανακρίσεις ανθρώπων του «στενού πυρήνα» συνεργατών του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς και μελών της οικογένειάς του, όπως η κόρη του Ιβάνκα και ο γαμπρός του Τζέραντ Κούσνερ. Επιπλέον, το NBC News κάνει λόγο για ενδεχόμενη δίωξη κατά του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν και του γιου του, με πιθανές κατηγορίες αυτές για «ξέπλυμα» χρήματος, ψευδή κατάθεση σε ομοσπονδιακούς λειτουργούς.

Το ίδιο διάστημα, το «κουβάρι» μπερδεύεται περισσότερο και μετά την αποκάλυψη πως ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, έχει μετοχές στην εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών «Navigator Holdings», η οποία συνδέεται με τον Ρώσο ολιγάρχη Γκενάντι Τιμτσένκο (που είναι στόχος αμερικανικών κυρώσεων!) και τον Κιρίλ Σαμάλαφ, που είναι ο σύζυγος της νεότερης κόρης του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα λεγόμενα «Paradise papers».

Σε κάθε περίπτωση, στις ΗΠΑ το κλίμα πόλωσης και εγκλωβισμού σημαντικού μέρους του λαού στα ψευτοδιλήμματα της αστικής τάξης συνεχίζεται, με το 49% των ερωτηθέντων σε σχετική, πρόσφατη δημοσκόπηση να εκτιμά ότι ο Τραμπ «διέπραξε αδίκημα σχετικά με πιθανές προσπάθειες των Ρώσων να επηρεάσουν τις εκλογές» και το 19% να θεωρεί ότι υπάρχουν «ατράνταχτες αποδείξεις» για ένα τέτοιο αδίκημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ