Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
«Χοντραίνει» το ενεργειακό παιχνίδι

Διευρύνεται σε τετραμερή η τριμερής συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου, αφού στην επόμενη συνάντηση το πρώτο εξάμηνο του 2018, στην Κρήτη, θα συμμετέχει και η Ιταλία. Διεύρυνση που επιβεβαιώνει ότι «χοντραίνει» το «παιχνίδι» των ανταγωνισμών με επίκεντρο τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, στις 5 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί, σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, η δεύτερη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισραήλ, παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου της ΕΕ για το θέμα του αγωγού EastMed.

Στη Διακήρυξη της πέμπτης τριμερούς που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λευκωσία, εκφράζεται η πρόθεση των τριών κρατών για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε τομείς που ιεραρχούν τα μονοπώλια, πρωτίστως στην Ενέργεια, αλλά και η δέσμευση να προχωρήσουν γρήγορα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους.

Στη Διακήρυξη γίνεται ακόμα αναφορά στη «σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων που κάθε κράτος έχει στις θαλάσσιες ζώνες του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», και εκφράζεται η επιθυμία της τριμερούς να ενισχύσει τη συνεργασία της μέσω μιας σειράς συμφωνιών για την εκμετάλλευση και τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Καλείται στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία «να τερματίσει όλες τις παράνομες δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και να απόσχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον».

Ειδικότερα για τον τομέα της Ενέργειας, αναφέρεται περαιτέρω ότι «η ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πόρων και των διαδρομών, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και η ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης νέων ενεργειακών υποδομών, εμπλουτίζουν τις προοπτικές περαιτέρω προώθησης της τριμερούς ενεργειακής συνεργασίας πάντα στο πλαίσιο ισχυρών και σταθερών σχέσεων ΕΕ - Αιγύπτου, όσο και της Ενωσης για τη Μεσόγειο», ενώ σημειώνεται πως η τριμερής «ενθαρρύνει πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα για αμοιβαία επωφελή έργα ενεργειακής υποδομής που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και των τριών χωρών, όπως η διασύνδεση EuroAfrica».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ