Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Επιταχύνει την «απελευθέρωση», στρώνει «χαλί» στους επενδυτές

Η περαιτέρω «απελευθέρωση» στον τομέα της Ενέργειας, στις εξορυκτικές - μεταλλευτικές δραστηριότητες και οι παρεμβάσεις σε χωροταξία και περιβάλλον με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2018.

Οι ιεραρχήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το επόμενο διάστημα, όπως αυτές καταγράφονται στην εισηγητική έκθεση, είναι:

Στην Ενέργεια, το υπουργείο προτάσσει την ενίσχυση των «Ενεργειακών Κοινοτήτων», τη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ως μέτρου, όπως λέει, που θα προωθήσει τη μετάβαση στην «ενιαία ευρωπαϊκή αγορά Ενέργειας», καθώς και την ηλεκτροκίνηση.

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προωθείται ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα νέων εγκαταστάσεων συνολικής ισχύος 1 GW σε νέα έργα αιολικών, που αντιστοιχούν σε επιπλέον 1 - 1,2 δισ. ευρώ επενδύσεων, μέσω νέου διαγωνιστικού πλαισίου που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση. Επίσης, το υπουργείο θα καταρτίσει νέο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της γεωθερμίας.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, προωθείται το πλήρες «άνοιγμα» της εγχώριας αγοράς τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική, επιταχύνεται η επέκταση της χρήσης του.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει την προώθηση έργων «στρατηγικής σημασίας» στο φυσικό αέριο και συγκεκριμένα: Υλοποίηση του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, έναρξη της κατασκευής του «Διασυνδετηρίου Αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας» «IGB», ολοκλήρωση του σχεδιασμού του αγωγού «EastMed» σε συνεργασία με την Κύπρο, την Ιταλία και το Ισραήλ και, τέλος, ολοκλήρωση της αναβάθμισης του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας.

Για τους υδρογονάνθρακες, η εισηγητική έκθεση κάνει λόγο για προκήρυξη δύο νέων διεθνών διαγωνισμών έρευνας και εκμετάλλευσης σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και σε θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, δίχως να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις, ολοκλήρωση της επικαιροποίησης των σεισμικών δεδομένων και επαναχάραξη των παλαιών οικοπέδων εκμετάλλευσης και, τέλος, αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου έρευνας και εκμετάλλευσης. Φυσικά, γίνεται αναφορά και στον «Εθνικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Γενεών», το «τυράκι» με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση των εργαζομένων στα σχέδια των ενεργειακών κολοσσών.

Στη χωροταξία, προωθούνται η αναθεώρηση των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων για τον Τουρισμό και τις ΑΠΕ, με προφανή στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων στους εν λόγω τομείς, η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τα Επιχειρηματικά Πάρκα και η κατάρτιση νέου Ειδικού Χωροταξικού για τους Ορυκτούς Πόρους αλλά και ο «εκσυγχρονισμός» της λατομικής και μεταλλευτικής νομοθεσίας. Ακόμη, σχεδιάζεται η «επικαιροποίηση» συνολικά του πολεοδομικού σχεδιασμού σε εθνικό επίπεδο με προτεραιότητα στα λεγόμενα «Τοπικά Χωρικά Σχέδια». Για το Κτηματολόγιο προβλέπονται η ενεργοποίηση νέου φορέα, του «Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου», και η υπογραφή των συμβάσεων που έχουν απομείνει για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας.

Τέλος, προβλέπονται σειρά παρεμβάσεων στις κρατικές υπηρεσίες ελέγχου μεταλλευτικών και εξορυκτικών δραστηριοτήτων, σύσταση νέων διοικητικών μηχανισμών για τον έλεγχο της δόμησης, ενώ αξίζει να καταγραφεί η προώθηση δημιουργίας «ηλεκτρονικής πλατφόρμας» για την καταγραφή της αυθαίρετης δόμησης από το 2011 και μετά, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ