Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Αντιτρομοκρατική συμπαράταξη»

«Ολοι συμπαρατάσσονται με τις ΗΠΑ», «Ο Πάπας και ο Πούτιν άναψαν πράσινο φως για αμερικανική επίθεση», «Εξαγοράζει φίλους ανά τον κόσμο ο Μπους», «Το αόρατο σχέδιο των ΗΠΑ». Πρόκειται για ορισμένους από τους χτεσινούς πρωτοσέλιδους τίτλους των ελληνικών εφημερίδων. Τι συμβαίνει, λοιπόν;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σύνολο σχεδόν των κυβερνήσεων των κρατών του πλανήτη έχει δηλώσει συμμετοχή στην «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» των ΗΠΑ. Δε συνιστά όμως αυτό έκπληξη, αφού πρόκειται είτε για κυβερνήσεις που εφαρμόζουν αντιλαϊκές πολιτικές, είτε για καθεστώτα που καταδυναστεύουν τους λαούς τους. Στο ωμό δίλημμα που έθεσαν οι ΗΠΑ «ή μαζί μας ή με τους εχθρούς μας» και την τρομοκρατία, οι κυβερνήσεις αυτές δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να διαλέξουν «στρατόπεδο» και σίγουρα δεν επιθυμούσαν να βρεθούν «απέναντι» στις ΗΠΑ.

Επιπλέον οι παραπάνω κυβερνήσεις επιδιώκουν να έχουν στο πλευρό τους το μεγάλο αφεντικό της «νέας τάξης», προκειμένου να αντιμετωπίσουν το «εσωτερικό» πρόβλημα «τρομοκρατίας», που κατά κανόνα πρόκειται για τον «εχθρό - λαό». Ολοι, δηλαδή, θέλουν να επωφεληθούν από την «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους απέναντι στους λαούς. Με άλλα λόγια, είναι φανερό ότι πρόκειται για κυβερνήσεις και καθεστώτα που έχουν έναν κοινό παρονομαστή, βρίσκονται απέναντι από τα συμφέροντα των λαών.

Ταυτόχρονα, όμως, αυτή η συμπαράταξη όλων στο «αντιτρομοκρατικό μέτωπο» δεν καταργεί βέβαια τις βαθιές αντιθέσεις μεταξύ των διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, τα οποία σε αυτή τη φάση συνασπίζονται και εμφανίζονται ενωμένα. Σε καμία περίπτωση όμως ούτε για μία στιγμή δε σταματά ο αδυσώπητος και πολλές φορές «αόρατος» ενδοϊμπεριαλιστικός πόλεμος για τη μοιρασιά των αγορών και τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που είναι βέβαια «παρούσα».

Ασφαλώς και όλοι τους κάνουν τα σχέδιά τους για να επωφεληθούν στη «νέα εποχή», αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί για όλους. Και σε κάθε περίπτωση οι λαοί έχουν τον τελευταίο λόγο και όχι ο ιμπεριαλισμός.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ