Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ
Αντιτίθενται και αντιστέκονται

Αντιπολεμική συγκέντρωση στις Φιλιππίνες

Associated Press

Αντιπολεμική συγκέντρωση στις Φιλιππίνες
Η Εργατική Ομοσπονδία του Σαν Φρανσίσκο, μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών (AFL-CIO), κατά τη διάρκεια της συνέλευσής της, τη Δευτέρα 24 του Σεπτέμβρη, απασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη, και κυρίως με το τι μέλλει γενέσθαι τόσο εντός των τειχών των ΗΠΑ όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για τρομακτικές απώλειες ζωών, που ήταν το αποτέλεσμα των «αισχρών επιθέσεων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στο Πεντάγωνο και στην Πενσιλβάνια, και καταδικάζει αυτούς που ευθύνονται για τέτοιου είδους πράξεις. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευθύνη να φέρουν στο φως της δημοσιότητας αδιάσειστα στοιχεία για την ταυτότητα αυτών που διέπραξαν και βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις», ωστόσο, όπως τονίζεται αμέσως μετά, «αυτές οι τραγικές επιθέσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ειδεχθή εγκλήματα παρά ως πράξεις πολέμου»... «Καθώς θρηνούμε ακόμη τις τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, δηλώνουμε την αντίθεση και αντίστασή μας στις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί αυτή η τραγωδία προκειμένου να αναληφθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις, που θα οδηγήσουν αποκλειστικά και μόνο σε περισσότερες σφαγές και παράλογες απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Αντιτιθόμαστε στην ιδέα ότι ολόκληρα κράτη πρέπει να τιμωρηθούν για τις πράξεις λίγων ανθρώπων. Βομβαρδισμοί και στρατιωτικές επιθέσεις το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προσθέσουν καύσιμη ύλη στον αέναο κύκλο της βίας και της εκδίκησης και να προκαλέσουν το θάνατο αθώων, τόσο εδώ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο».

Οι ανησυχίες, όμως, των εργαζομένων του Σαν Φρανσίσκο δε σταματούν μόνο στα τεκταινόμενα ανά την υφήλιο. Εξαιρετικά ανησυχητική θεωρούν πως είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται και στο εσωτερικό της χώρας, με τις επιθέσεις κατά μουσουλμάνων και Αράβων, καλώντας μάλιστα τα μέλη των εργατικών ενώσεων να περιφρουρήσουν τους μετανάστες αλλά και να αντιδράσουν σε οποιουδήποτε είδους εκδήλωση ρατσιστικής επίθεσης, σε οποιοδήποτε χώρο, «στη γειτονιά μας, στο χώρο δουλιάς μας, ή στα ΜΜΕ».

Οι ανησυχίες αυτές εντείνονται, μάλιστα, όσον αφορά στο «νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο»: «Διατρανώνουμε την αντίθεση και αντίστασή μας σε όλες τις προσπάθειες ώστε να χρησιμοποιηθεί αυτή η τραγωδία για να ακρωτηριαστούν οι κοινωνικές ελευθερίες. Η στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας μας αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε διάβρωση των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων».

Και η ανακοίνωση καταλήγει «Εναν αιώνα πριν, ο πρώτος πρόεδρος της AFL, Σάμουελ Γκόμπερς, είπε πως η εργατική τάξη θέλει περισσότερη δικαιοσύνη και λιγότερη εκδίκηση. Συνεπώς, το καλύτερο μνημόσυνο στη μνήμη των νεκρών αδελφών μας θα είναι ένας κόσμος ειρήνης, δικαιοσύνης, ανεκτικότητας και κατανόησης, που θα υποστηριχτεί από την αλληλεγγύη των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ