Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Το ΝΑΤΟ στέλνει νέα δύναμη

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Την Απαραίτητη Συγκομιδή διαδέχεται η Κεχριμπαρένια Αλεπού: το ΝΑΤΟ ενέκρινε χτες μια νέα αποστολή για την «προστασία των πολιτικών παρατηρητών» στην ΠΓΔΜ διατυμπανίζοντας παράλληλα και τη «μεγάλη επιτυχία» της επιχείρησης «αφοπλισμού» του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, μετά τη συλλογή 3.875 όπλων...

Ταυτόχρονα, η ανανέωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της ΝΑΤΟικής εντολής έδωσε στο Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ την ευκαιρία να δηλώσει ότι γερμανικά στρατεύματα «θα ηγηθούν» της αποστολής, παρά το ότι δε διακρίνεται από τη «σαφήνεια» που ήθελε η γερμανική ηγεσία. Η νέα δύναμη θα αποτελείται από 1.100 άνδρες και θα γίνει ταυτόχρονα με την αποχώρηση των 4.500 που μετείχαν στην Απαραίτητη Συγκομιδή.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον δήλωσε ότι η νέα αποστολή αποτελεί «προσφορά βοήθειας στον Πρόεδρο Μπόρις Τράικοφσκι».

Υποτίθεται ότι μετά τον αφοπλισμό (κατ' όνομα βέβαια, αφού οι αντάρτες φέρονται να έχουν τουλάχιστον 70.000 όπλα ακόμη σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις) και την προώθηση των συνταγματικών τροποποιήσεων, θα προωθηθεί η επιστροφή των χιλιάδων Σλαβομακεδόνων προσφύγων.

Ο Ρόμπερτσον συναρτά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την αμνήστευση των ανταρτών με την ειρήνη: «το ΝΑΤΟ έπαιξε το ρόλο του, είναι καιρός τα μέλη του Κοινοβουλίου να παίξουν το δικό τους», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ