Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαστε σύμφωνοι με τις ΗΠΑ»

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Τη βεβαιότητά του ότι «στις ΗΠΑ επικρατούν σοβαρές και συνετές ιδέες και ότι δεν έχουν καμία διάθεση οι ηγέτες της χώρας αυτής να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από όσα η τρομοκρατία προκάλεσε», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, μετά τη συνάντησή του χτες με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο Παλάθιο ντε λα Μονκλόα της Μαδρίτης, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του Κ. Στεφανόπουλου στη χώρα της Ιβηρικής.

Είμαστε όλοι σύμφωνοι, μαζί με τις ΗΠΑ, να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να δοθεί απάντηση σε αυτό το μέγα πρόβλημα, το οποίο «δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση, χωρίς αντίδραση και χωρίς τιμωρία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο Κ. Στεφανόπουλος είπε ότι η Ευρώπη έχει εκφράσει με τον πλέον απόλυτο και ομόφωνο τρόπο την αντίδρασή της στο τρομοκρατικό χτύπημα και την επιθυμία της να συμπαρασταθεί στις ΗΠΑ, αλλά και τη βεβαιότητά της «ότι δεν είναι κάποια διαφορά μεταξύ χριστιανικού και μουσουλμανικού κόσμου».

Από την πλευρά του, ο Χ. Αθνάρ εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και οι συνεργάτες του αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση κρίσεως «με πολύ σωστό τρόπο» και σημείωσε ότι «συνεννόηση μεταξύ συμμάχων» σημαίνει σαφή αλληλεγγύη προς τις ΗΠΑ, συμμαχία για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία όπου κι αν βρίσκεται.

Σε ερώτηση για τα ενδεχόμενα αντίποινα από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Κ. Στεφανόπουλος είπε ότι όταν οι ΗΠΑ ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους, η Ευρώπη θα εκτιμήσει και τη δική της θέση. Από την πλευρά του, ο Χ. Αθνάρ είπε ότι «δεν είναι λογικό να μιλάμε για αντίποινα. Μιλάμε για νόμιμες ενέργειες που μας προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Πρόσθεσε, πάντως, ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μη μείνουν ατιμώρητες οι τρομοκρατικές πράξεις, ενώ θα πρέπει όσοι υποθάλπουν τους τρομοκράτες να ξέρουν ότι δε θα μείνουν ατιμώρητοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ