Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις Κούρδων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΕΡΜΠΙΛ.--

Επικίνδυνα φορτισμένη παραμένει η συνέχιση της ενδοαστικής κόντρας μεταξύ των κομμάτων εξουσίας που απαρτίζουν τη σημερινή περιφερειακή κυβέρνηση των Κούρδων του βορείου Ιράκ, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς συνέπειες που προκαλεί στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων το οικονομικό, εμπορικό και αεροπορικό εμπάργκο.

Το εμπάργκο έχει επιβληθεί ως γνωστόν από τις αρχές Οκτώβρη, από την ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συνεργασία με χώρες της περιοχής, ώστε να αποτρέψουν τα σχέδια δημιουργίας μελλοντικού ανεξάρτητου Κουρδιστάν, και έχει προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στη μισθοδοσία χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεις στους μισθούς εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, μεγάλες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης.

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, επαναλήφθησαν χτες,για δεύτερη μέρα, οι διαδηλώσεις πολλών χιλιάδων ατόμων κυρίως στο βορειοανατολικό και ανατολικό τμήμα του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ. Πολλοί από τους διαδηλωτές συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Το κουρδικό δίκτυο «Rudaw», επικαλούμενο τοπικές νοσοκομειακές πηγές στην πόλη Ρανίγια, μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία πέντε διαδηλωτές, πως τραυματίστηκαν τουλάχιστον 80 άλλοι και συνελήφθησαν πολλές δεκάδες, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής του νέου αντιπολιτευόμενου κόμματος «Λίστα Νέας Γενιάς», Ραμπάν Μααράφ.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στην πόλη Κόγια, στην ομώνυμη πόλη της επαρχίας Σουλεϊμανίγια, στις πόλεις Χαλάμπζα και Κοϊσίντζακ της επαρχίας Ερμπίλ, όπου χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την κυβερνητική διαφθορά και ζήτησαν την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή άμεσα νέων βουλευτικών εκλογών, μετά την αναβολή τους την 1η Νοέμβρη. Ορισμένοι διαδηλωτές μάλιστα πυρπόλησαν το γραφείο του δημάρχου της πόλης Κοϊσίντζακ και την εκεί έδρα του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, αρχηγός του οποίου ήταν ο παραιτηθείς (μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτέμβρη) Κούρδος πρόεδρος, Μασούντ Μπαρζανί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ