Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για την ανάκληση των απολύσεων

Παρέμβαση στη Βουλή από το ΚΚΕ, το οποίο κατέθεσε Ερώτηση

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες στο υπουργείο Εργασίας τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο τριμερούς συνάντησης για τις 120 απολύσεις εργαζομένων στην εν λόγω τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι οι απολύσεις επιδιώκεται να γίνουν με τη μέθοδο της απόσχισης της υπηρεσίας στις οποίες απασχολούνται οι εργαζόμενοι και της ανάθεσής της σε εξωτερικές εταιρείες (outsourcing). Σε αυτήν τη φάση ο σχεδιασμός αυτός αφορά 120 εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε μπλοκ των ταξικών δυνάμεων του «Αγωνιστικού Μετώπου» από την Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες καλούν σε αγώνα για να μη γίνει καμία «διαβούλευση», να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις και όχι προσωρινά, όπως αποφασίστηκε στην τριμερή. Παράλληλα, καλούν τα επιχειρησιακά σωματεία να πάρουν απόφαση για απεργία στις 27 Δεκέμβρη στην Τράπεζα Πειραιώς και οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στο κλαδικό Συνδικάτο, να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση προκειμένου να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια και οι ελιγμοί περί «διαβούλευσης».

Στην τριμερή η «λύση» που προκρίθηκε και την οποία στηρίζει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ είναι να μην υλοποιηθεί από την 1η Γενάρη 2018 το σχέδιο της τράπεζας αλλά να ανακληθεί προσωρινά και να ξεκινήσει «διαβούλευση» στις 6 Γενάρη, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Γενάρη. Μια «λύση» που δεν ματαιώνει τις απολύσεις αλλά συζητά για το πώς θα γίνουν!

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μέτρα για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια των τραπεζιτών, που αφήνουν στην ανεργία και την ομηρία 120 και πλέον εργαζόμενους, ζητάνε με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου προς την υπουργό Εργασίας.

Στην Ερώτηση αναφέρονται στο γεγονός της ανακοίνωσης της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει σε απολύσεις 120 εργαζομένων από τον κλάδο των καθαριστριών και των φυλάκων, με τη μορφή της απόσχισης των υπηρεσιών στις οποίες απασχολούνται και της ανάθεσής τους σε εξωτερικές εταιρείες (outsourcing).

Οι εργαζόμενοι «μεταφέρονται σε εταιρείες εκτός τράπεζας (οι καθαρίστριες στην "Alter Ego", οι φύλακες στη NPS) και τίθενται εκτός κλαδικής ΣΣΕ ΟΤΟΕ. Η όλη διαδικασία, σύμφωνα με την τράπεζα, θα γίνει βάσει του ΠΔ 178/2002. Οι εργαζόμενοι δηλαδή θα αντιμετωπίζονται ως "εξωτερικοί συνεργάτες" για λίγο καιρό και ύστερα θα οδηγούνται πρακτικά στην ανεργία.

Μάλιστα, τη Δευτέρα η τράπεζα γνωστοποίησε στους εργαζόμενους (...) ότι από 1/1/2018 μεταφέρονται στις προαναφερθείσες εταιρείες, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί τα συνολικά σχέδια του τραπεζικού κεφαλαίου για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των τραπεζικών ομίλων με την υλοποίηση του στόχου για μείωση του "λειτουργικού κόστους", μειώνοντας το προσωπικό, με το παραπέρα χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας και την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων μέσω της μεταφοράς των εργαζομένων σε εργολαβικές εταιρείες.

Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, επιβεβαιώνει δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών για νέες μαζικές μειώσεις προσωπικού, που θα φτάσουν μέχρι και τους 10.000 εργαζόμενους τα επόμενα 3 χρόνια. Ακριβώς την ίδια κατεύθυνση άλλωστε υλοποίησε και η τράπεζα ALPHA BANK τους 2 προηγούμενους μήνες, αποδεικνύοντας έτσι ότι το σχέδιο είναι ενιαίο, αφορά στο σύνολο των ελληνικών τραπεζών και θα επεκταθεί σε μεγαλύτερο κομμάτι εργαζομένων του κλάδου, ακριβώς όπως ορίζουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, ιδίως μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού πριν από λίγες μέρες με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, όπου κατέληξαν από κοινού στο συμπέρασμα ότι "οι τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία, να προστατεύσουν τη λαϊκή περιουσία, να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας". Η ανάπτυξη προφανώς που προανήγγειλαν κυβέρνηση και τραπεζίτες σημαίνει διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των τραπεζικών ομίλων, μεγιστοποίηση των κερδών τους και για τους εργαζόμενους κατακρεούργηση δικαιωμάτων, ανεργία, φτώχεια και ανέχεια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός τι μέτρα θα πάρει:

-- Προκειμένου να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα των τραπεζιτών που αφήνουν στην ανεργία και στην ομηρία 120 και πλέον εργαζόμενους.

-- Για να μη χαθεί η μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας που έχουν οι 120 εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς και να εξασφαλιστούν πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τριμερής για την απόλυση στη PDS (2020-03-11 00:00:00.0)
Οι ανάγκες τους σε πλήρη αντίθεση με τα «οράματα» και τους στόχους του κεφαλαίου (2019-06-08 00:00:00.0)
Στη ρότα των τραπεζιτών, αρνήθηκε την κήρυξη απεργίας (2019-06-07 00:00:00.0)
Σε νέες κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της PDS (2018-07-13 00:00:00.0)
Πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου (2018-02-01 00:00:00.0)
Στη ρότα για φτηνότερους υπαλλήλους (2004-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ