Τρίτη 30 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΡΙΒΛΙΝ ΜΕ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ
Επισφράγισαν την κολιγιά για λογαριασμό των αστικών τάξεων Ελλάδας - Ισραήλ

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρ. Ρίβλιν, στο πλαίσιο της οποίας χτες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκε η ανάπτυξη της συνεργασίας στο όνομα της αντιμετώπισης των «προκλήσεων» της περιοχής, κυρίως στον τομέα της ασφάλειας. «Να κάνουμε τα γενναία βήματα για την ειρήνη και τη σταθερότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο ενός κράτους - απειλή για την ειρήνη στην περιοχή.

Ο Ρ. Ρίβλιν υποστήριξε τις σημαντικές διμερείς σχέσεις και την εμβάθυνσή τους, προσθέτοντας κυνικά, την ώρα που ο Παλαιστινιακός λαός δεινοπαθεί, ότι «είναι η μοίρα μας να ζούμε μαζί και να μετατρέψουμε τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε "παράδεισο", όλοι μαζί Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Ιορδανία».

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του, ο Πρ. Παυλόπουλος ζήτησε τη στήριξη του Ισραήλ στα «κρίσιμα εθνικά θέματα» της Ελλάδας, όπως η ονομασία της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό αλλά και η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας και Αλβανίας. Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, ο Πρ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι «επιζητούμε την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, την καταπολέμηση της τρομοκρατικής βαρβαρότητα του ISIS» και επιδιώκουμε, όπως είπε, «τη λύση του Παλαιστινιακού, λύση που να εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια και στους δύο λαούς». Ολα αυτά τη στιγμή που η Ελλάδα στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις εναντίον κρατών της περιοχής, ενώ αρνείται στους Παλαιστίνιους την αναγνώριση του κράτους τους.

Από την πλευρά του, ο Ρ. Ρίβλιν αφού επικρότησε τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών σε πολλούς τομείς, τόνισε πως Ελλάδα και Ισραήλ έχουν κόκκινες γραμμές και «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να τις προσπεράσει. Αρκετά με τους πολέμους. Να βρεθούν λύσεις χωρίς να προσπερνάνε τις κόκκινες γραμμές», είπε, προσθέτοντας πως «η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Ο Πρ. Παυλόπουλος, αντί άλλης απάντησης, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η Ελλάδα ακολουθεί τη θέση που έχει διαμορφώσει η ΕΕ και ελπίζουμε το ζήτημα να λυθεί».

Σήμερα, ο Πρόεδρος του Ισραήλ μαζί με τον Αλ. Τσίπρα θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να θέσουν το θεμέλιο λίθο στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, ενώ αύριο Τετάρτη ο Πρόεδρος του Ισραήλ θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ