Τρίτη 30 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τα «γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα»

Στις «διεθνείς πρωτοβουλίες για ενίσχυση του διεθνούς προφίλ της χώρας» ενέταξε τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ ο Αλ. Χαρίτσης

Eurokinissi

Στις «διεθνείς πρωτοβουλίες για ενίσχυση του διεθνούς προφίλ της χώρας» ενέταξε τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ ο Αλ. Χαρίτσης
«Τίθεται το λογικό ερώτημα πώς οι χώρες - πιστωτές θα βεβαιωθούν ότι εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα μεταρρυθμίσεων και ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, με τη μελλοντική φορολογική πολιτική, με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη μείωση των κόκκινων δανείων». Αυτό υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλ. Ρέγκλινγκ, αναφορικά με τις διεργασίες και τα παζάρια που αφορούν τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, σε συνδυασμό βέβαια με το «εποπτικό πλαίσιο» της αντιλαϊκής πολιτικής για την περίοδο μετά το 2018.

Ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», επιβεβαίωσε τα σενάρια περί της συμμετοχής του ESM στη δημιουργία «αποθεματικού ασφαλείας», προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί για την αποκατάσταση της «αβεβαιότητας» και για την προσέλκυση των «επενδυτών» στις μελλοντικές δημοπρασίες ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δρομολογεί τις διαδικασίες για μια «δοκιμαστική έξοδο» στις διεθνείς χρηματαγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό έκδοση κρατικό ομόλογο θα είναι 7ετούς διάρκειας με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία και θα «αξιοποιηθούν» για το χτίσιμο του «αποθεματικού ασφαλείας» της περιόδου μετά το 2018.

Στο μεταξύ, στο «κάδρο» των αντιλαϊκών διεργασιών προβάλλουν οι παράμετροι που θα χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της «άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων» (στρες τεστ). Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται για αύριο Τετάρτη και θα περιλαμβάνουν το «βασικό» και το «δυσμενές» σενάριο σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του ΑΕΠ και άλλων μεγεθών για τα επόμενα χρόνια, στη βάση των οποίων θα προκύψουν οι τυχόν νέες ανάγκες για αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων στους 4 εγχώριους τραπεζικούς ομίλους. Σε κάθε περίπτωση, ειδική βαρύτητα θα έχει το ζήτημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, γύρω από τα οποία δρομολογούνται και νέες «παρεμβάσεις», με επίκεντρο το σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών γύρω από την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων που ξεκινά η ΕΚΤ στους τραπεζικούς ομίλους της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών) αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Μάη. Ταυτόχρονα, «στα σκαριά» βρίσκεται πλέον η νέα «σοδειά» με τα ακόμη 88 προαπαιτούμενα του επόμενου - 4ου - κύκλου «αξιολόγησης», που επίσης προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάη του 2018, σύμφωνα με το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα.

Οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί αναμένεται να τεθούν και στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (20 - 22 Απρίλη), με άξονα το «νέο» εποπτικό πλαίσιο, το «προληπτικό πρόγραμμα» χρηματοπιστωτικής στήριξης προς το ελληνικό κράτος και βέβαια τη διαχείριση του κρατικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω θα έρθουν να «κουμπώσουν» με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

«Καθήκον» οι «διευθετήσεις» στα Βαλκάνια

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, παράλληλα με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, συνεχίζει να προβάλλει και τα «γεωπολιτικά πλεονεκτήματα» με στόχο την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, μιλώντας σε εκδήλωση της «Business Europe» που φιλοξενεί ο ΣΕΒ στην Αθήνα, τόνισε πως «η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή».

Οπως είπε, «η ελληνική κυβέρνηση, παράλληλα με τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την δημοσιονομική κρίση, λαμβάνει διεθνείς πρωτοβουλίες για ενίσχυση του διεθνούς προφίλ της χώρας», εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις «διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση προβλημάτων δεκαετιών με τους βόρειους γείτονες, Αλβανία και FYROM». Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η «επίλυση» αυτών των ζητημάτων «θα ωφελήσει το σύνολο των χωρών και πρωτίστως βέβαια τη χώρα μας, ως την πιο ισχυρή οικονομία της περιοχής».

Μάλιστα, κάλεσε τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους να παίξουν ενεργότερο ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία, λέγοντας ότι «είναι ευθύνη και καθήκον των παραγωγικών φορέων να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια για εδραίωση της καλής γειτονίας και της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια».

Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό έργο για την προσέλκυση των επενδυτών, ο Αλ. Χαρίτσης αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις όπως η «απλοποίηση διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης επιχειρήσεων», η «αναμόρφωση του πλαισίου των στρατηγικών επενδύσεων», οι χρήσεις γης, η «στήριξη του τραπεζικού συστήματος και ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια».

Ανταγωνισμοί ΕΕ - ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, στο διεθνές φόντο, στο προσκήνιο επανέρχονται οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - ΕΕ, με αφορμή αυτήν τη φορά το ζήτημα της διαμόρφωσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών του ευρώ με το δολάριο ΗΠΑ, που με τη σειρά του προσδιορίζει τους όρους του ανταγωνισμού και τις δυνατότητες εμπορικής διείσδυσης.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, με δηλώσεις του εκπροσώπου της Μ. Σχοινά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε πως «είναι έτοιμη να αντιδράσει με ταχύτητα και με τον κατάλληλο τρόπο σε περίπτωση που οι εξαγωγές της επηρεαστούν από περιοριστικά μέτρα εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, είχε κατηγορήσει την ΕΕ ότι μεταχειρίζεται με «πολύ άδικο τρόπο» τις ΗΠΑ στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ